16. února 2021

Vláda Andreje Babiše situaci opravdu nezvládá, premiér nechce připustit jakýkoliv další názor

(www.blesk.cz) Štve ho, že premiér Andrej Babiš (ANO) dle něj „hází špínu“ na všechny kolem, sám se ale k jednání s opozicí do teď příliš neměl. Petr Fiala (ODS) míní, že i když Babiš s hejtmany dojednal podporu na prodloužení nouzového stavu o 14 dní, řešení tahle dohoda nepřinesla a nyní je na premiérovi, aby jednal se zástupci Sněmovny. Fiala pro Blesk Zprávy promluvil o tom, jak vnímá postup hejtmanů, kterým se dle něj snažil Babiš přehodit „horký brambor“, a s čím on sám půjde na setkání s Babišem.

Boj s pandemií dostává nový, rozumnější směr, komentoval jste poslední dění kolem vyjednávání o nouzovém stavu, kdy hejtmani kývli vládě na jeho prodloužení o 14 dní. Jste spokojen s tím, co i vaši hejtmani dojednali? A s tím, že vláda přes hejtmany obešla rozhodnutí Sněmovny?

Podívejme se, co se tu děje. My jsme tady 130 dní v nouzovém stavu, čísla jdou nahoru, jsou katastrofální, patříme k nejhorším v Evropě. Vláda Andreje Babiše to opravdu nezvládá, premiér nechce připustit jakýkoliv další názor a naše návrhy, které jsou konkrétní, nechce připustit diskuzi o našem plánu. To já prostě považuji za špatné.

Babiš se bránil v podstatě jakémukoliv jednání a poslouchání názorů. Jediné, co se pokusil udělat, je, že ten horký brambor zkusil hodit na hejtmany. A hejtmani mu ho hodili zpátky. Ale žádné řešení ta dohoda mezi hejtmany a vládou nepřinesla a upřímně řečeno, ani nemohla přinést. To řešení, aby se upravily podmínky opatření, aby se konečně začalo něco dělat pořádně tak, aby to fungovalo v boji s pandemií, musí vyjednat Babiš v Poslanecké sněmovně. Nikde jinde to nejde.

Takže věříte, že se po jednání Babiše s hejtmany opět projeví vůle Sněmovny?

Mluví se o tom, že se má upravit krizová legislativa, pandemický zákon a odškodnění, že se má něco dělat s nouzovým stavem. To jsou všechno věci, které musí Babiš vyjednat ve Sněmovně. To, co předvedl premiér, jak se dobře dohodl s hejtmany, to prostě není pravda, to je klamání veřejnosti. Jediné, v čem jsem připustil určitý optimismus, bylo, že snad, konečně se začne normálně jednat.

Schůzka Babiše s hejtmany však přinesla to, že nouzový stav v neděli neskončil a pokračuje dál. Na dalších 14 dní. Je to dost na to, aby vláda skutečně s věcmi pohnula i s ohledem na to, že se pandemický zákon nevyřešil za rok koronakrize v Česku?

Je potřeba udělat hned několik věcí a to je třeba konkrétní plán návratu žáků do škol. To, co vláda řekla, že se změní hodiny na úřadech… No dobře, ale jsou tu další problémy. Lidi si musí jít nakoupit, za přísných hygienických podmínek je třeba něco udělat s maloobchody. Je potřeba se zabývat pořádně kompenzacemi, vždyť spousta podnikatelů je na dně a vyčerpaných. Je potřeba se podívat na očkování. To všechno musí vláda dělat. A my víme jak. Rádi jim pomůžeme, jenom musí chtít.

A k nouzovému stavu: já mám opravdu vážné pochybnosti o ústavnosti toho kroku. A budu doporučovat našemu poslaneckému klubu, abychom hledali všechny cesty, jak to vrátit do souladu s Ústavou. Musíme se o tom bavit, je to fakt vážná věc. A proto já říkám, že ta víkendová schůzka nic nevyřešila. Hejtmani se jen bránili tomu, aby na ně Andrej Babiš hodil odpovědnost za věci, ve kterých oni nemají pravomoci. Pandemii musí zvládat primárně stát, který má všechny nástroje v ruce. Nemůže to nechat na hejtmanech.

O protiústavnosti mluví i šéf Senát Miloš Vystrčil (ODS), podle kterého je opětovné vyhlášení nouzového stavu po nesouhlasu Sněmovny šlapáním na ústavní pořádek a pustil se i do ústavní stížnosti. Má tenhle krok vaši podporu?

Má. Je to aktivita Senátu, myslím si, že je velmi rozumná a potřebná. Ale musíme zvážit hlavně kroky v Poslanecké sněmovně. Situace dobrá není. A když to takhle půjde dál, tak si neporadíme s pandemií. Nemůžeme takhle pokračovat a jediné, co brání nějaké rozumné dohodě, je Andrej Babiš s vládou, kteří jsou zahleděni do sebe a nepřipouští žádná jiná řešení, než ta jejich, která ale prokazatelně nefungují. Tak to pojďme udělat jinak. Kvůli lidem. Vždyť tohle je zoufalá situace.

Jak vnímáte poznámky, že ODS na jedné straně pomohla vyhodit nouzový stav dveřmi, na druhé straně jste se o víkendu zapříčinili ale i o to, že se vrátil oknem?

Ne, to není oprávněná výtka, my jsme nic nepomohli vrátit oknem. My jsme se zachovali zodpovědně. Jsem přesvědčen, že co jsme ve čtvrtek při jednání v Poslanecké sněmovně udělali, bylo důležité. Vidíte všichni, že aspoň nějaká jednání začala. A bez toho kroku by nebyla. Nejde tady ani o ODS, ani o pozici. Jde o vládu. Vláda má ty nástroje v ruce a vláda může a musí dělat opatření. Vláda má povinnost se domlouvat pro to, aby měla většinu.

Ale s dovolením řeknu jednu věc. Já jsem připraven sbírat na kdečems politické body tak, jak každý politik. Ale na tomhle fakt ne. Podívejme se každý do svého okolí. Máme tam lidi, kteří už jsou zoufalí z těch zákazů, lidi, kteří prodělávají, nebo prodělali koronavirus. Lidi v ohrožení života. Všichni to známe. Přece tady musíme napnout všechny síly, ať jsme z jakékoliv části politického spektra, a poradit si s tím. My jsme k tomu připraveni. A mě jen mrzí, že vláda ne a Andrej Babiš místo, aby přijal odpovědnost a začal rozumně jednat, hází špínu na všechny kolem. A tohle fakt nikam nevede. Rukojmím takového postupu vlády jsou lidé.

V úterý následuje další kolo jednání premiéra s opozicí, co po premiérovi Babišovi budete požadovat především? Jaký konkrétní krok je třeba udělat co nejdřív?

My jsme představili 5 bodů pro cestu z krize a tím my myslím naši koalici SPOLU – tedy ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Ty úkoly jsou naprosto jasné. Za prvé: okamžité přijetí nástrojů, jak postupovat i bez nouzového stavu. Je nutné okamžité přijetí pandemického zákona, přijmout odškodňovací zákon. Za druhé: je třeba zrušit sporná a neférová opatření. A to je důležité i pro to, aby tomu lidé věřili. Postupné navracení dětí do škol, otevření maloobchodu a služeb, ukončení nesmyslného zákazu nočního vycházení. A také zlepšit spolupráci se sousedními státy, aby se neuzavíraly pro příjezdy Čechů.

Za třetí: je potřeba zrychlit očkování a hledat všechny cesty pro nákup vakcín, které jsou schváleny Evropskou lékovou agenturou. Zajistit lepší registraci, aby očkování fungovalo i ve velkých počtech. Za čtvrté: zajistit dostupné testování a šetrné testy. A za páté udělat víc pro to, aby lidé pravidla dodržovali. Třeba i na pracovištích chybí vládní podpora pro vybavení zaměstnanců ochrannými pomůckami, metodická podpora. Toto všechno je potřeba udělat. My jsme to už představili, půjdeme s tím na to jednání a jsme připraveni se na tom podílet. Ono nejde úplně jen o právní rámec, jestli nouzový stav ano, nebo ne. Ono jde o to, jaká opatření vláda přijímá a uplatňuje, která jsou účinná a která jen otravují lidi a nemají pro zlepšení zdraví žádný efekt.

Vidíte prostor, aby se za současné epidemické situace tedy otevřely obchody či třeba tolik diskutované skiareály?

Já vidím nutnost všechna opatření revidovat a přemýšlet nad tím, která jsou opravdu potřeba a která v téhle chvíli potřeba nejsou. Vůbec nevolám po tom, aby se všechno otevřelo. Ale řeknu příklady – přece se nedá nikomu, kdo má zdravý rozum, vysvětlit, že můžete dítěti s malou nohou koupit boty a když má dítě větší nohu, tak už mu ty boty koupit nemůžete. Nedokážete vysvětlit, proč nemůžete do toho malého obchodu, kde je jeden prodavač a jeden člověk s respirátorem, koupí si co potřebuje a zas odejde. To jsou věci, které nedávají smysl. A to je potřeba revidovat, abychom byli chráněni, ale aby život současně běžel pokud možno v normálnějších kolejích. Lidé to pak budou ochotněji dodržovat.

Bez nouzového stavu by nastal totální chaos a kolaps zdravotnictví, zopakoval v pondělí premiér Babiš. Je tomu skutečně tak?

Je to strašení a je to výraz bezradnosti vlády. Existuje spousta velmi přesvědčivých právních analýz, že téměř vše lze řešit prostřednictvím zákonu o ochraně veřejného zdraví a další legislativy. Vždyť to všichni viděli. Ministr vnitra nám řekne, že nebude možné využít armádu, ministr obrany řekne, že to není pravda a bude možné využít armádu, i když nebude nouzový stav. Vláda v tom nemá jasno.

Ať je nouzový stav, nebo není nouzový stav, to podstatné ale je, že nemůžeme pokračovat stejným způsobem, protože to nefunguje. Pojďme rušit ta opatření, která jsou nesmyslná, pojďme ta další upravit tak, aby fungovala, aby jim lidi věřili. Pojďme upravit legislativu, aby byla připravena pro všechna rozhodnutí, která jsou potřeba. Tomu se vláda zatím bránila.

Je chybou, že premiér Babiš neměl dopředu připravený jasný scénář pro případ, co se stane, když Sněmovna nouzový stav neprodlouží?

Nejen, že Andrej Babiš nemá plán B, když nebude prodloužený nouzový stav. On nemá vůbec žádný plán, co dělat. On prostě vychází z toho, že máme nouzový stav, tak ho prodloužíme, komunisté nám to odmávají a jdeme dál.

On to nezvládá, opatření nefungují dobře, čísla jsou varovná. Nezvládá ochranu zdraví lidí tímhle způsobem. On prostě všem přiložil pistoli k hlavě a řekl: buďto budete hlasovat, nebo na vás hodím odpovědnost za to, že se ta pandemie nezvládá. A všichni mu řekli: ne, my pro to hlasovat nebudeme. Od levice po pravici, protože prostě vy s námi nemluvíte, nejednáte, neupravujete ty věci.

Když mu to nevyšlo, tak zkusil hejtmany, kteří v tom nemají kompetenci, takže se to vrací zpátky do Sněmovny. Buďto se Andrej Babiš vzpamatuje, začne s námi jednat a najdeme z toho společně východisko, a nebo, což snad ani nechci připustit, ne. My jsme připraveni s Babišem jednat.

Mezi hejtmany má ODS nyní významné postavení - šéfem Asociace krajů je jihočeský hejtman Martin Kuba, máte i další hejtmany. Jak vnímáte narážky, že vaši hejtmani podpořili premiéra Babiše, zatímco vaši poslanci nikoli?

Pravomoc je v Poslanecké sněmovně a tam se musí Andrej Babiš domluvit. Může předstírat, že se odmluvil s kdekým, ale fakticky se musí domluvit na té politické úrovni, protože jinak ty věci fungovat nebudou a nebudou mít ani právní opodstatnění.

Jak ale mají lidé vnímat ta rozdílná vyjádření politiků z jedné strany? Různých zástupců opozice? Je ODS v přístupu k nouzovému stavu skutečně jednotná?

Hejtmani napříč politickým spektrem zaujali nějakou pozici, která vychází z toho, že Andrej Babiš jim chtěl do ruky hodit ten horký brambor, tak oni se mu ho snažili hodit zpátky. Ale naše pozice k nouzovému stavu se nijak nemění. Jsme všichni přesvědčeni, že v téhle podobě a tak, jak to vláda používá, to nefunguje.

Naši hejtmani se pokoušeli vytvořit prostor pro jednání a snažili se upozornit na některé opoziční požadavky. To se během těch jednání dělo. A fakticky teď teprve musí ta jednání v Poslanecké sněmovně začít. Jinak to dobře nedopadne.

