21. ledna 2021

Rozdělování vakcín v režii vlády je nespravedlivé pro lidi v krajích

(www.ods.cz/region.stredocesky) V tuto chvíli ve Středočeském kraji funguje 17 očkovacích míst, intenzivně připravujeme 12 velkokapacitních očkovacích center, která mohou začít fungovat na přelomu února/března. Chybí ale to nejdůležitější: VAKCÍNY!!!

K dnešnímu dni jsme dostali 26 910 vakcín, které byly a jsou používány pro zdravotníky a v domovech pro seniory. Bohužel ani pro tyto prioritní skupiny nebyl dosud dodán potřebný počet vakcín.

Středočeský kraj je nejlidnatějším krajem, podíl seniorů 65+ má 12 %, zatímco poměr dodaných vakcín do našeho kraje se pohybuje kolem 8 %. Nikdo nedokáže vysvětlit, proč k tomuto nepoměru dochází. Pokud by dodávky pokračovali stejným tempem, tak k proočkování jenom této nejohroženější skupiny obyvatelstva tzn. seniorů ve věku 80+ a personálu ve zdravotnictví a sociálních službách dojde za 2,5 měsíce. V případě všech obyvatel Středočeského kraje by šlo o zhruba 2 roky.

„Praha obdržela za stejné období 86 580 vakcín a to má ve srovnání se Středočeským krajem srovnatelný počet seniorů. Pak se mohou někteří starostové městských částí chlubit, jak se dokáží o své seniory postarat. Máme se ale spravedlivě postarat o všechny, kteří jsou nejzranitelnější. To by ale vláda musela lépe rozdělovat vakcíny. Nerozumím tomu, v čem je senior ve středních Čechách méně důležitý, než senior v Praze,“ říká náměstek hejtmanky Martin Kupka.

„Je frustrující neustále odpovídat na oprávněné dotazy od ředitelů nemocnic, kde máme domluvená očkovací místa, kdy konečně dostanou vakcíny, zatímco slyším, jak jinde se očkují náhodní kolemjdoucí nebo úředníci a jejich rodinní příslušníci. Vakcíny si bohužel sám kraj koupit nemůže a musíme čekat na dodávky z Ministerstva zdravotnictví. Vláda musí přijmout jasnou strategii vč. systému distribuce v závislosti na počtu občanů a připravenosti krajů na očkování,“ říká radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík.