20. listopadu 2020

ODS: Lidem jsme snížili daně, teď navrhneme úspory v rozpočtu

(www.ods.cz) Občanští demokraté po zrušení superhrubé mzdy navrhnou v následujících dnech snížení schodku státního rozpočtu o 80 miliard korun. Výpadek v rozpočtech samospráv chtějí nahradit prostředky z Fondu obnovy EU.

„Díky ODS se podařilo ve Sněmovně prosadit největší pomoc lidem za posledních sedm let. Čtyřem a půl milionu zaměstnanců zůstane od ledna ze mzdy o 7 % více, stát bude přerozdělovat méně peněz a více jich naopak zůstane právě lidem v peněženkách. Odmítáme levicovou propagandu, která tvrdí, že jsme zadlužili budoucí generaci. Není to pravda. O tom, kdo je rozpočtově odpovědný a kdo ne, rozhoduje hlasování o státním rozpočtu, ne hlasování o snižování daní. Snížení daní nesmí znamenat automatické zvýšení schodku rozpočtu. ODS každoročně navrhuje úspory v rozpočtu a jinak tomu nebude ani letos, už v příštích dnech předložíme návrhy úspor ve výši 80 miliard korun,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Naším programem je malý, efektivní stát a nízké daně. Z opozičních lavic jsme zrušením superhrubé mzdy a snížením daní splnili hlavní bod volebního programu. Pomohli jsme spoustě lidí ve složité ekonomické době poznamenané koronavirem. Stát v posledních letech neuvěřitelně nabobtnal a obalil se tukem. Jen v roce 2019 získal stát meziročně o 120 mld. Kč navíc a i v jiných letech to byly desítky až stovky miliard navíc. Problémem tedy nejsou nízké daně či nedostatečné příjmy rozpočtu. Problém je, že tyto prostředky stávající agrosocialistická vláda každoročně projídá. Stát teď musí projít redukční dietou. Jako rozpočtově odpovědná strana přijdeme po hlasování o nižších daních i s výraznými úsporami na straně výdajů, kde je ten hlavní problém,“ vysvětluje místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.

„Investice měst, obcí a krajů se nesmí zastavit. Pro kompenzace výpadku jejich příjmů jsme hlasovali již včera a budeme je navrhovat i nadále. Dále navrhujeme využít co největší část ze 182 miliard z Fondu obnovy EU, které by měly dorazit v příštích dvou letech, právě na investiční akce měst, obcí a krajů. Budeme tlačit na vládu, aby tyto peníze směřovala právě samosprávám, které je umí využít lépe než jakákoliv vláda. Obzvlášť pak ta stávající,“ uzavírá místopředseda ODS Martin Kupka.