17. února 2021

ČRo Plus: Lidé opatřením nerozumí, protože nemají logiku. Chceme pomoci to opravit

(ČRo Plus) Vláda jedná s opozicí o návrhu pandemického zákona, který by měla sněmovna projednat ještě tento týden. „Vláda s námi poprvé začala vážně jednat o našich návrzích. Škoda, že se tak nestalo dříve, protože bychom byli ve zvládání pandemie dál,“ říká poslanec a předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je nyní spor hlavně o odškodňování, Česko si prý nemůže „dovolit dávat bianco šek na náhradu ušlého zisku.“ Pro koalici SPOLU, kterou tvoří ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, je ale odškodňovací zákon podmínkou.

„Odškodňování je důležité, protože je tu obrovské množství lidí, podnikatelů, firem, kteří jsou v důsledku vládních opatření skutečně na dně a neví jak dál. Programy, které vláda připravuje, jejich problémy nevyřeší,“ tvrdí Fiala.

Systémové řešení kompenzací by podle něj bylo levnější než řešit ekonomické škody vyplývající z toho, že firmy krizovou situaci nezvládnou. „Ale nechci se vymezovat, třeba najdeme jinou cesto. Pro nás je důležité připravit krizovou legislativu tak, abychom mohli žít i mimo nouzový stav, protože tak je tomu ve většině zemí kolem nás, které pandemii zvládají lépe,“ podotýká.

Skupina víc než dvaceti senátorů podá návrh na zrušení nouzového stavu, protože je podle nich protiústavní. Fiala jejich krok podporuje, věc by měl posoudit Ústavní soud.

„Nesouhlasili jsme s prodloužením nouzového stavu a myslíme si, že je protiústavní. Situace je z legislativního pohledu špatná, protože vláda nouzový stav prodloužila i přes rozhodnutí Poslanecké sněmovny, že se prodlužovat nemá,“ zdůrazňuje.

Na středečním jednání chce Fiala od vlády vědět, zda je připravena řešit situaci i bez nouzového stavu a zda se poučila z vývoje posledních týdnů. Podle toho pak bude dále postupovat, odmítá ale snahu SPD nouzový stav zrušit na mimořádné schůzi sněmovny.

Rakouský příklad

Stávající opatření jsou podle Fialy poměrně přísná ve srovnání s jinými zeměmi. „Lidé jim ale často nerozumí, protože nemají žádnou logiku,“ říká s tím, že opatření zkrátka nefungují. A za příklad dává Rakousko, kde je situace lepší i při mnohem méně drastických opatřeních.

„Nejde o to, že jsou ta opatření volnější, ale jsou prostě rozumná a dají se aplikovat,“ uvádí poslanec.

„Je těžko pochopitelné, že jdete do obchodu a část regálů je omotána páskou. Proč si nemůžete koupit boty, ale malému dítěti ano. Nemluvíme o žádném rozvolnění, ale je třeba ta opatření změnit, někdy i zpřísnit, ale hlavně ta nelogická, nefungující opatření odstranit,“ upozorňuje.

Poukazuje na to, že v sousedním Rakousku byla epidemická situace na podzim zhruba stejná jako v České republice. Zatímco ale nyní se u našich jižních sousedů zlepšuje a otevírají se školy, obchody a galerie, u nás je tomu naopak.

„Rozdíl je v tom, že v Rakousku se testuje 2,5krát více. To je i naše podmínka otevření obchodů a škol. Vláda zapomněla nakoupit šetrné testy – jistěže nemůžeme děti testovat výtěrem z nosohltanu. Ale můžeme je, jako se to dělá ve světě, testovat výtěrem z nosu, úst nebo ze slin. To vše existuje, jen je třeba to udělat,“ vyzývá Fiala.

Za špatnou situací v Česku je podle něj to, že lidé opatřením nevěří a nedodržují je, málo se testuje a v proočkovanosti jsme na tom také špatně: „To jsou věci, které jdou za vládou. Ona je odpovědná a my jako opozice jí chceme pomoci opravit opatření tak, abychom si s tou pandemií poradili,“ uzavírá.

Přepis rozhovoru:

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Vláda má dnes odpovědět na připomínky opozice k pandemickém zákonu, který koaliční kabinet předložil začátkem týdne. Legislativu potřebnou ke zvládání epidemie chce pak vláda projednat v dolní komoře ještě tento týden. Bude opozice tentokrát vstřícnější a nemůžou její požadavky na otevření obchodů a služeb zhoršit už tak špatnou epidemickou situaci v zemi? Zeptám se
předsedy ODS, poslance Petra Fialy.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý den přeji.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A od mikrofonu zdraví Veronika Sedláčková. Pane předsedo, je podle vás pravděpodobné, že se opozice s vládou dohodne a že na konci února už nebude nutné řešit prodloužení nouzového stavu?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Poprvé jsme v situaci, opravdu vůbec takový stav nepamatuji, že vláda s námi začala vážně jednat o našich návrzích. Škoda, že se to nestalo dříve, protože bychom byli určitě ve zvládání pandemie dál. Ta situace je opravdu špatná. Všichni vidíme ta čísla, zhoršují se. A jenom se ukazuje, že ta dosavadní cesta, kterou vláda šla, prostě není dobrá, to nefunguje a musíme to změnit. A my jsme přicházeli se spoustou návrhů, co je potřeba udělat, jak je potřeba upravit ta opatření, aby byla opravdu funkční, efektivní, aby jim lidé věřili, a to se zatím vůbec nedělo. Vláda nebyla ochotna se s námi ani bavit. Teď jsme poprvé, skutečně poprvé v situaci, kdy vláda včera se s námi setkala, s celou opozicí, vyslechla vážně naše připomínky, domluvili jsme se na nějakém postupu. Mělo by to být tak, že dneska večer se sejdeme znovu a řekneme si, jestli jsme se shodli na definitivní podobě pandemického zákona tak, aby potom ve čtvrtek mohl projít
Poslaneckou sněmovnou. Já doufám, že to tak dopadne.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Zatím alespoň podle toho, co řekl i premiér Andrej Babiš, spory přetrvávají hlavně kolem odškodňování. Premiér říká, že z hlediska rozpočtu si Česko nemůže dovolit dávat bianco šek na náhradu ušlého zisku, koalice Spolu naopak má jako podmínku odškodňovací zákon. Může tohle být bod, na kterém všechno ztroskotá?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Počkejme na to, jak ta jednání budou probíhat. Já se nechci nějak dopředu vymezovat, protože naším zájmem skutečně je, abychom dosáhli toho pandemického zákona a mohli jsme postupovat v těch opatřeních rozumněji. To odškodňování je ale důležité, protože tady je obrovské množství lidí, podnikatelů, firem, kteří prostě v důsledku těch vládních opatření jsou už skutečně na dně a neví, jak dál. A všechny ty vládní programy tak, jak je vláda připravuje, jejich problémy nevyřeší. A často se propadnou někde mezi těmi jednotlivými tituly. My jsme už dávno připravili návrh odškodňovacího zákona, který leží ve sněmovně, doufám, že se k němu taky dostaneme, který by tohle řešil systémově. Takže já moc nechápu, proč se vláda vlastně brání těm kompenzacím a nějakému systémovému řešení, protože podle mě je to levnější, než když pak budeme čelit tomu, že ty firmy a živnostníci to prostě nezvládnou a budeme si tady muset poradit s těmito ekonomickými škodami. Já myslím, že to je trochu od vlády krátkozraké. Ale já se teď tady nechci vymezovat a říkat ne, když se tohle nestane, tak třeba najdeme jinou cestu. Pro nás je důležité, aby jsme připravili tu krizovou legislativu tak, abychom mohli žít i mimo nouzový stav, protože tak je to ve většině zemí kolem nás, které tu pandemii zvládají lépe než my.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Rozumím tomu, když měly strany zasílat připomínky k pandemickému zákonu, předpokládám, že to udělala i
ODS, nevím, jestli jste postupovali v tomto striktně s TOP 09 a KDU-ČSL v rámci koalice SPOLU dohromady, ale jaké byly ty vaše hlavní připomínky, které budete chtít, aby se prosadily do legislativy?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ta dohoda šla dokonce dál, my všechny ty připomínky připravujeme společně v rámci naší koalice SPOLU, my jsme už před delší dobou vytvořili takzvaný AntiCovid tým, kde jsou naši experti a odborníci a připravují návrhy, jak čelit pandemii a vyjadřovali se i tady k tomuto zákonu. Ale na tom včerejším jednání všech politických stran dokonce došlo k dohodě, že ty připomínky předložíme všichni v nějakém balíku a ministerstvo zdravotnictví se k ní postaví, ty naše připomínky...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ty hlavní.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
...byly poměrně jasné. My jsme požadovali, aby byla doplněna pravomoc krajů přijímat mimořádná opatření, protože jsme tady byli opakovaně svědky toho, že vláda chtěla hodit na kraje odpovědnost za vývoj pandemie a kraje vůbec k tomu nemají kompetence a pravomoc. Další naše připomínka, myslím velmi důležitá z hlediska ochrany lidí a svobod, je, aby ministerstvo nemohlo, ministerstvo zdravotnictví nemohlo vydávat mimořádná opatření bez souhlasu vlády, ten souhlas...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
To, co jsme zažili na jaře, myslíte.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ano, ten je tam velice důležitý. To jsou vlastně některé z těch připomínek, myslíme si taky že měl by být zpřesněn rozsah zpracovávaných údajů, protože tam ministerstvo získává nové pravomoci v oblasti údajů z mobilních aplikací a tak dál. To jsou všechno věci, které jsou podle nás řešitelné. Já jsem měl ty první reakce pana ministra, že si dovede většinu těch věcí představit...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Myslíte zdravotnictví, pana ministra Blatného.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ano, omlouvám se, pana ministra Blatného, už na tom jednání. Takže doufejme, že to tentokrát dopadne dobře. Znovu ta zpráva pro veřejnost konečně je - vláda s námi jedná, o co my jsme tady usilovali několik měsíců.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Já zároveň musím ale teď citovat jednu aktuální zprávu, že skupina 20
senátorů podá podnět k Ústavnímu soudu kvůli tomu, že vláda porušila ústavu, když znovu vyhlásila nouzový stav, ačkoliv Sněmovna jí k tomu nedala své svolení. Není to celé, o čem mluvíte, jako o vítězství toho, že vláda jedná s opozicí postavené na neústavních předpokladech?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To, co se stalo minulý čtvrtek, to bylo velmi důležité. Sněmovna neodsouhlasila prodloužení nouzového stavu. A jenom připomínám, udělaly to všechny opoziční strany bez ohledu na to, jestli jsou levicové nebo pravicové, prostě všechny dospěly k názoru, že pokud budeme pokračovat takto dál, tak to bude jenom horší a horší. Vláda nejedná dobře, je nekompetentní, nechce nikoho poslouchat a prostě...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Teď jste řekl, že s vámi jedná.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Počkejte, mluvím o minulém čtvrtku. A přestože má nouzový stav, tak ta čísla jsou horší a horší. A my jsme tohle chtěli změnit. A jestli to čtvrteční jednání a jednání
hejtmanů s vládou vede k tomu, že nakonec se vláda zabývá úpravou těch opatření a naslouchá hlasům opozice a děláme to do jisté míry společně, jestli taková šance tady je, pak to celé samozřejmě mělo smysl a je to dobře.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
I když je to protiústavní třeba.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, toto není protiústavní.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jednání vlády.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Že vláda...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
20
senátorů si myslí, že vláda neměla prodlužovat nouzový stav. Ptám se, jestli vám to vadí.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Paní redaktorko, rád to vysvětlím. To, že vláda s námi jedná a že připravujeme opatření, která budou rozumnější, budou víc fungovat, budou řešit problémy například toho, že se šíří pandemie především v zaměstnáních, a my tam máme návrhy, jak zajistit testování, jak to zlepšit, šetrné testy, samotestování a všechny tyhle věci, jak pomoci firmám, to jsou přece věci, které je potřeba udělat. Tak to je jedna stránka.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Na druhé straně ústava, na to upozorňuji.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
A ta je, však my jsme nesouhlasili s prodloužením nouzového stavu a náš postoj a teď se k tomu dostávám, je naprosto jasný, my si myslíme, že ten stav je protiústavní, ta situace je špatná z hlediska legislativního, protože vláda, která měla rozhodnutí
Poslanecké sněmovny, že nouzový stav už se nemá prodlužovat, ho prodloužila, a to podle nás není v pořádku. A my podporujeme naše senátory, kteří tuto ústavní stížnost podávají, protože jestli existuje tato pochybnost, tak má Ústavní soud říct - ano, takhle to nejde. My si myslíme, že se takto nejde.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A neměla by sněmovna vyslyšet tedy volání
poslanců SPD a ještě tento týden, jak chce SPD přerušit ten stav nouze, když říkáte, že to takto nejde a je třeba, aby se senátoři obrátili na Ústavní soud, není třeba ten protiústavní stav napravit ihned, když Sněmovna by mohla mít tu pravomoc a má ji?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Velmi dobrá otázka a je potřeba to napravit, ale musíme zvažovat všechny okolnosti při té nápravě, a to není žádná výmluva. Já chci vědět na tom dnešním jednání, jestli je vláda už konečně připravena řešit ty věci bez nouzového stavu, jakým způsobem, nebo kolik času potřebujeme teda na schválení té pandemické, nebo krizové legislativy. A jak vláda vlastně se poučila z toho vývoje, který tu byl v posledních týdnech a na to chci odpověď na tom dnešním večerním jednání a podle toho budeme postupovat. Ten stav je neudržitelný, ale vláda si musí uvědomit, že pokud si nedokáže sehnat většinu pro nouzový stav, a zatím, a to si všichni přiznejme, ji měla díky komunistům, protože všechny ostatní strany hlasovaly už opakovaně, opakovaně proti prodloužení nouzového stavu. Takže vláda nemohla počítat s našimi hlasy.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Rozumím, ale jde mi o to, jestli když říkáte, teď se soustředíte na jednání s vládou, vláda nevyhoví vašim požadavkům, co se týká pandemického zákona, připojíte se tedy potom k výzvě SPD přerušit nouzový stav hlasováním ve Sněmovně, nebo na čem záleží konkrétně?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My se nepřipojíme k výzvě SPD, ale přijdeme s vlastní iniciativou v takovém případě. A ta výzva SPD podle mě není dobrá cesta, to znamená, vyvolávat mimořádnou schůzi, jsme to schopni udělat i na řádné schůzi mnohem jednodušším způsobem. A my jsme k tomu připraveni, ale my chceme, protože upřímně řečeno, většinu lidí, s kterými mluvím, tak jako nezajímá ten legislativní rámec, mě ano, ale většina...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ústava možná by mohla ty lidi zajímat.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Mě zajímá, však vám to jasně říkám, že mě zajímá, a já myslím, že patřím k těm politikům, kteří hodně dbají na hodnoty, principy, právní stát, ústavu a dokazuji to opakovaně a nikdy z toho neslevím. Ale teď jsme v tak tragické situaci, že současně a hlavně musíme myslet na to, abychom tady dělali opatření, která zachrání životy a pomohou lidem, a to se tady prostě neděje. A pro nás je tu obrovská šance najednou mít konečně, nebo mít možnost s tou vládou, nebo aby nás vláda trochu poslouchala, to se prostě nedělo, a to bylo podle mě špatně. Kdybychom měli jinou vládu, schopnější, vládu, která je schopna...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Byli bychom v úplně jiné situaci.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Byli bychom nepochybně v úplně jiné situaci, tak to je.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Naladili jste Český rozhlas Plus, kde právě hovořím s
předsedou ODS, poslancem Petrem Fialou. Vy už jste několikrát sám, pane předsedo, poznamenal v tomto vysílání, že je naše situace, myslím Česka, co se týká zdravotního stavu, velmi špatná. Dnes se na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný řekl, že britská mutace v Česku převládá, že zdravotní systém se blíží svým limitům, že dokonce vláda zvažuje, že omezí po těch prvních třech okresech mobilitu i v dalších regionech. Tak by mě zajímalo, jak to jde dohromady s plánovaným požadavkem na otevření obchodů nebo služeb?