15. dubna 2020

Televizní noviny: Uvolňování bezpečnostních opatření

(TV Nova) Hostem hlavní zpravodajské relace TV Nova Televizní noviny byl v živém vstupu předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na Nova Plus.

Reynolds KORANTENG, moderátor:

A ve vysílání je teď s námi předseda ODS Petr Fiala. Dobrý večer.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Dobrý večer.

Reynolds KORANTENG, moderátor:

Pane předsedo, ministr vnitra a šéf krizového štábu Jan Hamáček by rád nouzový stav, který zatím platí do 30. dubna, prodloužil. Komunisté jsou víceméně pro, TOP 09 je proti. Jaký názor má ODS?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

My zatím nevidíme žádný důvod, proč by se měl prodlužovat nouzový stav. Vláda sama říká, že se daří zvládat ten nástup pandemie. Slyšíme, že je zde nějaký – on to není plán, ale jakýsi hrubý harmonogram na uvolňování některých těch opatření – takže nevím, k čemu by vláda dál ten nouzový stav potřebovala. Zatím to nevysvětlila, ani k čemu potřebovala to prodloužení, a zatím jsme se nedočkali ani nějakých dalších informací, třeba podle jakých kritérií se vlastně ta uvolňování dělají, jaký má vláda skutečný plán...

Reynolds KORANTENG, moderátor:

Na to se chci, pane předsedo, právě zeptat: Jak ODS hodnotí, řekněme, ten jízdní řád uvolňování vládních opatření?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

My jsme už snad před dvěma týdny říkali, že vláda má přijít s nějakým plánem, aby veřejnost věděla, na co se má připravit. To, co bylo předloženo, plán není. Je to, řekněme, nějaký hrubý předběžný harmonogram. Aby to byl plán, tak by to muselo obsahovat kritéria, na základě kterých k těm uvolňováním dochází, podmínky, za kterých budou moci podnikatelé obnovit svoji činnost a taky nějaký projekt, jak budou chráněny rizikové skupiny, ať už jsou to senioři nebo lidi se sníženou imunitou. To všechno v tom, co vláda zveřejnila, není. A myslím, že bude mít vláda ještě hodně práce, aby toto vylepšila.

Reynolds KORANTENG, moderátor:

Jak hodnotíte vládní pomoc podnikatelům a živnostníkům. Je podle vás, řekněme, odpovídající a správně směrovaná?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

To, co dnes vláda zveřejnila, nesmí zakrýt to, že ta ekonomická pomoc není dostatečná, protože to je spousta firem, živnostníků, lidí, kteří za normálních okolností by neměli problémy, zdravých firem a ty v problémech jsou. My jsme už předložili soubor ekonomických opatření. Něco z toho vláda přijala, ale je to málo. Je to nedostatečné. Je to pomalé. Dnes jsme přišli s druhým balíčkem ekonomické pomoci, ve kterém chceme řešit takové problémy, jako je druhotná platební neschopnost firem; to, aby firmy byly schopny udržet svoje zaměstnance. To všechno jsou věci, které vládě nabízíme. Může se tím zase inspirovat, ale tentokrát by to měla udělat lépe, aby ta pomoc byla masivní, plošná, aby skutečně to firmám a lidem pomohlo.

Reynolds KORANTENG, moderátor:

A jak vlastně opozice, jako opoziční strana, komunikujete s vládou? Říkáte, že to jsou doporučení, nápady pro vládu. Jaká je odezva? Jak jsou přijímány? Pokud kritizujete ty postupy vládní za pomalé.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Hlavně to, s čím přišla Občanská demokratická strana, je jediný souhrnný plán. Nic jiného tady není a vláda pouze něco z toho přebírá. Ale já musím říct, že ta spolupráce je spíš jednostranná, protože my podporujeme a podpořili jsme ta klíčová vládní opatření, přišli jsme s nabídkou ekonomické pomoci podnikatelům, podpořili jsme to, co z toho vláda přenesla do Poslanecké sněmovny. Bohužel naše pozměňovací návrhy nebyly vládou akceptovány a je to škoda. Uvedu to na jednom jediném příkladu.

Reynolds KORANTENG, moderátor:

Ale prosím velmi stručně.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Teď vláda říká – velmi stručně – že některé provozy otevře až v červnu, ale přitom ta ekonomická pomoc třeba pro osoby samostatně výdělečně činné byla vládou schválena jenom do 30. dubna. My jsme navrhovali, aby to platilo, to opatření 600 Kč na den, po celou dobu, co budou ze strany vlády uplatňovány nějaké restrikce vůči podnikatelům. A měli bychom to vyřešeno, kdyby vláda poslouchala lépe, co říká opozice a co my nabízíme.

Reynolds KORANTENG, moderátor:

Pane předsedo, já vám děkuji za odpovědi a přeji klidný večer. Díky, že jste přišel.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Děkuji za pozvání. Pěkný večer všem.

Petr Fiala

předseda ODS