8. července 2020

Události, komentáře

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu Události, komentáře ČT24 byl místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na ČT24.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Historicky nejvyšší schodek státního rozpočtu, půl bilionu korun, schválila sněmovna. Menšinový kabinet podpořila opoziční komunistická strana. Ta vzápětí navrhla, aby vláda zpracovala plán konsolidace veřejných financí pro roky 2021-27. A předložila ho do konce září. O už třetí úpravu letošního rozpočtu žádala koalice ANO a ČSSD kvůli krizi způsobené koronavirem.

Andrej BABIŠ, premiér, předseda hnutí /ANO/:
Uvidíme, jestli ho celý vyčerpáme. Možná, že ne. Tím líp. Nechceme tady chodit každou chvíli jako nechat schvalovat nový deficit, takže já myslím, že je to rozpočet, který drží zaměstnanost, který podporuje investice, který je výhodný pro všechny občany naší země.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/:
Současná situace je zcela mimořádná a podle mého názoru si proto žádá specifický přístup.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Podle opozice vláda nedokáže zdůvodnit, jak s obrovským zadlužením naloží. Znovu kritizovala také to, že kabinet nenavrhuje žádné úspory v provozu státu.

Mikuláš FERJENČÍK, místopředseda rozpočtového výboru sněmovny /Piráti/:
Ani miliardu, ani prostě 100 milionů, prostě ani korunu. Nikde není vláda ochotná ušetřit na svém provozu.

Miroslav KALOUSEK, předseda
poslaneckého klubu /TOP 09/:
Vládní úřady, ty si žijí, jako kdyby žádná krize nebyla. Mají rozpočet schválený z roku 2019. Vyplácejí si statisícové odměny, přijímají další zaměstnance. Jaká krize, vždyť si můžeme půjčit?

Jan HRNČÍŘ, místopředseda rozpočtového výboru PS /SPD/:
Úspory žádné, všechno se projedlo. Já vám nevěřím, že byste byli schopni někdy v budoucnu takové astronomické dluhy platit.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Hosty Událostí komentářů jsou 3 avizovaní
poslanci - Jan Volný z hnutí ANO. Dobrý večer.

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:
Krásný večer vám i divákům.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:

Jan Skopeček ODS, dobrý večer.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru s místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Hezký dobrý večer.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A ve spojení s námi je také Jan Chvojka,
poslanec sociální demokracie, i vás zdravím.

Jan CHVOJKA, poslanec /ČSSD/:
Hezký večer.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane
poslanče Volný, s jakými pocity se vám zvedala ruka pro schválení největšího rozpočtového schodku, jaký kdy tato země měla?

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:
Samozřejmě je to nepříjemné. Takto vysoké zadlužení je vždy pro stát nepříjemné. Nicméně je to mimořádná situace, kterou nezažila Česká republika, říká se od roku 32 nebo 23. Celá Evropa ani svět. Je to prostě tak mimořádná situace, že prostě tento rozpočet musel být takhle postaven, pokud se opravdu z toho chceme dostat za relativně rychlou dobu, aby ta ekonomika se uzdravila a znovu začala přinášet ty daně a dostala se do černých čísel. Nebylo to příjemné, nemohlo to být příjemné, ale je to naprosto nutné a já jsem o tom plně přesvědčený.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane
poslanče Chvojko, co vám se líp vyslovuje? Nebo možná s menším zděšením? Půl milionu, anebo 500 miliard?