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To, co se teď odehrává, je, že máme tady nouzový stav, máme poměrně přísná opatření ve srovnání s jinými zeměmi, opatření, kterým lidé často nerozumí, protože nemají žádnou logiku a ta opatření prostě nefungují. Tak je těžko pochopitelné, proč jdete do obchodů, ti lidé tam stejně jsou a část těch regálů je prostě omotána nějakou páskou. Proč si nemůžete koupit boty a malému dítěti boty koupit můžete, a tak dál. To prostě opravdu nedává logiku. A my neříkáme, tady vůbec nemluvíme o žádném rozvolnění, my mluvíme jenom o tom, že je potřeba ta opatření změnit, že je potřeba, třeba i někde zpřísnit, ale hlavně ta opatření, která jsou nelogická, která nefungují, tak je odstranit. A já vám řeknu jeden příklad, tak ten vývoj pandemie v Rakousku v říjnu v listopadu byl zhruba stejný jako v České republice, ale v poslední době to v Rakousku klesá a u nás to stoupá. Přitom v Rakousku chodí děti do škol na první stupeň, na druhý střídavě, jsou otevřeny obchody, galerie, a tak dál. Ale víte, v čem je rozdíl, například v tom, že v tom, že Rakousko...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
V tom, že lidé dodržují opatření?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
No, mimo jiné. Ale třeba, že v Rakousku se testuje 2,5krát více a že vlastně, a to je třeba podmínka, to je naše podmínka otevření těch obchodů a škol, aby se testovalo více. Vláda zapomněla nakoupit třeba ty šetrné testy, no jasně, že nemůžeme děti testovat výtěrem z nosohltanu, ale můžeme, a tak se to dělá ve světě, je testovat jednoduchým výtěrem z nosu, nebo ze slin, nebo z úst, samotestování, to všechno prostě existuje, nemusíme nic objevovat, jenom je potřeba to udělat.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A pak je tu ale, pardon, že do toho vstupuji, výhrada bývalého ministra zdravotnictví, epidemiologa Romana Prymuly, který říká, že testy, které užívají v rakouských školách, jsou málo citlivé, protože by jinak neodhalily pouhé promile nakažených dětí a také personálu škol. Není chyba spoléhat se na něco, co není úplně spolehlivé, nebo málo spolehlivé?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já nevím, jestli si pan Prymula všimnul, že v tom Rakousku prostě ta čísla jsou lepší při mnohem méně drastických opatřeních, a to nejde o to, že ta opatření jsou volnější, ta opatření jsou prostě rozumná a dají se aplikovat. Jako upřímně řečeno, já jako člověk, který se celý život zabývá vzděláním a leccos dělal pro to, aby vzdělanost v České republice byla dobrá, já se dívám jako s velkými obavami na to, jak děti nechodí do školy, to fakt není žádná legrace. A ty škody tady budou větší, než budou v oblasti našeho hospodářství. A prostě, jestli to okolní země dokážou, tak ať mně nikdo neříká, ani pan Prymula, který sám opatření, která vydává, porušuje, že to prostě nejde. Já tohle nejde fakt nemám rád. V tom Rakousku ta čísla prostě nerostou. Ano, je pravda, že prostě v Rakousku těch testů, když, já nevím, z 500 000 provedených testů bylo odhaleno 211 případů nákazy koronavirem, ale čísla z Rakouska neukazují, že by jim to ve školách rostlo. Naopak u nás to roste ve firmách a my se musíme bavit o tom, jak budeme chránit zaměstnance.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Já tomu rozumím, ale vlastně celé je to o té otázce, jestli máte jako koalice SPOLU, která žádá to otevření obchodů, některých služeb za samozřejmě, jak jste řekl, podmínky testování, čísla, predikce, které zhodnotí, zda za takto špatné epidemické situace si to můžeme dovolit, jestli to není metoda pokus omyl, zkusíme to jako v Rakousku, možná to vyjde, možná to nevyjde, teď, když jsou nemocnice na hranici kapacity.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ta vaše otázka je naprosto na místě, ale podívejme se na to jinak. V tuto chvíli máme...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ne, já bych chtěla, jestli byste mi řekl, jestli máte ta čísla a ty predikce.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
V tuto chvíli, máme, vždyť v tuto chvíli máme nouzový stav, víme, kde se ta nákaza zhruba šíří, ta čísla má k dispozici, jak ministerstvo zdravotnictví, tak částečně jsou zveřejňována. A vidíme, že to nesouvisí prostě se školami, kam chodí děti prvního a druhého stupně, ale naopak docela silným zdrojem nákazy jsou ty firmy.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Tak jinak, nebylo by to ještě horší, kdyby se otevřely školy, služby a obchody, máte tyto predikce k dispozici, říkáte, že vycházíte z čísel ministerstva zdravotnictví nebo jiných?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Počkejte, počkejte, predikce. Jaké predikce?

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Toho, co by se stalo otevřít školy, služby, jestli by prostě nezkolabovaly nemocnice a nebylo by to ještě horší?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Predikce epidemiologů samozřejmě nějaké jsou, ale taky přece máme srovnání. A pro mě jako člověka s jistou životní zkušenosti je lepší to srovnání, než nějaké predikce. A dokonce jako sociální vědec vím, že ty predikce málokdy fungují. Když se podívám, že okolní země to zvládají i s tím, že si můžete jít nakoupit, že se můžete nechat jít upravit ke kadeřníkovi a že vaše děti mohou chodit do školy, tak se ptám, v čem jsme horší? A řeknu vám, v čem jsme horší, jsme horší v tom, že lidé u nás těm opatřením nevěří, nedodržují to, jsme horší v tom, že se málo testuje, jsme horší v tom, že ve výsledcích proočkovanosti jsme na tom taky špatně, a to jsou věci, které jdou za vládou. A já, říkám, my jim chceme pomoct a jednáme o tom. Odpovědná je vláda a my jako opozice jim chceme pomoct a upravit ta opatření tak, abychom si s tou pandemií poradili. A to si myslím, že je správná odpovědná cesta.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jak chce i pozice dokázat, aby lidé dodržovali opatření, když teď říkáte sám, že je nedodržují, a to za předpokladu, že se otevře ještě víc obchodů, že lidé budou mobilnější, že budou více se pohybovat po městech, obcích, jak chcete zařídit, aby lidé věřili tomu, že teď to bude fungovat, nosili roušky, nebo respirátory dokonce, a tak dále?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ono je to úplně jednoduché, když ta opatření budou srozumitelnější a budou opravdu účinná a současně nebudou tam nesmyslné restrikce, tak to budou lidé prostě více dodržovat a budou tomu více věřit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jak víte, že lidé si nebudou myslet, že to nejsou nesmyslné restrikce, proto se ptám na data, aby to nebyla jenom dojmologie, jestli máte.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To není žádná dojmologie. Tak jestliže jdete dneska do supermarketu a můžete si tam koupit potraviny a vedle máte zavřené regály, ti lidé tam stejně jsou. Tak jako může mně někdo vysvětlit, a to jsou čísla, to jsou tvrdá data, tak těch lidí je tam plno, ale nemohou se rozptýlit do toho dalšího regálu, aby si ještě koupili knížku, nebo si koupili něco dalšího. Proč nemůžete do malého obchodu, jeden zákazník s jedním prodavačem si jít koupit boty, tam se bude šířit nákaza? Vždyť jsou to nesmysly. A pokud tohle lidé...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Myslíte, že tohle je nesmysl, že by se tam šířila nákaza?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
No jasně, když tam bude, když budou ti lidé třeba, buď tam bude podmínka testu, bude tam podmínka respirátoru, bude tam podmínka jeden zákazník na 15 metrů čtverečních.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Já nevím, jaká je zkušenost vaše, pane
poslanče, ale moje je, že kamkoliv jsem přišla do legálně otevřených obchodů, tak z víc než poloviny mých zkušeností tam neměl respirátor ani roušku nejen prodavač, ale i část lidí, tak by mě zajímalo, jak a kdo by to podle vás měl kontrolovat, nebo vymáhat?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Moje zkušenost je, a já se pohybuju hodně mezi lidmi, že řada lidí prostě ta opatření dodržuje.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Řada ne, jak to chceme kontrolovat a vymáhat?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Vaše zkušenost je, že ne, mi to musíme prostě zavést tak, aby to bylo rozumné. A pak to lidé budou dodržovat, nikdy nemůžete ve 100 % všechno kontrolovat, to nejde. A bylo by to i vlastně absurdní. Ale co je potřeba, je udělat ta opatření taková, aby byla srozumitelná a aby taky fungovala a byla účinná. A já tvrdím, že jít si nakoupit do maloobchodu, prostě možné je, všechna data ukazují, že by se tam nákaza nešířila nějak dramaticky, protože v řadě zemí kolem nás, která ta opatření mají rozumnější, zvládají epidemii lépe, tak zrovna tohle nejsou zdroje nákazy. A pojďme se bavit o tom a k tomu směřují naše návrhy koalice SPOLU, jak zajistit to, aby se nákaza nešířila tam, kde se fakt šíří, a to jsou třeba firmy.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Hostem Interview Plus je
poslanec ODS Petr Fiala. To by se dalo, jak už jste podotkl, pane poslanče, zařídit testováním v těch firmách, samozřejmě především tady byste žádali po vládě, aby testy platila vláda, stát, aby byly povinné?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Tam jde o to, aby vláda dotovala každý provedený test zaměstnanců, ten náš návrh je, aby to bylo minimálně částkou 200 Kč za kus. Dále, aby ty náklady na testování zaměstnanců byly daňově uznatelnou položkou. A samozřejmě ono tohle úplně nestačí, je taky potřeba podpora krajských hygienických stanic, metodická, aby si s tím ty firmy poradily. A myslíme si, že by byla i na místě nějaká vládní podpora zaměstnanců s ochrannými pomůckami. To jsou prostě konkrétní věci, které se dají udělat a určitě by té situaci pomohly. Není to tak, že by tohle všechno mohly udělat firmy samy, to prostě, to prostě nejde, tady musí pomoct stát v takto těžké chvíli.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Tedy sáhnout do veřejných peněz a připlatit na ty pomůcky a na to testování.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Nepochybně ano, tohle jsou peníze, které by se nám vyplatily, protože tím bychom dokázali výrazně snížit to šíření nákazy a zrovna u těch zaměstnavatelů, nebo v tom zaměstnání se zjevně ukazuje, že je to jedno z těch ohnisek, takže musíme tam něco udělat a nemůžeme tomu jenom přihlížet.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A povinné by to mělo být v provozech, anebo také ve službách, pokud by měly otevřít, myslím testování?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To by mělo. My máme vlastně i v těch našich návrzích, že ten, kdo by chtěl využít těch služeb, jako je třeba kadeřník nebo kosmetika, tak by měl mít negativní test, který nebude starší 48 hodin, měli by tam mít všichni respirátor FFP2. A ti, kteří tu službu poskytují, by se kromě toho měli testovat minimálně 2krát týdně. Je to podle našich odborníků, s kterými my mluvíme, epidemiologů, tak by mělo fungovat, mimochodem já jsem měl říct, a říkám to rád, že všechna ta naše opatření, všechny ty naše návrhy koalice SPOLU jsou konzultovány s odborníky, podílí se na nich odborníci a třeba to, s čím jsme včera šli na to jednání s vládou, tak to přímo odsouhlasil epidemiolog, pan doc. Maďar. Takže si myslím, že i po té odborné stránce to máme dobře promyšleno.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pokud jsme u pana doc. Maďara, ten včera veřejně zrazoval od rozvolňování s tím, že nejsme v žádném případě v takové epidemické situaci, že bychom si to mohli dovolit, že by to bylo velmi špatné pro zdraví, životy, ochranu životů lidí.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My taky nechceme rozvolňovat. My chceme upravit opatření, to si myslím, že je obrovský rozdíl. My tady po žádném uvolňování velkém a plošném nevoláme, my mluvíme o úpravě těch opatření, tak, aby to opravdu fungovalo. A myslím, že jsem tady celkem podrobně vysvětlil, jak si to představujeme, kde si to představujeme. Takže když tady mluvíme o otevření některých služeb, o tom, aby si lidé mohli nakoupit v maloobchodě za velmi přísných hygienických podmínek, aby se část dětí postupně vracela do škol, to určitě není žádné rozvolňování, nejsme blázni, vidíme, co se prostě děje, jak ta čísla vypadají, ale potřebujeme tu situaci změnit, protože takhle to prostě zjevně nefunguje, jsme 130 nebo 140 dní v nouzovém stavu a podívejte se na ty výsledky.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Aby testy fungovaly, tak musejí lidé se podřizovat jejich výsledkům, to znamená, zůstávat v karanténách či izolacích, také nahlašovat své kontakty, a to se zjevně v tuto chvíli neděje. Byli byste jako koalice SPOLU nebo
ODS i pro větší finanční podporu lidí právě v karanténách či v izolacích, aby se nevyhýbali této své povinnosti vůči ostatním?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Byli. My jsme přesvědčeni, že tam musí být i motivační opatření, nejenom opatření represivní tak, jak je to dosud. Takže třeba bonusy pro ty, co jsou pozitivně testovaní, stát musí kompenzovat případnou karanténu a tak dál. Současně se nesmí rezignovat na vymáhání některých povinností, což se třeba týká nošení ochranných pomůcek. A tahle kombinace těch věcí, ten mix nějakých chytrých pravidel, ten by určitě vedl k tomu, že by lidé byli ukázněnější. A na rozdíl třeba od mnohých politiků a třeba i komentátorů já lidem věřím, je to moje celoživotní zkušenost, pokud mají prostě rozumná pravidla, tak jsou schopni je dodržovat, a prokázali jsme to třeba na jaře jako národ, kdy lidé velmi ochotně a rádi dobrovolně dodržovali pravidla, sami si připravovali ochranné pomůcky.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Myslíte, že se to může zopakovat?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já jsem přesvědčen, že se to může zopakovat. A moji víru v to a i celoživotní zkušenost učitele, že když dáte lidem jasná pravidla, jasné požadavky a mají pocit, že to je spravedlivé, tak že to naprostá většina z nich dodržuje. Tuto moji životní zkušenost mně nevezmete, takže já tomuhle věřím a podle toho taky dělám naši politiku. A věřte mně, že je mnohem lepší lidem věřit, ty slušné nechat, ať se tomu přizpůsobí a potrestat ty špatné. Je to můj životní postoj...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Říká
předseda ODS, poslanec Petr Fiala.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
A podle něj se budu řídit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Tak, ano, díky. Na shledanou.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání. Na shledanou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A pěkný den přeje Veronika Sedláčková.

Petr Fiala

předseda ODS