13. prosince 2020

Televizní noviny

(tn.cz) Hostem hlavní zpravodajské relace TV Nova Televizní noviny byl v živém vstupu předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na TN.cz.

Martin POUVA, moderátor:
A s námi je teď živě ve vysílání
předseda opoziční ODS Petr Fiala. Dobrý večer.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý večer.

Martin POUVA, moderátor:
Pane
předsedo, slyšeli jsme, že vláda chce kompenzovat ztráty živnostníkům. Zatím se ale neshodla, jak. Věříte tomu a jaký model byste případně doporučoval vy?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Moc tomu nevěřím. A je naprosto nutné okamžitě začít odškodňovat, jak se ta opatření budou zpřísňovat. My jenom nečekáme, my jsme předložili, opoziční strany, spolu s TOP 09, KDU-ČSL,
ODS jsme předložili návrh odškodňovacího zákona a ta vláda, která teď říká, jak chce odškodňovat, tak ho odmítla. Budeme ho projednávat v Poslanecké sněmovně, doufám, že se k nám přidají. Tam je kompenzace těch fixních nákladů až do výše sta procent, a to je naprosto v tuto chvíli nutné. A druhá věc, která je nutná, aby podporu mohli živnostníci a drobní podnikatelé čerpat souběžně. To znamená nejenom třeba Antivirus, ale i kompenzační bonus. Prostě dohromady, protože ti lidé jsou skutečně na dně a ta vládní opatření je uvádějí jenom do nejistoty. Musí se odškodňovat.

Martin POUVA, moderátor:
Rozumím. Epidemie v Česku dál sílí, systémem PES se vláda příliš neřídí, jaké kroky byste v téhle chvíli udělali vy, tedy
ODS? Prosím, buďte, pokud možno, konkrétní.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To, že se vláda tím PSEM neřídí, je špatné. A symbolem těch vládních opatření je ta káva v tom sáčku. Je to celé úplně absurdní. My jsme navrhli úpravu toho PSA tak, jak by vláda ho měla upravit tak, aby lidé rozuměli tomu, co je čeká, abychom věděli, když se zhorší situaci, co bude následovat. Ale vláda se tím PSEM neřídí, tak já bych byl rád aby se aspoň řídila zdravým rozumem. Ale nevím, jestli se toho můžeme dočkat. To, co je teď důležité, pokud přejdeme ze stupně 3 do stupně 4 nebo někam jinam, tak souběžně s tím musí přijít to odškodnění. Pokud nepřijde, tak je to špatné. A poslední věc, kterou vláda musí dělat a tady nabízíme opět pomocnou ruku, je začít se bavit o tom, jak budeme očkovat. Ten systém není připraven. A už je nejvyšší čas. Je potřeba se nachystat na očkování, logisticky, přesvědčovat lidi, aby se nechali očkovat, a v tom všem vláda přinejmenším zaspala.

Martin POUVA, moderátor:
Rozumím, pane
předsedo, já vám děkuji za rozhovor a přeji hezký večer.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání, pěkný večer.

Petr Fiala

předseda ODS