Jan CHVOJKA, poslanec /ČSSD/:
Je to stejné číslo, ani půl bilionu, ani 500 miliard není číslo nijak hezké. Ale na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že máme 2 druhy zadlužení. Já bych řekl, že kdybyste se zadlužila, protože si berete hypotéku na dům nebo na byt, tak je to chytré zadlužení, kdybyste si půjčila 5 000 000 na to, že je prohrajete v automatech, tak je to zadlužení hloupé. A my jsme se zadlužili proto nebo chceme se zadlužit proto, abychom pomohli občanům této země, abychom pomohli firmám, abychom pomohli zaměstnancům, zaměstnavatelům, a to si myslím, že je zadlužení, které se vyplatí. My když jsme tady měli před 10, 12 lety finanční krizi, kdy byl ministrem financí pan Kalousek, a tenkrát byl jeden druh toho, jak se s tou krizí vyrovnat, to byla operace tupých škrtů, hloupých škrtů, šetření, kdy mantrou byl ratingový úvěr...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Já vás poprosím, abychom zůstali prosím v současnosti. Pane
poslanče Skopečku, podle vás je to chytré zadlužení a je ten rozpočet výhodný pro Českou republiku, výhodný pro občany, tak jak o tom večer v Událostech mluvil Andrej Babiš?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru s místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Samozřejmě, že ne. Je to začátek rozvratu veřejných financí, a to zadlužení během jednoho roku půl bilionu, 50 000 na hlavu, téměř 10 % loňského hrubého domácího produktu, to je tak obří číslo, že to samozřejmě budou splácet děti a děti našich dětí. Takže já jsem dneska vládní koalici spolu s komunisty označil nebo jejich vládu označil za zlodějku budoucnosti našich dětí, protože nikdo jiný to nezaplatí, ať už obrovskými dluhy, se kterými se budou potácet, jako se potácí jižní křídlo eurozóny, nebo budou muset platit vyšší daně, aby ty dluhy spláceli, nebo budou zažívat vysokou inflaci, pokud státní cenné papíry začne masově nakupovat centrální banka. Všechno hraje v neprospěch budoucích generací. Takže je to žití na úkor budoucí generace, s tím nemůžou souhlasit. A co se týče těch hloupých škrtů, kdyby předchozí pravicová vláda nedělala ty hloupé škrty, tak dneska vláda nemá takový prostor vůbec se zadlužovat. Takže kolegové, než by se opírali do pravicové vlády, by měli poděkovat, že hospodařila poměrně úsporně, protože o to více měli prostor na to, aby mohli dneska tu krizi řešit většími výdaji.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Vy už jste se toho, pane
poslanče Volný, dotknul, že tedy se Česko vymaní z té krize. Ministryně financí tím také argumentuje, že kvůli tomu jsou potřeba investice, aby se neškrtila ekonomika, neškrtila se spotřeba. Tak předpokládám, že když takto argumentuje, takže máte tedy nějaký horizont, kdy se Česko z té krize dostane. Můžete nám ho říct?

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:
Já bych jenom reagoval na pana kolegu, on promluvil jako politik, já to beru jako legitimní, ne jako ekonom, protože by velice dobře věděl, že když jsme přibírají tuhle zemi v roce 2013 se schodkem 40 % vůči HDP a letos na jaře jsme měli 30 % HDP. Německo má 60 % HDP a po těchto výdajích bude mít až 75. Takže jsme na tom významně dobře a 10 procentních bodů jsme snížili zadluženost.


Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru s místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Ne vy, obce a municipality. Vy ne, vy jste to prohlubovali, vy na tom nemáte podíl žádný.

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:
Paní redaktorko, protože podle mě nejsou známy zatím strukturální ekonomické dopady této absolutně nepopsatelné a neznámé krize, která přišla, to je spotřeba domácností a výdajů domácností, investice firem, zvýší se, sníží se, jaký bude pokles exportu, importu, to budeme vědět někdy koncem července, možná v září...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Dobře, ale s nějakými odhady pracujete.

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:
Víte, že se velice špatně pracuje s odhady. Ano, odhadli jsme, že 50 miliard nám bude stačit na to, abychom se ctí tento rok zvládli, abychom podpořili ekonomiku, aby naši lidé se měli stejně dobře jako před touto koronavirovou krizí. O nic jiného nám nejde a věříme tomu, že ty kroky, které jsme udělali, k tomu povedou a že se budeme mít zase dobře.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A vy jste řekl 50 miliard, ale předpokládám, že jste myslel 500 miliard, abychom si to ujasnili. Pane Chvojko, nemáte obavy, že se teď rozjíždí takový schodkový expres, z něhož bude poněkud těžké vystoupit, že to nebude jenom na rok nebo na 2, ale že se tyto vysoké deficity potáhnou i v dalších letech? Protože já připomenu jenom jednu sumu - zhruba 115 000 Kč na každou českou domácnost představuje ten půl bilion letošní.

