18. ledna 2021

Televizní noviny: Očkování proti covidu-19

(TV Nova) Hostem hlavní zpravodajské relace TV Nova Televizní noviny byl v živém vstupu předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na TV Nova.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
A ve vysílání je s námi
předseda ODS Petr Fiala. Dobrý večer.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý večer.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Pane
předsedo, diváci teď viděli, že jak senioři, tak zdravotníci mají problém se přihlásit na očkování. Jak podle vás systém zatím funguje?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Podle mě nefunguje. Já myslím, že to všichni, kdo s tím měli v posledních dnech zkušenost, vědí a diváci to teď i viděli v těch vašich reportážích. A já musím říct, že mě to mrzí. Já bych si velice přál, aby ten systém očkování fungoval. V tomhle směru fandím vládě. Ale bohužel vláda to dobře nepřipravila a to očkování není takové, jaké bychom všichni potřebovali. Ať se podíváme na jakýkoliv údaj, tak Česká republika je na jednom z nejhorších míst ve světě nebo v Evropě, ať už jde o počty nakažených, počty naočkovaných. Je to prostě špatná situace, bohužel za to vláda nese odpovědnost.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
A nedá se to nebo nedalo se to vlastně tak trochu předpokládat, že při akci takového rozsahu vyvstanou nějaké potíže, tak jak na to upozorňují někteří experti?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale nějaké potíže by mohly nastat, ale my teď pořád slyšíme: to se připraví, tento systém se doladí, systém pro zdravotníky, systém pro seniory, vakcíny. Ale my jsme měli být na to dávno připraveni. Já jsem slyšel ministra zdravotnictví, jak říkal, že nepotřebujeme velká očkovací centra. To bylo někdy na začátku prosince. Teď se ukazuje, že to je jediná cesta skrze očkovací centra lidi naočkovat. Kdo ta očkovací centra připravuje?
Hejtmani, primátoři. Vláda jim v tom moc nepomáhá. Vakcíny nejsou dostatečně zajištěné, systém v tom není. Viděli jsme, že se očkují lidé, kteří na to vlastně nemají nárok, nepatří k těm rizikovým skupinám. To všechno mělo být dávno připraveno, a ne to řešit takto za pochodu. A to, že to připraveno není, to určitě velká chyba je.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Pane předsedo, vláda potvrdila, že požádá o prodloužení nouzového stavu. Jaký je postoj
ODS. Podpoříte ten návrh?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Vláda s námi o tom nemluví a určitě na to má hlasy Komunistické strany, ale já si myslím, že tady je důležitá věc, jak se s tím nouzovým stavem nakládá a zda se řeší ty věci, které s tím nepochybně souvisejí. Jedna je očkování. Vidíme sami, jak ten systém není připravený. My chceme o tom zítra jednat v
Poslanecké sněmovně. Doufám, že nám vláda umožní, aby se to projednávalo, protože to zajímá všechny občany. Další velké téma, které s tím souvisí, je odškodnění. Je tu obrovská spousta lidí, na které dopadají ty následky pandemie, následky vládních opatření. To je potřeba nějak systémově řešit. Ve sněmovně jsme předložili odškodňovací zákon, aby to vláda nemusela dělat po jednotlivých segmentech, ale bylo to spravedlivé a pro všechny srozumitelné a jednoduché. O tomto bychom s vládou chtěli mluvit.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Pane
předsedo, tak já vám děkuji za odpovědi a přeji klidný večer.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání. Pěkný večer.

Petr Fiala

předseda ODS