13. listopadu 2020

Chci, abychom ozdravili zdravotnictví

(MF DNES) Ilona Mauritzová z ODS byla včera zvolena hejtmankou Plzeňského kraje. Hodlá se věnovat především oblasti zdravotnictví. Za aktuální prioritu všech priorit nového vedení v projevu bezprostředně po svém zvolení označila hejtmanka boj s koronavirem. „Nejdůležitější je ochrana těch, kteří to nejvíc potřebují. Tedy seniorů, těch nejvíc zranitelných," prohlásila. Také slíbila, že se zaměří na problematiku kvality života v malých obcích v řídce osídlených oblastech kraje.

Jaké budou první záležitosti, kterým se budete ve funkci věnovat?

Chci se seznámit s vedoucími pracovníky krajského úřadu. K mým prvním krokům bude určitě patřit cesta do Sušice kvůli těžké ekonomické a personální situaci, ve které je tamní městská nemocnice. Chci tam jednat s panem starostou a chtěla bych docílit toho, aby lékaři, kteří nyní uvažují, že by nemocnici opustili, si to rozmysleli. Aby věděli, že kraj je připraven nemocnici pomoci.

O problému Sušické nemocnice se na úrovni kraje mluví hodně dlouho a zatím to nikam nevedlo. Vy tedy máte představu o řešení? Převezme nemocnici kraj?

To je složitější otázka. Někteří lidé v Sušici včetně některých zaměstnanců nemocnice si přejí, aby dál zůstala městu a kraj poskytl finanční podporu. Je třeba, abychom si s těmi lidmi sedli a řekli si, jak si to představují. Zároveň je třeba, abychom si se zástupci zdravotních pojišťoven pověděli, jak je zapotřebí v oblasti zabezpečit zdravotní péči. Pro mě jako hejtmanku bude prioritou právě zabezpečení péče o občany. Jestli to zajistíme tak, že nemocnice v Sušici zůstane městská, nebo bude patřit mezi nemocnice Plzeňského kraje, je na širší debatu.

Takže to bude nějakou dobu trvat. Myslíte, že než to řešení najdete, nemocnice přežije?

V koalici jsme se shodli, že pokud by lékaři nemocnici neopustili a pokud bychom viděli, že je tam perspektiva poskytované zdravotní péče, byli bychom ochotni nemocnici v nelehké situaci finančně pomoci.

Jako hejtmanka chcete mít na starost právě oblast zdravotnictví. Krajské nemocnice ale mají ekonomické a personální problémy. Jakou máte představu o jejich budoucnosti?

Mohu garantovat, že žádnou z krajských nemocnic neprodáme ani nepronajmeme. Se zástupci zdravotnického výboru bych se chtěla podívat na to, jakou v nemocnicích poskytujeme péči, jak máme zabezpečené akreditace, jak to máme propojené s Lékařskou fakultou nebo s Fakultou zdravotnických studií ZČU. Zjednodušeně – chci se dohodnout na krocích k tomu, abychom ozdravili zdravotnictví. Ráda bych, aby nemocnice dobře fungovaly a měli jsme je velmi dobře vybavené. Chtěla bych, abychom krajské zdravotnictví stabilizovali. Myslím, že je to velký cíl.

Součástí krajské koalice se stali Piráti. Některým příznivcům ODS se to nezamlouvalo, tvrdili, že jsou příliš levicoví. Proti občanským demokratům zřejmě ano. Neobáváte se, že to v koalici proto může leckdy drhnout?

Myslím, že bychom se v koalici měli všichni snažit, abychom naplnili priority, na kterých se shodneme. Mezi námi mohou být názorové rozdíly, ale záleží na tom, abychom se společně naučili komunikovat. Myslím, že by to mohlo jít.

Před volbami vyvolalo rozruch téma výstavba budovy pro Západočeskou galerii. Bývalý hejtman Josef Bernard zavrhl dosavadní plán na stavbu nové budovy a přišel se záměrem využít pro galerii bývalé městské lázně. Někteří zástupci ODS se proti tomu razantně postavili a označili to za zcela nevhodné řešení. Domluvili jste se, jak bude kraj v této otázce pokračovat?

V koaliční smlouvě je napsáno, že se na stavbu nové budovy pro Západočeskou galerii U Zvonu pokusíme získat peníze. Je tam také napsáno, že se budeme zabývat možným využitím bývalých lázní, kde by bylo možné například vybudovat environmentální centrum. Napřed bychom se ale museli domluvit s majitelem budovy, protože ta není naše. I v tomto případě bychom na případnou rekonstrukci museli hledat peníze.

Vaším prvním náměstkem – zástupcem – je bývalý hejtman Josef Bernard. To je v posledních letech poměrně výrazná figura v krajské politice. Počítáte s tím, že by i proto mohlo být mezi vámi napětí? Třeba kvůli přetahování o to, kdo bude mít na hejtmanství hlavní slovo?

Pan Bernard je pracovitý, dominantní a rád rozhoduje. Už v univerzitním prostředí jsem byla obklopena lidmi, kteří jsou chytří, schopní a ambiciózní. S takovými je třeba najít společnou řeč ve prospěch dané instituce. Mým cílem bude nastavit v radě kraje podmínky pro týmovou práci, kdy se budeme vzájemně respektovat a tolerovat. Věřím, že se nám to podaří. Mé vztahy s panem Bernardem nikdy v minulosti nebyly špatné. I on bude určitě chtít, aby koalice dobře fungovala, a pro vzájemný respekt udělá maximum.

Jedním z témat, která souvisela s vaším nástupem do pozice hejtmanky, je souběh vašich funkcí ve vedení kraje a zároveň v Poslanecké sněmovně. Jak to budete řešit?

Deklarovala jsem, že se práci hejtmanky chci věnovat naplno a že v roce 2021 v žádném případě nebudu znovu kandidovat do Sněmovny. V ODS, ale i v nové krajské radě budu řešit, kdy bych ve Sněmovně mohla skončit a některé své aktivity v ní utlumit. Už jsem o tom jednala s předsedou poslaneckého klubu ODS. Do konce volebního období ve Sněmovně mi zbývá v podstatě tři čtvrtě roku a budu se snažit dohodnout, zda a kdo by mě tam mohl nahradit.

(Autor: Jaroslav Nedvěd)

Ilona Mauritzová

hejtmanka Plzeňského kraje
poslankyně PČR
zastupitelka statutárního města