Jan CHVOJKA, poslanec /ČSSD/:
Já navážu na to, co jsem říkal. Máme dvě možnosti - buďto tu, která se dělala před 10 lety, tupé škrty, škrcení ekonomiky, žádné investice. Anebo nasypání peněz do ekonomiky, napumpování peněz do ekonomiky, snaha zabránit tomu, aby lidi přišli o práci, snaha o to, aby firmy nemusely propouštět. A já si myslím, že ta druhá cesta, ta cesta naší vlády je o dost lepší než ta cesta první, cesta pravicových vlád. To za prvé. Za druhé samozřejmě nelze odhadovat vývoj, tak to koneckonců řekl dneska premiér Babiš, ale i ministryně Schillerová, ministryně financí. Ale já věřím, že 500 miliard je, co se týče tohoto roku, závěrečné číslo.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Skopečku, na druhou stranu podle OECD máme jeden z nejnižších dluhů, což je v současné situaci nepochybně deviza, takže proč ji právě teď nevyužít?


Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru s místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Je to deviza díky těm předcházejícím vládám, do kterých se tu pan kolega Chvojka strefuje. Mimo jiné říká, že jsme málo investovali, tak relativně investovali vůči výdajům, celkovým výdajů státního rozpočtu pravicové vlády více než investovala současná vláda. Ještě nikdy nepřekročili to procento. Takže to, ať se nejdřív podívá na ty data a pak o tom mluví. Já nezpochybňuju to, že letos budeme mít deficit. Asi žádná vláda by nezvládla v té mimořádné situaci hospodařit bez deficitu. Co já kritizuji, je, že vláda za několik těch měsíců, které od toho koronaviru už máme za sebou, nedokázala přijít ani s jednou korunou třeba i provozních výdajů. My nenutíme přece vládu, aby škrtila investice, aby škrtila výdaje, které mohou rozběhnout českou ekonomiku. My kritizujeme vládu za to, že nebyla schopna za ty měsíce ani korunu ušetřit. To je něco absurdního, neuvěřitelného a je to výsměch, jak říkám, těm našim dětem.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Já si dovolím opět použít slova premiéra Andreje Babiše z Událostí - zhruba 4300 lidí ušetřených na ministerstvech, kteří odešli, 10 % provozních výdajů minus dohromady přibližně 3,5 miliardy korun. Já vím, že v tom půlbilionu jsou to drobné, ale jistá snaha alespoň tady je.


Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru s místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Já žádnou snahu nevidím.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Takže premiér nemluvil pravdu?


Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru s místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Premiér mluvil páté přes deváté. Nemělo to vůbec žádný smysl. Říkal, že ekonomové dneska jsou pro to aby, nebo že končí ty teoretické poučky, že se šetřit nemá. Samozřejmě nekončí. Ty peníze fakt nerostou na stromě, ani pro ten stát nerostou stromě. A jednou je budeme muset zaplatit. A to ještě neříkáme nebo nebavíme se o tom, že i za 10, za 15, za 20 let může přijít jakákoliv jiná nebo podobná krize a ty peníze, které dneska si vypůjčíme a které budou v tom budoucnu chybět, tak se s tou krizí budeme složitě vypořádávat. A je prostě iluzorní si myslet, že k vyššímu ekonomickému růstu se můžeme prodlužit, to není proinvestování se, vláda neumí investovat, to je prodlužení se, a to nikdy nevede k ekonomickému růstu, k zaměstnanosti a blahobytu, to vždycky vede k Řecku a podobným příběhům.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Než budeme pokračovat v další části našeho rozhovoru, poprosím Jakuba, aby nás provedl historií rozpočtů.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Ano, je to tak. My teď v posledních měsících samozřejmě v souvislosti s koronavirem sledujeme propad českého průmyslu. V dubnu meziročně o 33 %, v květnu o 26. Pane
poslanče Volný, z vašeho pohledu ten obrat k lepšímu není až moc pozvolný, nečekal jste třeba osobně rychlejší akceleraci a nastartování, anebo tuhle zprávu vidíte spíš pozitivně, že roste aspoň trochu?

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:
Můžu malinkou reakci na paní předsedkyni? Já mám pocit, že to její vyjádření o 400 miliardách je spíš takové politické prohlášení a neodborné. Protože chybí mi tady nějaká analýza, proč ona si myslí, že by 400 miliard stačilo, a ne 500 miliard.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Vy tvrdíte, že předsedkyně Národní rozpočtové rady není odbornice?

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:
No ale nic nepředložila, to znamená, připadá mi to jako politická proklamace, ale nic jiného. Dobře, tak tohle k tomu, paní redaktorko, je na to ještě velice krátká doba. Já jsem rád, že už se to pomalinku začíná zvedat, jsem hrozně rád, že se nám povedlo udržet nezaměstnanost na takřka nejlepší úrovni v Evropě. A podle mého názoru ten průmysl se rozjede velice rychle. A pevně věřím, že už koncem roku uvidíme znatelné posuny k lepšímu.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Jak ta čísla čtete vy, pane
poslanče?

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru s místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Také zareaguji, mně přijde neuvěřitelné, když vládní koalice přinesla novelu rozpočtu bez jakéhokoliv rozpisu toho obřího dluhu do jednotlivých kapitol, až následně po drtivé kritice to musel Andrej Babiš jako
poslanecký návrh změnit, takže si vůbec dovolíte vůči předsedkyni Národní rozpočtové rady mluvit o něčem, že nepředložila, když ani vy jste ten schodek nebyli schopni odůvodnit. To je fakt jako neuvěřitelné. A co se týče toho propadu, tak je samozřejmě vysoký, je potřeba si uvědomit navíc, že Česká republika je jedna z vůbec nejprůmyslovějších zemí v rámci Evropské unie, tudíž ten dramatický pokles v dubnu 33 %, jestli se nemýlím, v květnu 22 % je opravdu obří číslo a důležitá věc, která nám dneska nehraje do karet, je, že jsme poměrně závislí na automobilovém průmyslu, který je vždycky velmi cyklický a s propadem ekonomiky jde první autoprůmysl a pomalu se vrací zpátky. Takže to jsou věci, které nám nepomáhají. Co my si myslíme na rozdíl od vlády, je, že nastartovat ekonomiku nepomůžou další výdaje, které už jsou obří, když se podíváme na ten vývoj výdajové strany rozpočtu, tak za této vlády v posledních letech rostl extrémně, ta dynamika byla opravdu velká, a přestože se tyto výdaje takto razantně za této vlády zvyšovaly, tak jsme mohli ještě pár měsíců před tím koronavirem vidět už první známky, anebo ne první, druhé, třetí známky zpomalení české ekonomiky, které se projevily mimo jiné v tom, že lednová, únorová čísla státního rozpočtu byla velmi slabá a ukazovala na to, že už ten rozpočet i před tím koronavirem byl sestaven velmi špatně a dopad by mnohem hůře, než si vláda plánovala. Takže pro rozjezd ekonomiky místo vládních výdajů my bychom raději ulevili, dneska jsme představili takzvaný záchranný kruh pro českou ekonomiku, který spočívá především ve snížení daní, odložení odvodů, prostě zkrátka nechat lidem a firmám peníze v jejich kapsách tak, aby oni s nimi mohli nakládat. Udělají to určitě lépe než vláda.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane
poslanče Chvojko, vy vidíte jisté nebezpečí třeba v těch strukturálních dopadech na český průmysl, když hodnotíme těch 33 % dubnových, 26 % procent květnových? Máte jistotu, že všechny ty investice, o kterých mluví ministryně financí, skutečně půjdou na investice namířené do budoucna na to, aby například český průmysl zbavil té fatální závislosti na automobilovém odvětví?

Jan CHVOJKA, poslanec /ČSSD/:
Já se přiznám, že nevím, jestli mě teď slyšíte.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Slyšíme vás.

Jan CHVOJKA, poslanec /ČSSD/:
Protože máte nějaký problém s kamerou. Já se přiznám, že věřím tomu, že výdaje, které budou v rámci toho schodku teď použity, to znamená například 12 miliard korun na pokračování Antiviru, na program Jany Maláčové a ČSSD, který zachránil 700 000 míst, 5 miliard na sociální služby či 20 miliard do Státního fondu dopravní infrastruktury na budování dalších komunikací a infrastruktury tak, že budou takto použity. A nebojím se nějakého zneužití. Opravdu věřím tomu, že to bude, tak jak jsme dnes slíbili v rámci projednávání rozpočtu na plénu.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A čím byste tedy vyvrátil obavy firem? Protože mnohé z nich mluví o tom, že tady jsou veliké přísliby pomoci, ale ta realita, že je v nižším řádu desítek miliard.

Jan CHVOJKA, poslanec /ČSSD/:
Já si opravdu myslím, že každá vláda by se na stejném místě chovala v zásadě stejně. My jsme se od 12. března potýkali se situací, která tady nikdy nebyla. Prvních několik týdnů jsme nevěděli, jestli tady nebudeme jako v Itálii počítat tisíce mrtvých nebo tak jako teď počítá tisíce mrtvých USA či jiné země. Museli jsme ekonomiku zastavit, nyní se snažíme ekonomiku nějakým způsobem roztlačit, napumpovat peníze do ekonomiky a věřím, že ty sliby, které jsme učinili, a že ty výdaje, tak jak byly představeny v rámci schodku, tak budou použity přesně tam, jak se slíbilo.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pánové
poslanci tady ve studiu, jedno pozitivní číslo nakonec, lidi v květnu utráceli v obchodech více, než se čekalo. Jsou tedy právě spotřebitelé ti, kteří ekonomiku zachrání, anebo čekáte třeba na podzim se zvýšením nezaměstnanosti další propad, jak varují někteří ekonomové? A poprosím o stručnou odpověď, pane Skopečku.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru s místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Myslím si, že nezaměstnanost určitě poroste. Myslím si, že není možné pokračovat v tom Antiviru donekonečna. A že to bylo správné řešení na ty první týdny, na ty první měsíce tak, aby se nerušila místa, která by se rušit nemusela. Ale jakmile tyto programy končí, ony jednou skončit budou muset, protože není smysluplné udržovat pracovní místa, která beztak zaniknou, a tak ta nezaměstnanost půjde nahoru. Nicméně to, že jsou dneska spotřebitelské výdaje poměrně slušné, je určitě dobrá zpráva. Doufejme, že nejenom spotřební výdaje, ale investice zejména soukromého sektoru se znovu rozběhnou, že se rozběhne produkce, že se vrátí export. My jsme exportně závislá ekonomika, takže to je taky pro nás důležité, aby se znovu začalo exportovat ve stejné výši jako v těch předcházejících letech. Takže bych nevytrhával jenom spotřebitelské výdaje, byť jsou samozřejmě rovněž důležité.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Volný, ještě od vás krátká reakce.

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:
Já bych nebyl tak skeptický jako pan kolega, že by ta nezaměstnanost byla nějak tragická, ke konci roku možná trošičku stoupne. Nicméně já si myslím, že právě ten Antivirus, ten kurzarbeit, ale i to, že se ta naše ekonomika už začíná pomalinku rozvíjet a roztáčet, ten automotive, respektive ty automobilky začínají pracovat, tak by se ta zaměstnanost neměla tak významně snížit nebo zvýšit pardon, nezaměstnanost. Ale to, že je vysoká spotřeba domácností, je velice pozitivní. Musíme dělat všecko pro to, aby to tak bylo, aby lidi měli důvěru v ekonomiku, aby měli práci, měli dobře zaplacenou práci. A pak se z toho dostaneme velice rychle.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pánové, děkuju vám, že jste byli našimi hosty, pěkný večer přeju.


Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru s místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Děkuju za pozvání, hezký večer.

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:
Hezký večer, děkuji za pozvání.

Jan CHVOJKA, poslanec /ČSSD/:
Hezký večer.

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS