7. prosince 2020

Prostor X: Díky roušce jsem se nenakazil, lidi na opatření kašlou kvůli chaosu. Pro vládu jsme šance

(www.reflex.cz) Snižovat teď daně není dobrý nápad, sám bych si to představoval úplně jinak, říká předseda Senátu Miloš Vystrčil /ODS/. I tak by ale podle něj ze Senátu měl vzejít kompromisní návrh daňového balíčku, který počítá mimo jiné se zrušením superhrubé mzdy. Jde prostě o to zachránit, co se dá.

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem můžete zhlédnout na Reflex.cz.

Pro poslance a vládu jsme šance, ne nepřítel, říká Vystrčil v reakci na jednání premiéra a ministryně financí se senátory. Slova Andreje Babiše plédující na jeho kolegy v tomto směru ale nebere vážně. Zdůrazňuje, že je pro snižování daní, ale ne teď. Z návrhu chce taky odstranit zdanění příjmů z prodeje akcií.

Předsedovi Senátu jen den před rozhovorem skončila karanténa. Říká, že je důkazem fungování roušek, protože díky nim se prý nemocí covid-19 nenakazil. Apeluje na lidi, aby opatření vlády dodržovali. Zároveň ale míní, že část lidí na ně kvůli chování a rozhodování politiků už kašle.

Kdo jiný by měl bránit demokracii, než my, říká v reakci na otázku, jestli je stále pod tlakem Číny. Senátoři si zásadový postoj podle něj můžou dovolit, jsou totiž neodvolatelní. Vystrčil tvrdí, že se díky jeho cestě na Tchaj-wan dává do pohybu řada investic, které ale brzdí pandemie koronaviru. Zatímco na Tchaj-wanu je pod kontrolou, u nás zdaleka ne.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR