17. května 2020

Navrhujeme zřízení parlamentní komise pro hodnocení účinnosti vládní pomoci

(www.ods.cz) Vláda zřídila během uplynulých týdnů a měsíců několik programů pro pomoc živnostníkům a podnikatelům za účelem přežití a udržení pracovních míst. Ministryně Schillerová zmínila číslo 1,2 bilionu korun. Takováto suma vyžaduje podle ODS důslednou kontrolu využití těchto prostředků. Cílem bude kontrola účinnosti pomoci, tedy že se dostává k těm, ke kterým se má dostat.

ODS předloží na dalším zasedání sněmovny návrh na zřízení dočasné komise Poslanecké sněmovny pro dohled nad rozdělováním a průběhem státní pomoci poskytované v důsledku COVID-19.

Komise by měla zahrnovat představitele všech parlamentních stran s paritním zastoupením, tedy 9 stran, 9 členů komise. Cílem bude dohlížet na průběh a efektivitu podpory. Doufám, že návrh podpoří všechny politické strany. Jde o to, aby desítky miliard skutečně skončily u podnikatelů a zaměstnavatelů a pomohly naší ekonomice,“ říká předseda ODS a místopředseda sněmovny Petr Fiala

Je potřeba dohlédnout na to, zda pomoc se dostává, kam má a zda je účinná. Programy se musí průběžně vyhodnocovat a případně upravovat tak, aby se pomoc dostala zejména k malým a středním podnikatelům a živnostníkům,“ dodává první místopředseda a předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.