19. dubna 2020

Opětovné zvýšení schodku státního rozpočtu. Stát by měl přehodnotit priority, tuto krizi nemůže financovat budoucí generace

(www.ods.cz) Komentář místopředsedy poslaneckého klubu ODS

Jan Skopeček: Jen po pár týdnech chce ministryně Schillerová opětovně zvýšit schodek státního rozpočtu o dalších 100 mld., na astronomických 300 mld. Kč. Za více jak měsíc od propuknutí koronavirové krize přitom nebyla ministryně Schillerová schopna odpískat ani ty nejkřiklavější příklady vládního populismu, o zbytných provozních výdajích státu nemluvě.

Každá odpovědná firma, každý podnikatel, každá rodina – ti, kteří jsou dnešní situaci postiženi, přehodnocují své výdaje z hlediska jejich nezbytnosti a důležitosti. Musí to dělat i stát. Nikdo dnes nenutí vládu šetřit na investicích, či na pomoci lidem a podnikatelům v existenčních potížích. Není ale možné se tvářit, že v rozpočtu neexistuje žádná vata v podobě provozních výdajů nebo nejrůznějších vylobovaných dotací subjektům, kterým jen zvyšovaly už tak tučné zisky.

Jakoukoliv úvahu o dalším zvyšování schodku státního rozpočtu musí předcházet pečlivá inventura vládních výdajů, zejména provozního charakteru. Dnešní krizi nemohou zaplatit a financovat jen následující generace.

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS