21. ledna 2021

ODS, KDU-ČSL, TOP 09: Další prodloužení nouzového stavu nemůžeme podpořit

(www.ods.cz) Koalice SPOLU nepodpoří další prodloužení nouzového stavu. Předsedové ODS, KDU-ČSL a TOP 09 to řekli na společné tiskové konferenci. Zástupci AntiCovid týmu připomněli, že všechny tři koaliční strany přicházejí s návrhy řešení už od března loňského roku, vláda je ale ignoruje a brání tak lepšímu řešení stávajících problémů.

„Jsme si vědomi vážnosti situace, mluvíme s lékaři, zdravotníky a dalšími pracovníky v první linii. Vedeme debaty s našimi reprezentanty na krajské a komunální úrovni, naše koalice má 5 hejtmanů a zhruba 1 000 starostů a místostarostů. Víme o problémech, se kterými se lidé potýkají, a uvědomujeme si složitost situace. Vláda těmto lidem ale nepomáhá a nedělá potřebné kroky, které by pomohly pandemii zvládnout. Nejsme spokojení s tím, jak vypadá očkovací strategie, odškodňování, podpora podnikatelů, kteří jsou postiženi pandemií koronaviru. Opakovaně přicházíme s vlastními návrhy a řešeními a nabízíme vládě pomocnou ruku, ta se ale tváří, že nás nevidí. Prodloužení nouzového stavu nepodpoříme,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Potřebujeme se v první řadě postarat o ochranu lidských životů, přičemž plně respektujeme nutnost nouzového stavu, ale dlouhodobě nastavené podmínky pro kompenzace jsou nastavené tak špatně, že se nechceme už dále podílet na systematické likvidaci živobytí lidí. Ani přes opakované výzvy vládě se v tomto směru nic nemění, a proto prodloužení za současných parametrů podpořit nemůžeme. Z toho důvodu se zdržíme hlasování. Současně důrazně apelujeme na vládu, ať změní systém a parametry kompenzací pro živnostníky,“ uvádí předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„V nouzovém stavu jsme za poslední rok strávili téměř 180 dnů. Dnes po nás vláda chce jeho další prodloužení, pro které hlasovat nemůžeme. Na rozdíl od vlády totiž hledáme cesty, jak během krize lidem konkrétně pomoct. Ještě v půlce prosince jste si mohli číst prohlášení ministra Havlíčka, že uzavřeným restauracím bude stát kompenzovat nájmy ze sta procent. Realita? Ministerstvo i v dalším programu COVID nájemné poskytne maximálně 50% kompenzaci nájmů. Spolu jsme už na konci léta představili odškodňovací zákon, srozumitelnou legislativu, která by pomohla všem, co museli znenadání zavřít. Reakci vlády všichni známe. Vláda měsíce naši snahu ignoruje. Musí tedy být schopna nést plnou zodpovědnost,“ zdůrazňuje předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Předkládáme přehled 33 návrhů řešení pro lepší zvládnutí pandemie, se kterými jsme přicházeli od samého počátku krize. Náš zájem byl jediný – zajistit lepší podmínky pro lidi v ČR a pro rychlejší zvládnutí kritické situace. V polovině prosince jsme volali po co nejrychlejší přípravě na očkování v podobě očkovacích center, naši lidé to zvládli. Snažíme se přinášet lepší řešení krizové situace, ve které se nachází podnikatelé a nabízíme cesty, jak zvládnout celou situaci ze zdravotního hlediska. Budeme tlačit na co nejrychlejší vyřešení nedostatku očkovacích vakcín. V tuto chvíli vidíme jako jediné světlo na konci tunelu fakt, že se podaří lépe zvládnout očkování v České republice. Vláda to bohužel zatím opravdu nezvládá a s tím spokojeni rozhodně nejsme,“ vysvětluje místopředseda ODS Martin Kupka.

„Všichni vnímáme, že situace posledních týdnů zejména v našich nemocnicích je extrémně vypjatá. Zdravotníci s každou další pandemickou vlnou propadají větší únavě a skepsi. Dnes se tady bude hovořit o nouzovém stavu, ale je třeba si jasně přiznat, že ta naše dnešní diskuze musí být mnohem hlubší, nestačí jen odmávat nouzový stav a za měsíc znovu a pak zase. Lidé už potřebují slyšet a cítit nějakou naději. Potřebují slyšet jasné informace, kdy skutečně mají šanci dostat se k očkování, podnikatelé potřebují vědět, jak bude vypadat podpora státu v dalších týdnech, zda je stát nenechá na holičkách. O tom musíme nejen mluvit, ale najít řešení,“ apeluje poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský.