29. listopadu 2020

Partie

(CNN Prima News) Šéf ODS Petr Fiala vítá, že se v Česku vrátí život k normálu. V nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS a na Primě prohlásil, že 3. prosincem snad skončí diskriminace malých prodejců. Petr Fiala dlouhodobě kritizuje vládu za to, že nechala zavřené malé prodejny, zatímco supermarkety mohly fungovat.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Snad tím čtvrtkem skončí diskriminace drobných prodejců. Je to dobrá zpráva. Jen mě zaráží, jak jsme poslouchali, že ten PES bude vodítko a občané si mohou spočítat, za jakých podmínek se co otevře. Ukazuje se, že PES platí a neplatí,“ podotkl Fiala.

Narážel tak na to, že podle tabulky PES by Česká republika měla přejít do třetího stupně už od pondělí, protože rizikové skóre se na úrovni 57 drží už sedmým dnem. Vláda však v neděli rozhodla, že stupeň 3 bude až od čtvrtka.

„Pracujete, snažíte se, odvádíte daně, děláte, co můžete. Přijde jedna vlna a jste na hranici, přijde druhá vlna,“ popsal Fiala trable drobných živnostníků a podnikatelů.

Přepis rozhovoru:

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pěkné dopoledne, děkuji, že se díváte na Partii na Primě a CNN Prima News. Je první adventní neděle, začínají první vánoční svátky v době pandemie. Vláda před asi před hodinou rozhodla, že Česká republika přechází do třetího stupně protiepidemického systému, takzvaného PSa. Stane se tak ve čtvrtek 3. prosince. Otevřou se obchody, restaurace i služby, byť s omezeními, která mají stále bránit šíření epidemie. Ve studiu vítám pana Jana Hamáčka, prvního vicepremiéra, ministra vnitra a předsedu sociální demokracie. Dobrý den.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Dobrý den a děkuji za pozvání.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Rádo se stalo. A pan
Petr Fiala, místopředseda Poslanecké sněmovny, předseda Občanské demokratické strany. Dobrý den.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Dobrý den.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, děkuju, že jste přijali pozvání do Partie. Pane ministře, jak velká byla shoda na tom opatření, které zhruba před hodinou vláda schválila?

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Shoda byla absolutní, to znamená, celá vláda souhlasila s tím postupem, který navrhl pan ministr zdravotnictví, a je to takový z mého pohledu vyvážený kompromis. Víte, že samozřejmě ty tlaky na otevření byly obrovské, lidé už jsou nervózní a chtějí co nejrychleji návrat do normálu, oproti tomu stojí ta aktuální data, která máme, jakkoliv se ta situace stále zlepšuje, to znamená, klesá epidemie, tak on ten pokles zpomaluje. A pokud jsme měli tento týden čísla 4, 4,5 tisíce mezidenních nárůstů, tak to je skutečně hodně. Takže ta diskuze byla relativně obsáhlá, pan ministr Blatný nás informoval, že podle těch modelů, které má, tak by ten pokles epidemie měl pokračovat. Takže v tom příštím týdnu už bychom se měli dostat na příznivější čísla, a navrhl, aby ten třetí stupeň nastoupil ve čtvrtek. Což část vlády hovořila i včetně mě, já jsem hovořil o tom, že bychom ještě týden mohli počkat, část vlády říkala od pondělka, mě osobně, a mluvím velmi otevřeně, přesvědčil ještě jeden argument, a to je to, že pokud bychom nechali ty obchody a služby zavřené až do toho příštího pondělka, tak v tom předvánočním období už by zbylo relativně málo času v tom třetím stupni na nákupy a zajištění těch služeb, které lidem chyběly.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jinými slovy, lidé by se v obchodech mačkali.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Přesně tak. A já jsem přesvědčen, že ve čtvrtek ráno se to všechno otevře, na tom jsme se dohodli, tak že i ta čísla za pondělí, úterý a středu potvrdí tento krok.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nicméně, vy jste byl v týdnu velmi opatrný, i ve středu po jednání krizového štábu, ještě včera pro Seznam Zprávy jste říkal - měli bychom počkat, vůbec na to nespěchat, je to cesta do pekel, je čtvrtek dostatečný? Je takový rozdíl mezi pondělím a čtvrtkem? Notabene, když ani nevíme, jaká čísla budou zítra, v pondělí, úterý, středa?

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Samozřejmě podle stejné logiky zase mezi čtvrtkem a dalším pondělím je stejně velký rozdíl, takže je to taková ta cesta uprostřed...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To ano, ale vy jste argumentovali tím, že musíte počkat do poslední chvíle, že nám v neděli řeknete, co bude v pondělí, a teď říkáte, že to bude ve čtvrtek.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
My říkáme jasně, na tom se vláda shodla, že ve čtvrtek otevřeme. Samozřejmě, kdyby se stalo, ale to je tak jedno-, dvouprocentní pravděpodobnost, že najedou v pondělí, v úterý a ve středu ta čísla vystřelí na dvojnásobek, tak bychom na to museli reagovat, ale podle všech těch modelů se nic takového nechystá. A vždycky to poslední slovo mají mít odborníci. To znamená, toto je rozumný kompromis, který umožní vlastně absolvovat ještě jeden jakoby nákupní víkend před těmi Vánocemi. Já věřím, že lidé nějakým způsobem ty své nákupy rozfázují, rozvrhnou a že budou dodržovat všechna ta opatření. Ale z mého pohledu je to něco, co si dovolit můžeme, i vzhledem k tomu, jak opatrný jsem byl celou tu dobu. Pro mě bylo problematické to otevírat v pondělí.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Chápu, říkáte „rozhodují odborníci“, nicméně, jak velký byl tlak toho veřejného mínění, tlak obchodníků, majitelů restaurací, obchodů, kteří jsou velmi frustrovaní, tlak lidí, kteří si chtějí nakoupit, a na druhou stranu říkáte „rozhodují odborníci“, Roman Prymula včera u prezidenta říkal „nedělal bych to, je to nebezpečné“.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Rozhodují ti, kteří na to mají nějaký povoir a nesou za to nějakou odpovědnost. To znamená Ministerstvo zdravotnictví v čele s panem ministrem. A znovu říkám, tak, jak je to navrženo, tak z mého pohledu vždycky jsou nějaká rizika, ale v tomto případě jsou akceptovatelná.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane
předsedo Fialo, jste spokojený s tím, co vláda dnes schválila?

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Já jsem rád, že se posouváme, že se můžeme vracet k normálnímu životu, taky rád slyším, že vláda se rozhodovala víceméně nějak konsensuálně, protože v těch posledních dnech jsme slyšeli různé výroky členů vlády, čísla jsou dobrá, někteří říkají, že jsou špatná, to určitě nenapomáhá tomu, aby veřejnost to všechno akceptovala. Myslím si, že snad tím čtvrtkem skončí ta diskriminace drobných prodejců, malých prodejen. My jsme na to poukazovali, teď nemyslím jenom
Občanskou demokratickou stranu, ale je na to i usnesení Poslanecké sněmovny, aby s tím vláda něco udělala. Vláda s tím nic nedělala, takže boty si můžete koupit v supermarketu, ale malá prodejna vlastně otevřít nemohla. Řada těch živnostníků, prodejen, lidí poskytujících služby, restaurací jsou už opravdu na dně. Vydrželi tu jarní vlnou, teď už je to nesmírně obtížné, takže je to jakési světlo na konci tunelu, ve čtvrtek se něco otevře. Já se třeba budu moct jít už zase ostříhat. Je to vlastně dobrá zpráva. Mě na tom trošku zaráží to, že vlastně jsme pořád poslouchali, jak ten PES bude to vodítko a všichni se tím budeme řídit, a dokonce jsem slyšel pana ministra, jak říkal - no, mohou si občané spočítat jako, za jakých podmínek se co otevře. Ono se ukazuje, že ten PES tam platí, jinde neplatí, neplatí ve školství, teď zas neplatí od pondělí, platí od čtvrtka. Ale já jsem se sem fakt nepřišel nějak hádat nebo kritizovat. Já jenom říkám - dobře, že už jsme v té situaci, že můžeme se vracet k normálnímu životu, že skončí i diskriminace těch malých obchodů, a současně bych snad všem lidem, já jsem netrpělivý, i já jsem unavený, i moje okolí, ale všem bych chtěl říct, přesto pořád buďme odpovědní, dělejme všechno pro to, aby se nám tady neobjevila nějaká třetí vlna, to už by byla úplná katastrofa.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane ministře, ten systém PES, slyšeli jsme, že bude předvídatelný, můžete si to spočítat, to, co je v té tabulce napsané, tak prostě platí, budete to vědět dopředu, podle toho PSa se to teď ale úplně neřídí. Je PES už vlastně mrtvý? Čeká ho stejný osud jako Semafor? Školy nejedou podle PSa...

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Samozřejmě se to řídí podle PSa. Nicméně, pokud si přečtete celý ten dokument, nejenom tu tabulku, ale i ten text pod tím, tak on říká, že samozřejmě v tom finálním rozhodování se budou zohledňovat i další faktory. A pokud jsme se dohodli na tom, že pokud matematicky to vychází, že těch 7 dní tedy uběhlo, tak že můžeme hned od pondělka otevřít, přidáme 3 dny, to není žádná katastrofa, navíc pro ty lidi to znamená, že mají 3 dny na to, aby opravdu už s jistotou věděli, že se na to mohou připravovat. Ale současně pokud ve čtvrtek máme otevírat nebo přesouvat tu zemi do třetího stupně, kde je turnusové výuka, tak je logické, že ty školy půjdou prostě od pondělka, že nepoženeme ve čtvrtek děti na 2 dny na turnusovou výuku. Takže PES není dogma, PES je prostě nějaký soubor pravidel, který říká, co je možné, a my v drtivé většině případů se jím řídíme, ale pak jsou tam věci, které se prostě musí nastavit jinak nebo musí odpovídat na nějakou tu reálnou situaci. A znovu říkám, poslat děti na 2 dny do školy mi nepřijde rozumné. Takže PES samozřejmě platí a vláda při svém finální rozhodnutí vychází z té tabulky toho PSa a zohlední některé další data, například to, že sice nám to vychází na těch, tuším, 57 v celé republice, ale prostě jsou kraje, které ještě ve čtvrtek na tom nebyly úplně ideálně, byly okresy...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Havlíčkův Brod má 82 index.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Byly okresy na pětce, ale ten trend se postupně zlepšuje a pan ministr Blatný je přesvědčen, že ty 3 dny navíc umožní těm krajům a okresů, které opravdu na tom byly nejhůř, doklouzat do těch lepších čísel, protože mimochodem, jak třeba Vysočina na tom byla hodně špatně v půlce tohoto týdne vlastně, tak teď už ke konci týdne se ta situace zlepšuje. Takže ty 3 dny, možná řeknete jenom 3 dny, ale ony můžou být klíčové.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Abychom to zjednodušili, můžete tady tedy stoprocentně slíbit divákům, že se vláda řídí odborníky, výpočtem indexu, že se neřídí politickou objednávkou, veřejným míněním, protože tlak je masivní na uvolňování před Vánocemi.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Ano. Tlak je masivní pro a proti. A tady se zmiňují samozřejmě tlaky od těch, kteří jsou zainteresováni, obchodníci a tak dále, na druhou stranu je tady celá řada prominentních figur v tom veřejném prostoru, které tlačí proti. Takže ony ty tlaky jdou proti sobě. Takže ve finále my se rozhodujeme podle toho, co je na papíře, k čemu jsme se zavázali, to je ten PES, plus tam zohledňujeme některá specifika, například ty kraje, které ještě ve středu, ve čtvrtek na tom fakt dobře nebyly.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Stačí vám to vysvětlení, pane předsedo? Věříte, že se vláda řídí odborníky, PSEm, že tady nenastane situace, která povede k rychlému rozvolnění a možná k další vlně epidemie?


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Ne, já doufám, že po tom všem se už vláda poučila, krajské volby jsou za námi, takže snad vláda rozhoduje podle těch odborných doporučení. Ještě k tomu PSovi, já jsem rád, že něco takového je. Já jsem po tom dokonce volal, já jsem sám začátkem října na sociálních sítích zveřejnil takovou tabulku, myslím z Irska, kde jsem ukazoval, tohle bychom měli mít. Vláda s tím o měsíc později přišla. A jak říkal pan ministr Hamáček, a já to rád slyším, není to dogma. Ono by to mělo být dogma v tom směru, že se tím vláda řídí, když říká lidem, tady máte přehled, tady budete vědět, co se stane. Na druhé straně není to dogma v tom, že ten PES opravdu potřebuje upravit. Jednak není schopen reagovat lokálně, to tady bylo i řečeno. On prostě zavádí plošná opatření, ale jak třeba říká sama hlavní hygienička, paní Rážová, tam jsou obrovské rozdíly mezi jednotlivými regiony a na to bychom měli být schopni reagovat. A pak ta věc, po které my voláme dlouho, a to je úprava toho PSa v těch nejlepších stupních, protože ono to pořád vyžaduje vlastně nouzový stav. A my si myslíme...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Kdy by podle vás neměl být? V jedničce, ve dvojce?


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
My jsme sestavili spolu s našimi koaličními partnery KDU a TOP 09 AntiCovid tým, kde jsou naši lidi, kteří se tím zabývají, a odborníci, a ti doporučují, aby minimálně v jedničce nebo i ve dvojce nebylo potřeba nouzového stavu. A pak si myslím, že ten systém by fungoval o mnoho lépe. Ale musíme řešit do budoucna, a to si myslím, že je důležité, i ty lokální zásahy. Abychom byli schopni reagovat lokálně a nemuseli jsme vždycky reagovat plošně.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo Hamáčku, změna tabulky PES tak, aby nemusel v těch nejlepších stupních platit nouzový stav, projedná něco takového vláda, nebo to odmítla?

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Ne, to je věc, na které se pracuje na Ministerstvu zdravotnictví, protože my rozumíme tomu, že nouzový stav je do jisté míry symbol a vzbuzuje to emoce, a opravdu, pokud to skóre je nějakých 0-20, tak si občané mohou klást otázku, proč musíme jít nouzovým stavem. Já jsem to vysvětloval xkrát, že to je prostě tak, jak je to v právním řádu České republiky, a ta opatření, která jsou tam navržena, nouzový stav vyžadují, takže Ministerstvo zdravotnictví teď přemýšlí nad tím, zda stejného cíle nebo stejnou efektivitu by neměla opatření, která už nevyžadují nouzový stav. Takže na tom se pracuje. A k té regionalitě, ten PES je koncipován regionálně, nicméně on je koncipován regionálně v těch prvních dvou stupních. Ten třetí, čtvrtý a pátý už požadují nebo vyžadují celostátní opatření, protože klasicky, pokud bychom měli čtvrtý stupeň ve středních Čechách a třetí stupeň v Praze, tak se v Praze otevřou všechny ty obchody a z logiky věci Středočeši se nám nahrnou do Prahy. Což asi nikdo nechce. Takže tam, kde máte tato velká, zásadní opatření, tak tam je potřeba je uplatňovat plošně, ta dvojka a jednička už umožňuje ta různá regionální specifika.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jak to řešit, pane
předsedo, lokálně? Protože kraje nejsou neprostupné, enklávy nejsou hranice.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Ono to má samozřejmě svoje meze a já tady nechci vést nějakou odbornou debatu. Ale pan místopředseda vlády o tom dobře ví, že se teď třeba někdy odpočítává z těch čísel Praha, která má dobrá čísla, aby to celé nevypadalo potom na celou republiku mimořádně dobře.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Praha je součástí té populace.


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Ale já si myslím, že ono jako je dobré sdělení, že se bude PES upravovat a že v těch nižších stupních, minimálně v té jedničce, nebude nutný nouzový stav. Každý taky chápe, že když je tam 0, no, tak proč bychom pořád měli nouzový stav, to je jasné, a podle mě je teď důležité, aby vláda připravila další opatření. To je třeba, aby nachystala dobrovolné očkování a všechny ty věci, které jsou teď nutné pro to, abychom si poradili s tou pandemií dál.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Přijde na to řeč, pane předsedo, omlouvám se, že vám skáču do řeči. Pojďme ještě k podnikatelům, pane ministře. Restauratéři, kteří navzdory vládním opatřením otevírají restaurace, ať už prostě s tím, že bojují proti zmatkům, jak říká pan Jakub Olbert z Šeberáku, nebo prostě to skrývají za nějaký trik s agitačním střediskem, máte pro ty lidi pochopení? Protože na jednu stranu, jak pan ministr Blatný říká, jsou to bezohlední lidé, kvůli kterým tady bude déle platit restriktivní režim, na druhou stranu jsou to zoufalí podnikatelé, kterým došly možná finanční rezervy, mají zaměstnance, platí nájem a neví, co mají dělat.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Já se snažím pochopit ty motivace, které za tím jsou, a rozumím, že celá řada lidí se opravdu dostala do těžké situace, na druhou stranu ten stát nabízí celou řadu kompenzačních programů jak v té rovině vůči firmám, vůči podnikatelům, tak i vůči osobám jako takovým.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, ale je často těžké na ně dosáhnout, nekryjí ty náklady ve 100 % ani v 50 %...

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Já vím, ale tak... Já samozřejmě neznám konkrétní případ toho pána ze Šeberáku, ale kladu si otázku, zda tedy se aspoň pokusil využít všech těch možností, zda je opravdu v tak složité situaci, že to musí řešit takto. A při vší úctě, jemu to přece nic nepřineslo. Pokud někdo otevře hospodu a prodává tam pivo za korunu, tak to ho ekonomicky nezachrání, to je opravdu spíš takové, já to vidím v tomto případě spíš jako politický statement vyhrazení se vůči vládě.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, on to tak i říká, zoufalí lidé dělají zoufalé činy. Rozumíte mu?

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Dobře, ale on tím samozřejmě jako ničeho dosáhnout nemohl, jediné, co udělal, že zaměstnal desítky policistů na 2 dny a vystavil se sankci až do výše 3 milionů korun. A nemyslím si, že ten jeho příběh je zrovna ten, že už byl tak zoufalý, že musel otevřít hospodu, protože kdyby tomu tak bylo, no, tak asi začal účtovat normální ceny, ale pivo za korunu, to na tom ještě prodělával. Tohle v mém případě je opravdu spíš nějaká ukázka vzdoru a politického názoru, a pokud by se to ale samozřejmě mělo šířit po republice, no, tak to všechno ta opatření zneguje a kladu si otázku, proč jsme tady 6 týdnů nebo kolik utahovali zemi a žádali jsme, prosili jsme naše občany, ať ta opatření dodržují. Oni je dodržovali. Drtivá většina občanů opatření dodržuje, za to jim patří dík, díky tomu ta čísla spadla, jak spadla. A když už jsme de facto velmi daleko v boji s tou epidemií, tak přece tady nebudeme dělat nějaké věci, které nás hodí zpátky. Takže jako ten základ je, že ta vláda to nedělá naschvál. Ta vláda to dělá proto, protože jiná možnost řešení té epidemie není. A je to tak všude ve světě. Žádná země na světě nemá nějaký jiný, lepší recept, jak s tím virem bojovat. Všechny země dělají to samé.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Na druhou stranu směrem k podnikatelů jsou země, které výrazně více kompenzují podnikatelům výpadek příjmů, pokud mají zavřeno z důvodu vládních opatření.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Samozřejmě, ale to se možná dostaneme v té druhé části debaty k tomu, jaká je role státu a jak silný stát může být. Pokud samozřejmě Německo s rozpočtovými přebytky a daněmi 35 % nalévá do ekonomiky obrovské sumy, tak si to samozřejmě může dovolit, protože je to silný stát. Tady kolega z
ODS je propagátor slabého státu, minimálního státu a slabý stát nemá takové prostředky jako silný stát.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jak říkáte, dostaneme se k tomu v druhé části, ve které se budeme bavit o rozpočtu, penězích a daních. Co by poradil předseda
ODS, pravicové strany, která podnikatele vždy zastupovala, lidem, jako je pan Jakub Olbert, který navzdory vládním opatřením otevře restauraci, nechá si tam 2× přijít policisty? Co byste jim poradil? Máte pro ně porozumění, pane předsedo?

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Porozumění mám, ne pro porušování těch opatření, ale pro to zoufalství a pro... Podívejte se, pracujete, snažíte se, odvádíte daně, děláte, co můžete. Ono jako podnikat v České republice a mít třeba nějakou restauraci nebo službu, to zas není, jakože máte obrovské rezervy. Přijde jedna vlna a vlastně jste tak trochu na hranici a teď přichází druhá vlna. Já znám spoustu těch podnikatelů, ony to nejsou jenom restaurace. A jsou to třeba lidé, a nejenom podnikatelé, lidé, kteří i něco dělají samostatně, třeba hudebníci, kteří nejsou součástí nějakého orchestru, ti lidé dneska přemýšlejí, jestli ten nástroj mají pověsit na zeď a dělat něco jiného, nebo jak to bude. A já myslím, že pro tohle zoufalství, pro tu jakousi depresi z toho všeho, co se odehrává, my to porozumění mít prostě musíme. A určitě tomu nenahrálo to, jak vláda nezvládala nástup druhé vlny, jaké rozporné signály přicházely, tak se nedivme, že občas tomu lidé nevěří. Já si myslím ale, abych se vrátil k tomu, co říkal pan ministr Hamáček, to není jenom o tom, jestli je stát silný, nebo slabý. O tom se bavme, a to je důležitá ideová debata mezi námi. Ale jsou to opatření, která nemusela být. Podívejte se třeba na tu diskriminaci malých obchodů, malých prodejců. Já jsem o tom mluvil. Tohle není opatření, které mělo zdravotní zdůvodnění. Nemělo. A tam jsme prostě nemuseli diskriminovat malé obchodníky na úkor supermarketů. Kdyby tam byla stejná hygienická pravidla, určitě jsme to mohli udělat jinak.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ministr Blatný i ministr Havlíček to zdůvodňovali tím, že se tím omezila mobilita lidí, že lidi prostě nejezdí po celém městě, nenakupují tu boty, tam oblečení, to vám nepřijde jako platný argument?


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Mně to nepřijde jako platný argument a nejenom mně. Já jenom připomínám, že 19. listopadu vyzvala
Poslanecká sněmovna vládu napříč politickým spektrem, aby se toto diskriminační opatření odstranilo. Já si myslím, a mluvil jsem o tom se spoustou i zdravotnických expertů, že rozptýlení těch lidí do různých prostor je určitě něco, co je v pořádku. Když se všichni nahrnou k těm supermarketům, byť jsou tam ta hygienická pravidla, není důvod, proč by při podobných hygienických pravidlech si nemohli jít nakoupit do nějaké malé provozovny. Naopak těch lidí by pak třeba v těch supermarketech mohlo být i méně. Takže to jsou věci, které si myslím, že byly zbytečné. A i v té velmi složité situaci, já vůbec nezpochybňuju, že ta situace je složitá pro rozhodování. Tak i tam se dalo pro tyhle lidi udělat víc.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nemá pan předseda trochu pravdu? Protože člověk si může jít koupit bundu do hypermarketu, tam se tísní lidi, jezdí tam s vozíky, které nikdo nedezinfikuje, a malí prodejci, kteří by mohli zajistit stoprocentně dodržování hygienických pravidel, jsou zavření.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Já teda nevím, já jsem teď 2 dny zpátky byl v jednom obchodním řetězci a tam probíhalo všechno v pořádku.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já jsem byla, kde vůbec nikdo nic nedezinfikoval, lidé si tam předávali košíky z ruky do ruky…

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Tak jsem měl asi lepší zkušenost než vy, tam to bylo bez problémů. Nicméně toto může být diskutabilní, ale opravdu z pohledu toho šíření epidemie tím hlavním cílem bylo omezit mobilitu. To znamená, aby lidé opravdu ideálně šli do práce, z práce nakoupit, domů. Maximálně na procházku. A pokud si vzpomínám taky na reklamu na jeden řetězec, jak tam ten otec říká „a pro maso jsem byl tady a tady jsem byl pro pečivo a tamhle jsem byl pro boty“, a tak dále, to je přesně ono. Ti lidé se začnou pohybovat...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ty velké supermarkety, odkud asi pochází ta reklama, ty zůstaly otevřené. Tam si všechno lidi mohli nakoupit.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
To jsou velké prostory, kde se samozřejmě i lépe dá kontrolovat, kolik lidí tam je, mají na to vyčleněné speciální pracovníky, v těch malých obchodech je většinou prodavačka, která těžko ještě může kontrovat, kolik lidí tam má, a navíc ten pohyb mezi tím probíhá buď v autech, a to je ten lepší případ, nebo v městské hromadné dopravě. Takže zase ti lidé jsou v autobusech a tak dále. Takže může to být diskutabilní, ale abych to vysvětlil, tak ten argument byl prostě na maximum omezit mobilitu obyvatelstva a eliminovat riziko předávání toho viru.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Tady se zjevně neshodnete, navíc
Senát podal i ústavní stížnost. Pojďme k plošnému testování antigenními testy, kdy vláda rozhodne o tom plošném testování nebo masivním testování, pojďme tomu říkat ne plošném, ale použití antigenních testů?

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Antigenní testy se už používají, používají se teď hlavně v sociálních službách, tam je rozhodnuto o několika kolech jak u klientů, tak u zaměstnanců. Takže tam to běží. Teď vlastně má nastoupit druhé kolo testování učitelů. A řádově od toho 18. prosince by ty antigenní testy měly být dostupné jaksi všem občanům zdarma, ale poté, to je důležité, poté, co ti lidé si vyplní nějakou žádanku do toho rezervačního systému, protože my chceme zabránit tomu, aby se nám do těch odběrových míst nahrnuli všichni a ta celá věc byla kontraproduktivní.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Čekáte velký zájem, pane ministře?

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Já v té debatě, jak jsem měl možnost sledovat názory jak veřejnosti, tak potom jsme o tom diskutovali na krizovém štábu, tak já si myslím, že zájem bude. Takže na to musíme ta odběrová místa dimenzovat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, čekáte to, nebo na to máte nějaký průzkum? Protože někteří epidemiologové, například pan dr. Smejkal říká, že ten zájem očekává malý, pokud to bude na bázi dobrovolnosti, a měla by to doprovázet i nějaká kampaň, proč je dobré se nechat otestovat, k čemu to povede a tak dále?

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Kampaň určitě bude a já si myslím, my nemáme žádné průzkumy, my jsme nedělali nějaký průzkum, ale myslím si, že zájem o to bude. Pokud se podíváme na to, kolik je kapacita těch odběrových míst v republice, a ta se pohybuje řádově kolem 30 000 testů denně, tak to číslo není zas tak vysoké, aby nehrozilo riziko zahlcení. To znamená, my se na to určitě musíme chystat. Takže ten systém bude fungovat tak, že v těch standardních odběrových místech v nemocnicích a tak dále, lidé už teď vědí, kde jsou ta odběrová místa, bude fungovat rezervační systém, takže každý se objedná na nějakou hodinu, dorazí, proběhne tam odběr na ten test, ten se na místě vyhodnotí, a pokud ukáže pozitivitu, tak okamžitě ten občan, pacient bude indikován na PCR test, aby se to ještě potvrdilo a eliminovaly se tam nějaké dohady. A pak samozřejmě, když je pozitivní PCR, tak nastupuje klasický scénář, karanténa a tak dále. Takže já si od toho slibuji to, že je to jedna z cest, jak ještě z té společnosti nebo v té společnosti vychytat třeba ty superpřenašeče a tak dále. A zase, je to k tomu, abychom se nedostali, před čím tady pan předseda Fiala varuje, to znamená, abychom se nedostali k nějaké třetí vlně nebo k nějakému masivnímu nárůstu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, má ten plán vaši podporu? Dobrovolné testování, očekáváte zájem občanů a věříte, že to ta odběrová místa zvládnou?


