10. listopadu 2020

O „čínské chřipce“ a Zemanových absencích v Senátu

(www.blesk.cz) Senát si zvolí ve středu nové vedení. Schůzi ale zastíní nejspíš jednání Sněmovny, kam má kvůli projednávání státního rozpočtu dorazit prezident Miloš Zeman. Staronový předsedou horní komory by měl podle povolebních dohod zůstat Miloš Vystrčil z ODS. K druhé nejvyšší ústavní funkci k zemi, přitom přišel shodou nešťastných událostí – když ve funkci zemřel jeho stranický kolega a „politický učitel“ Jaroslav Kubera. Pokud bude Vystrčil zvolený, zřejmě poruší tradici, kterou zavedl jeho předchůdce (ODS). Na Nový rok už zřejmě neuslyšíme projev šéfa Senátu. Blesk Zprávám Vystrčil řekl, při jaké příležitosti by naopak mohl promluvit i o tom, co si myslí o absencích Miloše Zemana na jednání Senátu, kam téměř vůbec za celou dobu ve funkci prezidenta nedorazil.

Ve středu 11. listopadu má být ustavující schůze nově složeného Senátu po říjnových volbách. Za jakých podmínek se bude, pane předsedo Vystrčile schůze konat vzhledem k různým protikoronavirovým opatřením?

V tuto chvíli se ta nastavená pravidla upravující různá shromáždění netýkají shromáždění ústavních činitelů, případně další shromáždění, kde vystupují veřejní činitelé, kde mají povinnost toho se usnášet. Předpokládám tedy, že i naše ustavující schůze proběhne standardně a za maximálních opatření, která se dodržují po celé zemi. Tak, aby senátorky, senátoři, ale i další potřebný personál Senátu byli ochráněni. Samozřejmostí jsou roušky, respirátory, dezinfekce a budeme dodržovat také potřené rozestupy.

Dorazí na ustavující schůzi všech 81 senátorů a senátorek?

Nemáme to upravené jinak, máme jednat v plném počtu všech 81 senátorů a senátorek. Jestli se sejdeme všichni, nebo ne, to se uvidí, ale v této chvíli nemám žádné omluvy. Všem by měla být při příchodu změřena teplota, každý z účastníků jednání podepisuje prohlášení, že se cítí býti zdráv a všichni pak mají mikrofony na lavicích, takže není potřeba, aby se příliš pohybovali po sále a mluvili všichni do jednoho mikrofonu. Kdyby někdo chtěl, tak jednání může sledovat také bud z předsálí, nebo ze své kanceláře a přijít do sálu jen na hlasování, kterého se musí účastnit osobně, to nejde obejít.

Vaši ustavující schůzi tak trochu zastíní jednání poslanecké Sněmovny, kam má dorazit na projednávání státního rozpočtu také prezident Miloš Zeman. Nemrzí vás, že do Senátu v podstatě nedorazil vůbec?

To je rozhodnutí pana prezidenta. Nikdo mu jistě v účasti na jednání Senátu nebrání a bránit nebude. Pamatuji si, že tuším, v jednom případě byl pan prezident účasten představení kandidáta při volbě člena Ústavního soudu. Nyní však už delší dobu, tedy několik let, za sebe posílá kancléře.

Vy byste měl být podle dohod z minulých týdnů zvolen opět předsedou. Budete v něčem třeba ještě odvážnější, než jste byl teď v tom posledním období, kdy jste v křesle předsedy Senátu nahradil na pár měsíců zesnulého Jaroslava Kuberu?

V každém případě se teď chci chovat tak, a myslím, že je to naprosto správně, že než proběhne samotná volba, neříkat co by, kdyby. Medvěd ještě běhá po lese, jak se říká, tak vyčkejme, až jak dopadne volba. Pokud se mě ptáte na to, jak by třeba si měl předseda Senátu do budoucna počínat, tak já si nemyslím, že je potřeba něco měnit.

Zeptám se tedy jinak. Budete-li zvolen, budete například pokračovat v započaté tradici, kterou zavedl Jaroslav Kubera, a to novoroční projevy?

Já už jsem v tomto směru, co by mohl příští předseda dělat, vystupovala při závěrečném hodnocení právě končícího 12. funkčního období, kdy jsme se loučili s těmi senátory, kteří nepokračují v mandátu. A tam jsem za sebe říkal, že velmi příhodné datum, které by Senát mohl využívat, je 28. září, tedy ten svatého Václava, kdy jsou udělovány stříbrné medaile předsedy Senátu. Je to historické datum, které souvisí s knížetem Václavem a zeměmi českými, moravskými a slezskými, když to mám tak říct a je to datum, kdy si myslím, že se Senát nějak mohl vyjádřit ústy svého předsedy. V tuto chvíli ale k tomu nechci moc říkat. Nemáme stále předsedu Senátu, i když sám říkáte, že nějaké dohody existují, což nepopírám, ale počkejme, až volba proběhne.

Necelý týden po ustavující schůzi Senátu se mají konat oslavy 17. listopadu. Jak budou podle vás ty letošní oslavy vypadat s ohledem na koronavirová opatření?

Myslím, že si 17. listopad určitě musíme připomenout a udělat vše pro to, aby to bylo důstojné, i když to asi budou doprovázet nejrůznější opatření, způsobená, řekněme tou epidemií čínské chřipky. Nevím, jak vše bude možné zorganizovat. Ale počítám s tím, že stejně jako jsem šel 28. října na Vítkov a na Hradčanské náměstí, nebo v Jihlavě k soše Tomáš Garrigua Masaryka individuálně, tak si myslím, že podobně individuálně půjde si připomenout i oslavy 17. listopadu. My i v Jihlavě máme památník klíče, ke kterému také určitě půjdu. Bude možné přijít individuálně od 14 do 16 hodin, pro lidi bude připravené velké srdce v národních barvách, kam mohou napsat nějaký vzkaz, nebo něco přinést, zapálit svíčku atd. Nebude to ale asi žádná hromadná akce. Jsem ale pro, abychom si tento svátek rozhodně připomněli a vysvětlili i svým dětem, popřípadě vnukům, o co se jedná.

Překvapilo mě, že jste mluvil o koronaviru jako o čínské chřipce.

Však to tak je, protože přišla z Číny.

Ano, ale řekl bych, že řada lidí je dost podrážděná ve chvíli, kdy někdo mluví právě o koronaviru jako o chřipce…

Není to chřipka. Nemusím tomu říkat čínská chřipka, mohl bych tomu říkat covid-19, dobře, je to asi správnější označení. Ale na druhou stranu, někdy tomu takto u nás lidově říkáme, protože to přišlo z Číny. Vím, že to není chřipka a že je to nebezpečnější, než „běžná“ chřipka.

A vy sám jste měl nějaké osobní zkušenosti s koronavirem?

Osobní ne, v nejužší rodině také ne, ale od mého bratra to měla neteř. Takže vím, jak to probíhá, že v některých případech je to skutečně velmi těžké onemocnění. Ale zatím skutečně klepu, zatím já ani nikdo z mých nejbližší zkušenost s tímto virem nemá.

Druhým nejvyšším ústavním činitelem v České republice jste se stal nečekaně loni v únoru. Teď v té pozici dost možná budete další dva roky. Jak si vznikla na svou novou roli, popřípadě povinnosti vaše paní?

Před tím, než jsem kandidoval na předsedu Senátu po Jaroslavu Kuberovi, tak jsme to samozřejmě s mojí paní probrali. Můžu říct, že s tím souhlasila, nebo mi to tedy schválila a tím pádem bych řekl, že statečně snášela všechny strasti s tím spojené a snad si užila i nějakých radostí, i když pravda, těch moc nebylo. Tu roli plnila podle mého velmi dobře. Že to ten náš život změnilo a nějaké věci jsou úplně jinak, to je pravda. Myslím ale, že to nějak zvládáme.

A s paní Kuberou jste i nadále nějak v kontaktu?

Jsem rád, že jsem s paní Kuberovou i nadále ve styku. Nedávno jsme spolu v Senátu dokonce odhalovali lavičku Jaroslava Kubery a jsme domluveni, že se za nimi s manželkou do Teplic podíváme. Poje paní je paní Kuberovou, troufnu si říct přítelkyně. My jsme se totiž s rodinou Jaroslava Kubery stýkali i v minulosti. Oni byli u nás v Telči, takže jsme se znali i po té neformální, přátelské stránce. Předpokládám, že za nimi pojedeme, ať budu, či nebudu zvolen předsedou Senátu. Držím jim hlavně palce. Protože Jarda Kubera byl pro tu rodinu tak zásadní osobní, nechci říkat hlavou, to bývají často hlavně ženy, ale on byl ten, na kterého všichni vždy spoléhali, byl tou osobností, která tam vždy vnášela světlo i pohodu. Zkušenosti a postřehy Věry Kuberové jako manželky šéfa Senátu mě také samozřejmě zajímají. Může mě inspirovat i směřovat, čemu se například vyhýbat a vyvarovat. Je to velmi moudrá žena.

Rozhovor vyšel na serveru Blesk.cz.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR
místopředseda strany