29. ledna 2021

Pro a proti ČRo Plus: Český sport smrdí korupcí. Kauza Hnilička ukazuje, že ti nahoře mají povolené vše

(ČRo Plus) Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král je přesvědčen, že by dnes už bývalý poslanec ANO Milan Hnilička měl nadále zůstat ve vedení Národní sportovní agentury. Poslanec ODS a předseda úseku skoku na lyžích Svazu lyžařů Jakub Janda to odmítá: „Hnilička je vlastně ministrem sportu. Porušil pravidla v nouzovém stavu, pro který sám hlasoval. Zůstává předsedou Národní sportovní agentury, kde se rozdělují velké peníze. V očích veřejnosti porušení pravidel nepůsobí dobře.“ Hnilička se v sobotu účastnil narozeninové oslavy někdejšího vlivného politika ČSSD Petra Bendy v teplickém hotelu Prince de Ligne. Na večírku byli také třeba expremiér Jiří Paroubek, někdejší hokejista a nyní člen Rady České televize Jiří Šlégr nebo šéf liberecké krajské policie Vladislav Husák.

Celý rozhovor s Jakubem Jandou si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Fair play, nebo kontinuita?

„Pokud nějaký člověk porušuje nějaká pravidla, ale budeme ho omlouvat tím, že z jeho odvolání budou komplikace, tak proč jsme měnili ministry Prymulu nebo Kremlíka?“ ptá se opoziční poslanec Janda s odkazem na odchod ministrů za hnutí ANO.

„Sport přece funguje na fair play a dodržování pravidel. Tady pravidla byla porušena a za to by předseda měl nést odpovědnost,“ dodává Janda.

Někdejší ministr a dnes poradce premiéra Roman Prymula byl v říjnu, tedy rovněž v době platných proepidemických nařízení, zachycen, jak vychází z restaurce, kde se pozdě večer setkal mimo jiné s Jaroslavem Faltýnkem (ANO). Ten stojí v čele poslanců ANO. Prymula následně rezignoval.

Vladimír Kremlík skončil loni v lednu kvůli kritizované zakázce na dálniční známky.

Janda: Český sport smrdí korupcí

To, že by akce v teplickém hotelu ukazovala k zákulisním vazbám českého sportu na podnikatelský sektor, Krále prý nenapadlo.

„Pan Benda asi nemá dobrou reputaci, ale v životě jsem s ním nemluvil. Hnilička se s ním zná dlouho, ještě předtím, než si mohl myslet, že bude v politice. Nemyslím, že by se tam děly nějaké tajné akce,“ shrnuje prezident Českého svazu ledního hokeje.

„Zúčastnění prý nejdřív jeli na přátelskou návštěvu, pak prý pracovně jednat. Ale o sportu a dotacích by se mělo jednat v kanceláři, ne na oslavě. Opět se ukázalo, že ti nahoře mají povolené všechno, a také to, že český sport stále smrdí korupcí,“ konstatuje Jakub Janda (ODS).

Jakub Janda

poslanec PČR