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
My opravdu delší dobu upozorňujeme na to, že to testování má být masivnější. A určitě musí být na dobrovolné bázi. A je to potřeba. Je potřeba, abychom se připravili na to, že lidé se mohou nechat testovat, podle mě nejenom na odběrných místech, já si myslím, že by měly být jiné možnosti, my jsme třeba navrhovali lékárny, aby byly těmi testovacími místy. Vláda to odmítala. Ale když se podívám třeba do Německa, tam se můžete nechat otestovat za peníze někde, kde to poskytují, anebo můžete jít k praktickému lékaři a ten vás otestuje zadarmo. To si myslím, že je správná cesta, těch míst, kde se testuje, musí být víc, musí existovat i mobilní týmy, které testují. A ta dobrovolnost je opravdu velice důležitá, protože představte si třeba, že mám starší rodiče, chci je jít navštívit, nechám si udělat tenhle test, vím, že tam mohu jít. A na této bázi to funguje v zahraničí. Myslím si, že tak to musí být i u nás, a dá se posílit to testování. Příklady ze zahraničí ukazují, že to může být mnohem masivnější, a je to potřeba. Pokud jde o testování učitelů, on v tom ten stát není sám, já třeba teď znám příklad od nás z jižní Moravy, kde kraj ve spolupráci s lékařskými zařízeními testuje učitele. Nabízí dobrovolné testování. Dělá to v několika okresech. Už to prostě začalo. A to jsou věci, které by měl stát, které by měla vláda podporovat, posílit a skutečně vytvořit možnost, aby se každý z nás mohl nechat dobrovolně testovat a měl jistotu, že třeba nepřinese nákazu svým rodičům v seniorském věku.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jak čekáte, pane ministře, jak posílíte ta odběrová místa? Protože teď epidemie probíhá často na venkově nebo v těch odlehlejších sídlech, menších sídlech a ti lidé mají špatnou dostupnost k těm odběrným centrům, nejezdí tam, ta epidemie se dál šíří, budou nějaká mobilní odběrová místa? Volal tady po nich pan prezident Lékařské komory před 14 dny, Ministerstvo zdravotnictví mu prý řeklo, že je to drahé.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Ne. Budou mobilní týmy masivně posíleny, má být 30 armádních a 30 hasičských. To znamená, to je nárůst docela podstatný proti tomu, co...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Bude to stačit?

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Když tak posílíme, ale v té první fázi to být 30 a 30, pozor, ještě nad rámec toho, co jezdí v krajích, takže těch mobilních týmů bude podstatně více. Co se týká toho personálu na těch odběrových místech, tak ten bude také posílen, také počítáme s účastí armády. Takže opravdu chystáme se na to, protože to logisticky nebude jednoduché. Spíš samozřejmě se chystáme na to, že o to bude velký zájem. A přesně, co říká
Petr Fiala, je důvod, který mě vede k tomu přesvědčení, že o to zájem může být, protože před námi jsou Vánoce, máme spoustu nevyřešených rodinných vztahů, protože jsme se prostě neviděli, takže ti lidé budou chtít toto napravit, popřát hezké svátky, takže když bude ta možnost před tím, než pojedou k babičce, nebo se podívat na návštěvu k někomu v domově seniorů, se nechat otestovat, tak to podle mě udělají.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nebudou mít možná naopak, když na to podíváte, lidé strach, že se nakazili při tom nákupním možná šílenství, pokud se otevřou obchody, a naopak nebudou chtít se nechat testovat? Protože i toto lidé dělali, aby nebyli v karanténě, neměli sociální a pracovní problémy...

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Jasně, ale já vycházím z toho, že pokud jedu navštívit svoji babičku a mám možnost, mohu zjistit, jestli ji můžu nakazit, nebo nemůžu, tak tam radši půjdu s certifikátem, že ji nakazit nemůžu. To tak uvažuju já.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vy věříte v zodpovědnost lidí.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
A navíc, toto jsou rodinné vztahy. To znamená, každý snad má na paměti blaho a zdraví svých nejbližších.


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Já určitě věřím v zodpovědnost lidí, ale aby to celé fungovalo, tak to musí být jednoduché. A musí těch odběrových míst být opravdu dostatek a musíme být v tomto trošku kreativnější. Říkal jsem příklady z jiných zemí, nevidím důvod, proč by to tak nemělo být v České republice. A vy jste v té otázce poukázala na jednu důležitou věc, co jste kladla panu ministrovi. Třeba ve statutárních městech to opravdu není velký problém. Ale na jiných místech České republiky ta dostupnost je nízká. Takže skutečně posilujme ty mobilní týmy, hlavně to rozšiřme třeba na praktické lékaře nebo na lékárny, prostě hledejme ty cesty, aby ta možnost, abych se nechal otestovat, byla co nejjednodušší.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Kdy vláda, pane ministře, abychom to téma uzavřeli, jasně řekne, jaká budou pravidla, kdy co bude, kdy co nebude, kdy budou dispozici jaká odběrová místa a týmy?

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Pracuje na tom centrální řídící tým na Ministerstvu zdravotnictví, první nástřel už byl prezentován ve středu, my máme tento týden následující ještě videokonferenci s
hejtmany, protože bez spolupráce krajů se to neobejde. Takže já si myslím, že finální materiál bude do konce tohoto týdne a může jít na vládu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju vám. Dnes je 29. listopadu a 4,5 milionu zaměstnanců stále neví, jaké budou od 1. ledna platit daně. Vládní strany ANO a ČSSD přišly každá se svým návrhem, nejsou jednotné, sněmovna nakonec odhlasovala patnáctiprocentní sazbu a zároveň zvýšení slevy na poplatníka. Dohromady za 130 miliard korun. Pane ministře, vy jste ve čtvrtek jednal s premiérem o tomto vašem koaličním sporu, ta neshoda v daních stále trvá, co jste si vlastně řekli? Protože on říká, že je to vlastně celé chyba sociální demokracie, že něco řeknete, pak to změníte. Nemá pravdu?

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Nemá pravdu, navíc sociální demokracie postupuje přesně podle programového prohlášení vlády. Tam je napsáno dokonce...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To ano, ale 28. 8. jste na tiskové konferenci s panem Babišem říkali, jdeme na 15 %.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
To jsme říkali, ale pan premiér současně tam říkal, a byla to jeho iniciativa, říkal, že to všechno děláme s výhradou toho, jak bude vypadat státní rozpočet na podzim. A v tom létě ta situace ještě vypadala, že bychom si to snad mohli dovolit. Ale ve chvíli, kdy paní ministryně financí zaprvé nepřišla s žádnou kompenzací za těch 90 miliard, což je ten původní premiérův návrh, a de facto řekla, že si ty peníze musíme půjčit, abychom je mohli dát těm zaměstnancům, do toho schodek 320 miliard, no, tak to je...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A to jste nevěděli toho 28. 8.?

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
To jsme samozřejmě netušili. V létě to ještě vypadalo, že možná žádná druhá vlna nebude. Tady byl velký optimismus. A tím pádem přesně podle toho, jak jsme to s panem premiérem avizovali, tak já jsem s ním o tom pak hovořil, a já nerad vynáším věci z uzavřených jednání, ale i pan premiér svého času na ten podzim říkal, že si není úplně jist, jestli tam ten návrh má dávat, nebo nemá, pak mu někdo poradil, ať to tam dá. A já jsem řekl, že prostě ne. Že není možné, aby v situaci, kdy na to ten stát evidentně nemá, jsme takovýmto způsobem zasekli ránu do rozpočtu, navíc se ukázalo, že ten návrh pana premiéra prostě neplní ten základní důvod nebo tu základní potřebu, to znamená ty peníze poslat do spotřeby, jsou tady alternativní a lepší řešení, jako je navýšení té slevy na poplatníka, tak jediné, co jsem udělal jako sociální demokrat, jsme předložili tu původní verzi, která byla v programovém prohlášení vlády, a snažili jsme se nějak dohodnout, k dohodě nedošlo, šlo to do divokého hlasování ve sněmovně.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Byl to naschvál, jak říká Alena Schillerová? Byl to od sociální demokracie naschvál?

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Naschvál. Byla to politická taktika. Já prostě s tím, jak to je navrženo, jsem souhlasit nemohl a naši
poslanci hlasovali tak, abychom uspěli v tom, to znamená, aby uspěla sociální demokracie.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, byla to dobrá politická taktika? Někteří vaši členové teď říkají, Andrej Babiš si to stejně prohlasoval s
ODS, k čemu je nám takový koaliční partner? Odejděme z vlády.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Ale to já si myslím, že na tom hlasování se krásně ukázalo, jak bude fungovat případná koalice
ODS a hnutí ANO. Ukázalo se, že hnutí ANO, když je potřeba, tak velmi rychle se vrací ke svým pravicovým základům z počátku toho hnutí, a hnutí ANO prostě splnilo ODS sen o rovné dani, která se nepovedla ani panu premiéru Topolánkovi, ani premiéru Nečasovi, za cenu destrukce státní rozpočtu a z našeho pohledu přípravy na privatizaci veřejných služeb, protože to jinak nemůže skončit. Takže celé to dopadlo špatně, pan premiér říká, že to je katastrofa, já si to myslím taky, teď je potřeba tu věc napravit a najít řešení, které ten stát nezničí.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
K tomu se dostaneme, dostaneme se k tomu, protože ten zákon teď má v rukou
Senát. Pane předsedo Fialo, co to bylo? Byly to nějaké předvolební námluvy s ODS, nebo proč pomáháte premiérovi a hnutí ANO, proti kterému brojíte už několik let, pomáhat snížit daně, navíc podle ekonomů totálně rozpočtově nezodpovědný návrh, kdy stát na to nemá?

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Kdybychom neměli ty roušky, tak by lidé viděli, jak se teď usmívám, protože na to se nedá. Já ani nevím, jestli mám na to vážně odpovídat. Námluvy s hnutím ANO mně říká člověk, jehož strana je ve druhé vládě s hnutím ANO. Já, který jsem za
ODS jasně řekl před volbami, že s hnutím ANO nepůjdeme, a taky jsme s ním nešli, podívejte se, jak vyjednáváme v krajích, jak dopadly krajské koalice. To je úplně absurdní. Takže toto ponechme s úsměvem, zapomenu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Dobře. A tam moje druhá část otázky. Proč pomáháte premiérovi prosazovat jeho návrh? Kdy on vám zjevně nepomůže potom prohlasovat rozpočtové škrty.


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
My nepomáháme vůbec premiérovi. My nepomáháme vůbec premiérovi, my plníme svůj program a svůj slib voličům, my jsme přišli s tímto návrhem v srpnu roku 2018 do
Poslanecké sněmovny, měli jsme to jako slib ve volbách 2017 dokonce.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, já vám nerada skáču do řeči, pane předsedo, ale vy tam také slibujete, že budou ty změny předvídatelné, slibujete, že zrušíte solidární daň, nepřipustíte dvojí zdanění, to všechno jste připustili, v hlasování jste pro to zvedli ruku a navíc říkáte, že všechny ty návrhy mají být pečlivě promyšlené a propočítané. A tady ten výpadek nahrazený nemáte. Nechám odpovědět pana
předsedu a pak bude reagovat pan Hamáček.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Taky jsou a víte, proč jsme to udělali? Protože pro nás je strašně důležité, aby 4,5 miliony zaměstnanců našlo v únoru na výplatních páskách více peněz. A najdou je tam tím, že jim snížíme daně. A samozřejmě ideálnější by bylo, kdyby tam nebylo 15 a 23, bylo tam jenom 15, dovedu si představit ideálnější cesty, ale nedovedu si představit, jak bych se postavil před voliče a řekl jim : podívejte se, my jsme měli možnost splnit náš slib, snížit vám daně na 15 %, my jsme to neudělali. Já jsem přesvědčen, a to je strašně důležité, nechte mě říct ještě 2 věty. Za prvé, pan ministr Hamáček říká - no, ono se ukázalo, že my nemůžeme dát těm zaměstnancům víc. A to je rozdíl v té filozofii. Tak to vůbec není.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, a ještě jedna věc, a stabilita veřejných financí není pro vaše voliče důležitá?


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Odpovím vám a prosím vás o ty 2 věty. To jsou peníze lidí. Ti lidé pracují, vytváří nějaké hodnoty, za to dostávají peníze a stát jim ty peníze zdaňuje. A my říkáme, zdaňujme méně, nechme těm lidem více, oni víc a lépe ví, co udělají s těmi penězi. Stabilita veřejných financí je pro nás důležitá, podívejte se, co se teď děje s rozpočtem. 500 miliard deficit v letošním roce schválený panem Hamáčkem taky, 320 miliard chystají na příští rok, ta čísla nejsou reálná, letos to nebude 500 miliard a my každý rok ukazujeme, jak ušetřit. Loni jsme předložili návrh, jak ušetřit 46 miliard velmi konkrétně, letos připravíme taky návrhy, kde se dá ušetřit. Ušetřit se dá, mimochodem byl to pan ministr Hamáček, který před rokem, tak ještě tu jednu větu mě nechte domluvit, který před rokem říkal -e no, tak můžem taky seškrtnout všechny výdaje na provoz státu o 5 %. Dokážeme ušetřit.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, a vy říkáte, že ušetřit se dá, kde seženete pro ty škrty hlasy?

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Kdybychom to udělali, tak...


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
To byl váš návrh.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Tak v krizi nemají hasiči na benzín.


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
To byl váš návrh, pane ministře.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
To byl návrh paní ministryně Schillerové. Ale jestli dovolíte k tomu základu...


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Počkejte, počkejte, reálné je snížit počet státních zaměstnanců o 5 %, říká Jan Hamáček.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Vy jste mluvil o provozních výdajích, pozor. Já jsem reagoval na provozní výdaje. Počet státních zaměstnanců snížit samozřejmě lze, jen upozorňuju, že mnou řízené Ministerstvo vnitra má stejný počet zaměstnanců jako v roce 2004.


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Kdybychom to udělali, tak máme na to peníze.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Pan
předseda to vede někam, kam to není potřeba.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Ne, já to vedu dobře.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Já se chci dostat k tomu základu. Pan předseda
ODS říká - my jsme to měli v programu, my jsme to našim voličům slíbili, tak jsme to udělali, a proto jsme hlasovali s Andrejem Babišem. To je pravda. Ale já tam marně hledám v tom vašem programu, že tam bylo napsáno...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To byl návrh pana předsedy Babiše.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Ale hlasovali jste pro to. Ale v tom vašem programu není nikde napsáno, že si na to půjdete půjčit, a není tam nikde napsáno, že díky tomu rozvolníte zákon o rozpočtové odpovědnosti. To jsou všechno věci, pro které jste hlasovali. Takže vy jste si splnili svůj sen, ale stát si na to musí půjčit a vy jako rozpočtově odpovědná strana jste na rozdíl od nás hlasovali pro rozvolnění zákona o rozpočtové odpovědnosti. To ze sebe nesejmete. A ty důsledky bohužel jsou takové, že to nejen, že to zdevastuje ten stát, ale zdevastuje to i kraje a obce. Já tady mám tabulku, mám tady data z jednotlivých krajů, měst, obcí, co to bude znamenat, kolik peněz na investice jim nepřijde, to znamená, jaké investice budou omezovat, a to je prostě nezodpovědnost. Takže vy jste chtěli prostě si splnit svůj sen o rovné dani, ale za cenu totální destrukce státního a veřejných rozpočtů.


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Není to sen o rovné dani, protože ta daň není rovná, ale pomůže to obrovské spoustě lidí, aby si poradili s tím. A pro kompenzace nehlasovali vaši
poslanci, my jsme pro ně hlasovali, tak nevím, co mně tady vykládáte a proč veřejnosti neříkáte pravdu.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
To je taková jako chytrá horákyně. Tak když jste chtěli hlasovat s hnutím ANO a viděli jste, že my tam hlasovat nebudeme, protože to je zásadně proti programu sociální demokracie, tak jste se měli dohodnout, ať vám hnutí ANO odhlasuje ty kompenzace. Ale to už jste nedohodli, takže jste jenom zvedli ruce pro 15 % a pro obrovské zadlužení státu, ale už jste si nedohodli kompenzace.


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Vyčítá mi to člověk, který nehlasoval pro kompenzace, vy jste tam nebyl, ale vaši kolegové nehlasovali pro kompenzace. Vy to můžete napravit, až přijde dobrý námi připravený návrh ze
Senátu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo Fialo, prosím, kde seženete hlasy pro seškrtání výdajů? Vy přece víte, že vám Andrej Babiš a hnutí ANO neodhlasuje snížení výdajů.
ODS byla vždy stranou, pro kterou byla stabilita veřejných financí gró, teď jste to porušili.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Stabilita veřejných financí ve chvíli, kdy vláda předkládá deficitní rozpočet bez makroekonomické prognózy...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ale tady se bavíme o dalších 80 miliardách.


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
320 miliard, o kterých i experti říkají, že to je nadsazené číslo. A my nevydáváme peníze na výdajové straně. My snižujeme peníze na příjmové straně, to je strašně důležité. My necháváme víc peněz lidem, lidé mohou s těmi penězi nakládat, to rozhýbe ekonomiku, a to je samozřejmě správná cesta. Je to cesta, která není, že bychom si to tady někde úplně sami vymysleli, je to recept, který řada vlád používá v době ekonomické krize, v době ekonomické regulace.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Na tohle musím reagovat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, pane
předsedo, já vám dám, pane Hamáčku, prostor.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Já nemluvím jak na přednášce, já mluvím k lidem...

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Tohle by měla být diskuze.


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
... kteří v únoru uvidí, že budou mít vyšší peníze, větší peníze díky tomu, že jsme jim snížili daně. A to pomůže ekonomice a je to prostě jednoznačně dobře. Pokud jde o naše, já odpovím i na ty rozpočtové škrty, nebo škrty, úspory. My znovu předložíme, kde se dá uspořit, můžete se k nám přidat, pane ministře, když máte takovou starost o ty výdaje, zatím jsem si nevšiml, že by sociální demokracie hlasovala pro úsporné rozpočty. Máme tu za sebou období ekonomického růstu, za posledních 5 let skoro 400 miliard navíc na příjmech má tato vláda, kde ty peníze jsou? Zlepšila se činnost státu? Já nevím. A vy se bráníte tomu, nechat lidem jejich peníze, aby jich měli víc v době ekonomických potíží, kdy je tu ekonomická nejistota...


Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Hamáčku, nechám vás hned reagovat, jenom reaguju ještě protiargumentem na to, co říkáte vy, pane Fialo, vy přece víte, že existuje něco jako sklon ke spotřebě a k úsporám a sklon ke spotřebě mají spíš nízkopříjmoví lidé, kterým ale moc nenecháte v peněžence. Ten návrh pomůže vysokopříjmovým lidem, kteří mají potom sklony šetřit.


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
To, paní redaktorko, tak není. Ten návrh pomůže všem, protože každý bude mít o 7 % vyšší čistou mzdu, a bude moci rozhodovat, co se svými penězi udělá. A ono to není tak úplně pravda. Je přece řada rodin a řada lidí, vždyť s nimi mluvíme, máme je kolem sebe, kteří taktak vyjdou se svými rozpočty, zvláště v době ekonomických obtíží. Ti budou rádi, když budou mít více peněz, budou je moct dát do svých dětí, budou je moci použít na...

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
To je o konstrukci toho, co pan
předseda připravil.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
... a i kdyby je spořili do budoucna, tak je to jenom dobře. Ale přece tady jsme sami viděli, že stát nedokáže třeba účinně pomoct podnikatelům a živnostníkům. Tak nechme ty peníze lidem...

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Můžu říct taky pár slov?


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Ale vy mně neustále skáčete do řeči.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Protože jste jak kolovrátek, já to budu měřit.


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Ale já chápu, že vás moje argumenty rozčilují.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Nerozčilujou, ale já bych na ně rád reagoval.


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Nechte mě domluvit.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Vy nás tady obviňujete, že nechceme šetřit...


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Paní moderátorka přece řídí a řídí to dobře, tak mě nechte domluvit tu větu.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Mluví za mě tady.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já se omlouvám, jestli mluvím za vás, to nevím, snažím se panu
předsedovi dávat argumenty ekonomů. Teď pan Hamáček.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Tak já jsem vás pochválil a teď se dozvím, že mluvíte za sociální demokracii.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Ta konstrukce snížení daní je přece o tom, že abyste někomu mohl přidat tisícovku v té nejnižší části, tak tomu, kdo je nejbohatší, musíte přidat 10 000, aby to procentuálně vyšlo. Proto jsme přišli s tím, že necháme tu naši kombinaci 19 a 23 a navýšíme slevu na poplatníka, jejíž nárůst je pro všechny stejný, to znamená, abyste někomu, který bere 20 000, mohl přidat 4 000, tak už nepotřebujete tomu ze.. dát 40 000. Takže ten váš návrh je nespravedlivý, protože nejvíc pomáhá těm nejbohatším. To je za prvé. Co týká šetření, tak vy nás tady nabádáte k šetření a snižování provozních výdajů, tak když vláda vládla v ekonomické konjunktuře, tak napravovala ty investiční záseky a díry z doby, kdy jste vládli vy. Já zase budu mluvit za mě. Běžte se podívat, v jakém stavu je technika u policie a u hasičů, co jsme všechno museli nakoupit, abychom vyrovnali ty deficity z těch let 2010 a dále, kdy prostě nebyly peníze. Takže z mého pohledu ten stát musí investovat, aby napravil ty chyby z minula a ty díry z minula, a to, co navrhujete vy, je plán pro nejbohatší, to, co navrhujeme my, je vyvážená daňová úprava, která daleko více pomůže těm s nižšími příjmy a nebude to znamenat, že nasypeme statisíce těm nejbohatším tak, aby je odnesli do bank a ještě pomohli bankám.


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Vy nic nenavrhujete, protože třeba to zvýšení slevy na poplatníka jsme navrhovali xkrát my. A víte, kdo to odmítl? Vaše vládní koalice, tak mně tady teď nevykládejte, jak je to rozumná věc. Stejně jako jste prostě v srpnu řekl, že sazba 15 a 23 je výborná, teď říkáte, že s tím nechcete mít nic společného. A to už jste věděli, jaké jsou deficity letos a příští rok. Je to obrovská demagogie stejně jako s těmi investicemi. Ať se lidi podívají, jak jste investovali v době ekonomické konjunktury, po jakých jezdí silnicích, jak to vypadá v dalších oblastech, vy jste rozhazovali v době, kdy tady byly obrovské meziroční nárůsty příjmů. Vybrali jste peníze od lidí, každý rok minimálně 100 miliard, neumíte s nimi dobře hospodařit a teď říkáte - lidem se nesmí přidat peníze, lidé nerozhodnou dobře, lidé budou šetřit, lidé peníze sní, jenom my, stát, víme, jak je rozdělit. To je demagogie, to prostě není pravda, na tom se neshodneme. Já věřím, že lidé s nimi naloží lépe než stát.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, přesně tak, na tom se neshodnete a říkáte argumenty pořád dokola, ještě ke vztahům ve vládní koalici, pane předsedo. Jak moc jsou ty vztahy pošramocené, nenávratně poškozené? Pan předseda Babiš ve včerejším Právu: „Pokud by skončili sociální demokraté ve vládě, vzal bych na Hrad 5 jmen a vláda by pokračovala, v době, kdy nás ohrožuje krize země, potřebuje funkční kabinet.“ To nezní jako nějaký vzkaz o vaší nepostradatelnosti nebo dobrých vztazích.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
On pan premiér vždycky má silnější argumenty v médiích než na jednání, takže já jsem u něj byl v tomto týdnu, byli jsme spolu hodinu, spoustu věcí jsme si vyjasnili, vyříkali a rozhodně to nevypadalo tak, že jsme tam po sobě něco házeli. Takže z mého pohledu spousta věcí se vyjasnila, u některých jsme se posunuli, my prostě jediné, co zbývá, je ten daňový balíček, my prostě nemůžeme hlasovat pro rovnou daň
ODS, prostě nemůžeme, to možné není. Takže tam se bude hledat nějaký kompromis, respektive uvidíme, co pošle Senát. Já se budu snažit senátorům, a dělám to, představit ten svůj návrh, zatím od některých klubů mám vstřícnější postoj, od některých jiný a Senát je suverén, oni si samozřejmě rozhodnou. No a pak rozhodne Poslanecká sněmovna. Pak se uvidí, zda Poslanecká sněmovna zopakuje to hlasování v té stejné koalici ANO, ODS, SPD pro to, čemu pan premiér říká katastrofa, anebo přijde nějaký rozumný návrh ze Senátu, na kterém se můžeme dohodnou všichni. Ale já si osobně myslím, že cokoliv ten Senát pošle, bude lepší než to, co tam Poslanecká sněmovna poslala, ale nechme to na senátorech.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, v horní komoře máte nejsilnější klub, jak budou hlasovat vaši
senátoři? Pan předseda Vystrčil říká, že to, co přišlo, se mu nelíbí, že to je špatný návrh, vy víte, jak budou hlasovat vaši senátoři?

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Tak jednak je hezké, že tady můžeme vést takhle vášnivě tu pravo-levou debatu konečně zase, to je úžasné. A já jsem samozřejmě v pravidelném kontaktu s naším
senátorským klubem a s našimi senátory, máme i nějakou dohodu v rámci té naší koalice s KDU a TOP 09. A já jsem přesvědčen, že z toho Senátu přijde dobrý návrh. Nám je jasné, a to je postoj, který máme všichni občanští demokraté, že chceme nižší daně. Chceme, aby tam byly kompenzace pro obce a kraje. Chceme, aby existovaly rozpočtové úspory. V tom je to jasné. A teď se bavíme o tom, jaké nástroje máme použít pro to, abychom získali většinu v Senátu, aby přišel dobrý návrh do Poslanecké sněmovny. My jsme ustoupili v tom směru, že jsme nabídli, jestli dosáhneme kompromisu, pojďme snížit tu slevu na poplatníka a pojďme se třeba bavit o tom, že místo 15 % to může být 16. Podle nás je to nevýhodné a špatné, my bychom chtěli udržet těch 15 % a to, co je pro nás důležité, je, aby tam byla sleva pro obce a kraje. My jsme už slevu pro kraje navrhovali a pro obce samozřejmě taky, navrhovali dřív, pro kraje schválena nebyla, je podle nás důležité, aby obce a kraje dostaly kompenzace, a budeme v tomto směru postupovat. Já jsem přesvědčen, poslední věta k tomu, že ze Senátu nakonec přijde, že pro to najdeme většinu, přijde dobrý návrh, který podpoříme v Poslanecké sněmovně, a povede to k tomu, že v únoru budou mít lidé nižší daně a víc peněz, a to je hrozně důležité.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane
předsedo Hamáčku, co je pro vás přijatelný kompromis, pokud Petr Fiala mluví o tom, že kompromis 16 %, kam jste ochotni zajít? Vím, že se to špatně říká předtím, než se ta bitva dobojuje, ale...

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Já se to pokusím popsat. Problém je, že jakýkoliv kompromis za účasti
ODS znamená, že ten deficit s těmito podmínkami, které dává pan předseda Fiala, že ten deficit prostě nebude nebo ta cena toho balíčku nebude nižší než 100 miliard. Protože pokud ODS je ochotna ustoupit o jeden procentní bod u daně z příjmů, což je cca 20 miliard, ale samozřejmě vyžaduje kompenzace, a to je logické, tam se hádat nebudeme, tak z těch 130 to spadne na 110, ta cena za ten balíček. Z mého pohledu to je strašně moc, já bych radši byl pro něco, co je spíš v intencích toho mého návrhu, tam ta cena v uvozovkách je nějakých 40 miliard a je to spravedlivější, protože já jsem poslouchal pana předsedu Fialu, jak říká, musíme snížit ten odpočet na toho poplatníka, což je to spravedlivé, to přidává každému stejně, a hlavně musí udržet těch 15 %, aby ty nejbohatší dostali víc než ti nejchudší. To je ideový spor, kde se prostě neshodneme, ale sleva...

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Ne nejbohatší, aby střední třída, lidé ze střední třídy si polepšili. Střední třída, pane předsedo, drží tady ten stát. A my jim musíme pomoci.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Otázka je, jak definujeme střední třídu.


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
To jsou i lidé s průměrným i podprůměrnými platy.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Ano, ale ti dostanou stovky a tisíce a lidé, kteří mají 100 000 měsíčně, dostanou 10 000.


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
A proč jim nechcete pomoct? Proč nechcete, aby našli víc peněz v peněžence?

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Já jim chci pomoct přes kombinaci mírného snížení daní procentuálně a zvýšení slevy na poplatníka, což je férovější, dokonce to říkají všechny think tanky, Vysoká škola ekonomická, IDEA, pan guvernér ČNB, všichni to říkají, akorát že vám to nesedí do toho vašeho ideologického rámečku 15 %, kolečko, jak točil pan
poslanec Tlustý.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Však lidé v únoru uvidí, kdo jim opravdu pomohl.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, já vám za tu debatu moc děkuji, Jan Hamáček, ministr vnitra, předseda ČSSD. Díky, pane předsedo.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda strany /ČSSD/:
Taky děkuji.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A pan
Petr Fiala, předseda ODS a místopředseda sněmovny. I vám děkuji, že jste přišel do debaty.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání, pěkný den.

Petr Fiala

předseda ODS