Na okraj k jednání hejtmanů - hejtman Kuba je od svého nástupu do funkce poměrně výrazný, nebojí se říct svůj názor. A to ani v případě nouzového stavu a i v momentě, kdy může být jiný, než zněl předtím z ODS. Cítíte s ním jistou rivalitu? Jednáte spolu? Nebo mezi vámi panuje jisté napětí?

Já jsem s našimi hejtmany strávil mnoho hodin, bavili jsme se o strategii a dalším postupu i o víkendu. Jsem samozřejmě jak s Martinem Kubou, tak Martinem Červíčkem, Ilonou Mauritzovou či Vítězslavem Schrekem prakticky v permanentním kontaktu. ODS má spoustu osobností a prakticky každý ukazuje v té funkci, ve které mu dali voliči důvěru, čeho je schopen a jak úspěšně to dokáže uskutečňovat.

Martin Kuba reprezentuje v tuto chvíli a v těch vyjednáváních Asociaci hejtmanů a snažil se reprezentovat Asociaci jako celek, tedy i hejtmany za ANO a ČSSD. Tak je potřeba vidět i ta jeho prohlášení. Ale opravdu v kontaktu jsme a je důležité, aby politická strana měla různé osobnosti, různé typy a ukazovala to veřejnosti. Tak to má být.

I coby exministr školství - věříte, že se skutečně budou vracet od 1. března žáci a studenti do škol, jak požadovali i hejtmani?

Já jsem jednoznačně pro, aby se děti vracely do škol. Jsou škody, které můžeme v rámci pandemie snadno napravit, ale ty nedostatky ve vzdělání nás budou pronásledovat řadu let. Čím rychleji dostaneme děti do školy, tím ty škody budou menší.

Ať se vrací 1. stupeň, maturitní ročníky a hledají se cesty, jak výuku v kontaktní podobě co nejvíc zajistit. Já jsem zatím slyšel jen sliby. Teď zase, že nejpozději od 1.3., ale to vyžaduje konkrétní kroky ze strany vlády. Zvlášť u dětí je potřeba zařídit šetrné testování, metod je víc, třeba ze slin, ne z nosohltanu, což je pro děti extrémně nepříjemné. Tyhle testy existují, jsou dostupné a vláda je měla opatřit. Navíc v řadě zemí se i ve velmi vážných pandemických situacích aspoň ty nejnižší stupně škol nezavřely. Protože ta škoda je příliš velká. Škoda do budoucna, pro vzdělání dětí.

Je v pořádku, aby žák, který test nepodstoupí, na výuku do školy nesměl, jak naznačuje epidemiolog a poradce premiéra Roman Prymula, či ministr Blatný?

Na to musí být přesná metodika, kterou ministerstvo školství dá. To se nedá nechávat na učitelích, nebo rodičích, musí to být ošetřeno na základě debaty s epidemiology. Na to si nebudu hrát, že to jsem, ale myslím si, že tohle musí být jednoznačně vyjasněno dopředu.

A na samý závěr: Blíží se smutné výročí 1. roku od prvních potvrzených případů v Česku. Jak rok s covidem změnil život samotného Petra Fialy?

Změnil hodně. Za prvé pracovně v oblasti politiky, vždyť řešíme úplně jiné věci, než jsme řešili před rokem. Všichni a neustále. Změnil i v té druhé pracovní rovině, protože učím na vysoké škole celou dobu a je to úplně jiné, výuka se nám přesunula do on-line podoby, distanční výuky, a je to obrovská změna.

Změnil i v rodině, protože mám rodiče ve velmi vysokém seniorském věku a musel jsem hodně dávat pozor na kontakty s nimi. Omezilo to pravidelné setkávání, protože prostě ta situace pro ně riskantní je. Nežijeme tak, jak jsme žili dřív, my jsme celkem zvyklí, pokud to čas dovolil, s manželkou chodit do divadel, na koncerty setkávat se s přáteli. To teď není možné. Ale já si nijak nestěžuji, zase máme víc času na sebe, a když je to možné, víc času trávíme na chalupě, v přírodě. Všechno má něco do sebe, ale samozřejmě je to těžké pro nás tak, jak je to těžké pro každého v této zemi.

(Autor: Jaroslav Šimáček)

Rozhovor vyšel na serveru Blesk.cz.

Petr Fiala

předseda ODS