12. listopadu 2020

Schillerová s Babišem ukázali krajům záda. ODS bude kompenzaci krajům prosazovat dál

(www.ods.cz)

„Ministryně financí spolu s premiérem Babišem vyhlásila boj krajům a zprostředkovaně i Senátu, když odmítla podpořit kompromisní senátní návrh kompenzovat krajům ztráty vyvolané vyplácením kompenzačního bonusu podnikatelům postiženým pandemií covid,“ tak zhodnotil hlasování Poslanecké sněmovny o senátních vratkách tento týden senátor a předseda senátního hospodářského výboru Vladislav Vilímec. Podle jeho slov senátoři ve výboru i na plénu vyšli maximálně vstříc ministerstvu financí a navrhli vyplatit krajům kompromisní částku 300 korun na obyvatele jako kompenzaci za snížené daňové výnosy, které si stát „sebral“ na úhradu náhrad podnikatelskému sektoru. Obcím přitom vláda obdobnou náhradu již dříve poskytla.

„Kraje jsou garantem poskytování řady nenahraditelných veřejných služeb stejně jako obce. Investují, rozvíjejí sociální služby, opravují silnice nebo se starají o stav škol. Nyní se musí vyrovnávat s propady příjmů a stát jim navíc odebral zákonem garantované podíly na výnosu daně z příjmů ze závislé činnosti. Na základě vystupování ministryně Schillerové v Senátu jsem věřil, že vládní koalice aktuální senátní návrh podpoří jako rozumný a vůči krajům spravedlivý kompromis. Kraje pro ni ale zjevně nejsou prioritou. Její postup je pro mě zklamáním a její snahu za každou cenu bránit serióznímu vyrovnání s kraji považuji za nedůstojnou,“ uvedl Vladislav Vilímec.

Vilímec i nadále trvá na tom, že stát by měl výpadky, které způsobil vlastními zásahy do rozpočtového určení daní a do autonomního vývoje daňových výnosů obcí a krajů, kompenzovat nejen obcím, ale také krajům. ODS proto bude kompenzaci krajům nadále prosazovat. Již od července leží v Poslanecké sněmovně senátní návrh zákona, který počítá s příspěvkem krajům na obyvatele ve výši 500 korun, poslanci se jím ale doposud nezabývali (sněmovní tisk 959).
 

Vladislav Vilímec

senátor
krajský zastupitel
místostarosta
místopředseda regionálního sdružení