14. dubna 2020

Události, komentáře: Uvolňování opatření proti šíření koronaviru

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu Události, komentáře byl náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje a předseda senátorského klubu ODS Martin Červíček.

Celý rozhovor s Martinem Červíčkem můžete zhlédnout na ČT24.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
ČT24 se ještě před dnešním jednáním vlády zeptala všech primátorů, pardon, všech
hejtmanů a primátora hlavního města Prahy, jestli se kloní ke zmírnění omezení a zákazu. 2/3 jsou proti, například hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek by umožnil všem profesím chodit do práce za předpokladu, že lidi budou v roušce a dodrží hygienická opatření. Školy by podle něj mohly otevřít kolem poloviny května. Naopak třeba hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, bude za chvíli naším hostem, a jeho kolegyně z jihu Čech Ivana Stráská by s jakýmkoliv uvolňováním rozhodně počkali. Zároveň jsme se ptali, nakolik jsou hejtmani spokojení se zásobováním svého kraje ochrannými pomůckami. Všeobecně platí, že se nedostává respirátorů třídy 3, ale jinak se dodávky stabilizovaly a až na pár výjimek si hejtmani v podstatě nestěžovali. Podle toho libereckého Martina Půty se ovšem region musí spoléhat hlavně na vlastní výrobu.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A zmíněný Oldřich Bubeníček, ústecký
hejtman se k vám teď připojuje. Pane hejtmane, zdravím vás, dobrý večer.

Oldřich BUBENÍČEK, hejtman Ústeckého kraje /KSČM/:
Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A ještě také zdravím královéhradeckého vicehejtmana, tedy
náměstka tamního šéfa kraje, Martina Červíčka. Pane senátore, i vás zdravím, dobrý večer.

Martin ČERVÍČEK, náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje a předseda senátorského klubu /ODS/:
Dobrý večer přeji.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pánové, jak tedy v regionech vnímáte dnešní rozhodnutí vlády? My jsme slyšeli od Marcely, pane Bubeníčku, že vy jste ještě předtím, než se zveřejnilo, co vlastně vláda a jak to chce uvolnit, byl proti. Řekněte, prosím, proč.

Oldřich BUBENÍČEK, hejtman Ústeckého kraje /KSČM/:
Ne úplně proti, ale byl jsem pro to, aby se to zmírňování provádělo s citem, opatrně, protože když to vezmu podle našeho kraje, tak si myslím, že ta situace se velice slušně stabilizovala. A každé neuvážené rozhodnutí by mohlo tu dobrou cestu možná, kterou jsme nastoupili, zhatit. Takže samozřejmě mně také není příjemné chodit stále s rouškou a stále nějaké omezení, ale na druhou stranu si myslím, že ta opatření, která se přijala, tvrdá opatření, že plní účel. A že bychom měli velice zvažovat, kdy budeme jaké to uvolnění provádět.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A když jste dnes poslouchal, předpokládám, že jste se díval na ČT24 na tiskovou konferenci vlády. Tedy to, co tam ministři říkali, tak jak to na vás působilo? Bylo to na vás moc, anebo jste si říkal: no asi to jinak nejde. Prosím o upřímnou odpověď.

Oldřich BUBENÍČEK, hejtman Ústeckého kraje /KSČM/:
A ne, tak je to samozřejmě, za to nese zodpovědnost vláda a ústřední krizový štáb, který k tomu dává si doporučení, takže samozřejmě jsou to větší odborníci, než třeba my na krajích. Na druhou stranu musím souhlasit s panem ministrem Brabcem, protože mě taky zarazilo, že ještě přes měsíc budou muset čekat, než budou moci k holiči na mně se to také zrovna esteticky neprojevuje, ale co mě trošku překvapilo, co si myslím, že by se mělo znovu zvážit, aby i ty nejmenší děti se ještě vrátily v tomto školním roce do školy. To si myslím, že ty nejmenší jsou naše budoucnost a že bychom měli velice zvažovat teda ten termín, kdy nastoupí, a nezvážit teda až toho 1. září.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ke školství se dostaneme za malou chvíli s ministrem Robertem Plagou. Zeptám se, pane Červíčku, vás, jak vy tedy vnímáte to, co dnes vláda zveřejnila? Myslím tedy ten scénář nebo harmonogram postupného uvolňování těch opatření.


Martin ČERVÍČEK, náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje a předseda senátorského klubu /ODS/:
Tak 2, 3 týdny voláme po tom, aby vláda zveřejnila plán na rozvolňování jednotlivých opatření, takže se mně chce říct - konečně na stole je plán postupného rozvolňování opatření. Předpokládám, že vláda samozřejmě vycházela ze stanovisek odborníků, z epidemiologického vývoje, a nám nezbývá nic jiného než v tomhle směru vládě důvěřovat. Na druhou stranu předpokládám také, že ta jednotlivá naplánovaná opatření nebo ty vlny ještě snad můžou doznat změn. Záleží podle vývoje. Tak jako se bavíme o tom, když ta situace se bude zhoršovat, že se může stát, že se postupně budou posouvat v čase, tak předpokládám také, že pokud se ta situace bude vyvíjet pozitivně, tak se můžeme bavit o některých opatření, jestli je neuvést i dříve.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
K tomu se dostaneme určitě za malou chvíli, stejně tak jako se za chviličku dostaneme k těm velikonočním svátkům. Takže, prosím, pánové teď ještě chviličku bez hodnocení Velikonoc, o krátké hodnocení toho, jak vlastně ten režim ve vašich krajích probíhá. Zdůrazňuji, prosím, k Velikonocům se dostaneme za chvíli. Pane Bubeníčku, vy jste naznačil chození v rouškách, omezení, je to nepříjemné. Nicméně, jak to lidé, minus Velikonoce, u vás v kraji dodržují?

Oldřich BUBENÍČEK, hejtman Ústeckého kraje /KSČM/:
Co mám zkušenost a co vidím kolem sebe, tak si myslím, že drtivá většina občanů respektuje toto omezení. A pokud jsme třeba dneska hovořili na krizovém štábu, tak i informace krajského policejního ředitele byla, že policisté nějaké výrazné porušení tohoto nařízení nezaznamenali.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Totéž na vás, pane Červíčku, odmysleme, prosím, ještě Velikonoce, ale obecně, jak ve vašem
Královéhradeckém kraji lidé vnímají tu situaci, která teď je?

Martin ČERVÍČEK, náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje a předseda senátorského klubu /ODS/:
Já jsem přesvědčen o tom, že drtivá většina veřejnosti dodržuje nastavená pravidla. A pokud docházelo někde k nějakým excesům, tak je otázka, jestli to zapříčinila takové ty různé rozporuplné vyjádření jednotlivých představitelů, kdy se pomalu tady vytvářel dojem, že se všechno bude otevírat a na druhou stranu o víkendu můžete nosit roušky, nemusíte nosit roušky v přírodě. Otevíráme hobbymarkety, ale na druhou stranu trváme na tom, že farmářské trhy se nemohou otevřít. To prostě samozřejmě vyvolává určitým způsobem i tyhle rozdílné pohledy veřejnosti na to, co má nebo nemá dodržovat. Takže z tohohle pohledu je otázkou, jestli možná ta nejednotnost tomu taky trochu nepřispěla.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Teď tedy k tomu, co asi mezi řádky všichni cítíme, že je důležité. Velikonoce. Pane ministře, zaznívaly hlasy z vlády, že se uvidí, co s případným nárůstem nakažených udělá právě onen víkend. Někteří členové vlády měli docela silná vyjádření, zaznívala v nich nespokojenost s tím, jak lidé ono dlouhé volno pojímají. Vy jste o tom uvolňování rozhodli teď, kdy data o případných nakažených z Velikonoc ještě nejsou. Jakou to tedy mělo logiku, proč jste nepočkali pár dnů?

Richard BRABEC, ministr životního prostředí a místopředseda hnutí /ANO/:
My jsme samozřejmě o tom velmi intenzivně dneska debatovali. Ten plán byl připraven přes Velikonoce týmem lidí. Samozřejmě my ostatní, kteří jsme se na něm přímo nepodíleli, protože hlavní samozřejmě roli tam hrálo Ministerstvo zdravotnictví, epidemiologové, Ministerstvo průmyslu a další, tak jsme ještě o tom dneska diskutovali. Musím říct, že tam byly hlasy počkat do toho 27. dubna s tím prvním kolem uvolňování. Já patří mezi ty příznivce nějakého opatrného rozvolňování. To znamená, byl jsem taky pro to, abychom některé ty činnosti, kde jako třeba ta řemesla s provozovnou nebo autobazary, popřípadě prodejny automobilů, tak jsme udělali už vlastně toho dvacátého, protože tam nehrozí tak velké riziko, že bychom zvýšili nějakou pravděpodobnost nákazy. Ale máte pravdu, že samozřejmě všichni napjatě očekáváme, jaká čísla nám ukáže konec tohoto týdne, popřípadě začátek toho týdne příštího, kdy by se nějaké nepřístojnosti které, bohužel se asi trošku děly, protože to byla kombinace samozřejmě toho, že lidé už se těšili ven, bylo navíc krásné počasí, aspoň ty první dny, tak je jasné, že nějaké kontakty prostě bez roušky tam byly. Policie říkala, že vyšetřovala asi 50 000 přestupků, některé postoupila do správního řízení, takže obavu z toho určitou máme, ale věříme, že to udržíme stále ještě prostě pod tou hranicí, která nám bude umožňovat další rozvolňování těch příštích týdnů.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ano, promiňte, ale tedy logická otázka, i dnes zaznívalo, tuším, že od pana vicepremiéra Havlíčka, že je to návrh, který by se mohl ještě měnit. Před chvílí říkal i pan
senátor Červíček, že by se třeba mohl měnit i k lepšímu. Nicméně, co když čísla z Velikonoc ukáží, že je nárůst nakažených o pět strmý, co uděláte? Budete jako ten pohádkový král z Pyšné princezny, co odvolává, co odvolal. Já to nechci trivializovat, ale vy sám víte, že jste byli kritizováni za to, že jste od počátku té krize některá opatření trochu měnili, něco jste brali zpátky, typickým příkladem je to zavádění různých časů pro nákupy seniorů. Takže to, co jste dnes řekli, je možná neměnný harmonogram, ale co kdyby se ukázalo, že data z víkendu opravdu nejsou dobrá?

Richard BRABEC, ministr životního prostředí a místopředseda hnutí /ANO/:
Především po bitvě bude generálů tisíce, tak jako vždycky v těchto případech. My jsme byli jedna z prvních zemí v Evropě, která představila nějaký plán rozvolňování. Takže nějaké riziko tady samozřejmě je. Ale skutečně to bylo diskutováno s odborníky. Já jsem pevně přesvědčen, že prof. Prymula, ale i další by nekývli na to rozvolnění, kdyby si nebyli jistí, že si to prostě můžeme dovolit. A z druhé strany jsme zase kritizováni Hospodářskou komoru a dalšími, že samozřejmě je to příliš pomalé, že by to chtěli rozvolňovat dříve. Pro nás ten aspekt zdraví je prostě klíčový, a my věříme, že i s tímto rozvolněním od toho dvacátého budeme schopni to stále držet v těch mezí, které nám to umožní. A když se ptáte na to, co by se stalo, kdyby ta křivka šla strmě nahoru, no, pak by nám nezbývalo nic jiného než ty další etapy, které máme dneska plánované toho rozvolňování prostě posunout a počkat na to, až se nám to zase podaří, řekněme ty opratě chytit zpátky do ruky. A já věřím, že k tomu prostě nedojde a že ten plán naplníme.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Jak vy jste, pane
hejtmane a pane vicehejtmane, vnímali ve svých krajích tedy teď konkrétně tu situaci o tom svátečním víkendu? A umíte si představit, že by se ta, říkalo se tak kdysi na Blízkém východě, cestovní mapa, tedy ten kalendář uvolňování nějakým způsobem měnila, pane hejtmane Bubeníčku?

Oldřich BUBENÍČEK, hejtman Ústeckého kraje /KSČM/:
Já bych byl velice rád, aby to takhle vydrželo, a já bych si hrozně přál dnešní statistiku v našem Ústeckém kraji k sedmnácté hodině, kdy jsme měli 3 nakažené a 10 vyléčených, takže takovýto trend, kdyby se podařilo nastavit, tak určitě ta opatření by se dala realizovat, tak jak jsou plánovaná. Na druhou stranu asi, kdyby se výrazně situace zhoršila, takže si myslím, že občané by asi museli pochopit, že musíme ještě chvilku počkat, protože je to něco, co neznáme, co jsme si nikdy neuměli představit. A já myslím tady nějaká silná slova a nějaké zbytečné dohadování, že není na místě, tady prostě pokud nepotáhneme za jeden provaz, tak to nezvládneme.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
U vás v Ústeckém kraji, jste měl pocit, že lidé jsou disciplinovaní? Teď se ptám konkrétně na ten prodloužený velikonoční víkend.

Oldřich BUBENÍČEK, hejtman Ústeckého kraje /KSČM/:
Říkám, já jsem to teda předtím už řekl, tak nějak v tom obecném, ale pokud mám informace od krajského policejního ředitele, tak policie nezaznamenala žádné závažné porušení těch nařízení. A já pokud mohu vnímat ze svého okolí, co jsem něco projezdil o víkendu, lidé nosili roušky, neviděl jsem je v nějakých velkých shlucích, samozřejmě v přírodě byli, ale myslím si, že to všechno bylo v normě. Takže kdyby toto dokázali lidé i do budoucna, tak by to asi fungovalo.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane Červíčku, zeptám se i vás, jak to probíhalo u vás v kraji, a asi očekáváte, že využiji vaší dlouholeté policejní kvalifikace a zároveň se zeptám, zda právě během tohoto víkendu, myslím obecně, v celé republice, nebyli policisté možná až moc benevolentní? Tedy já jsem poslední, kdo by chtěl ponoukat policii v běžných činnostech k nějaké přísnosti, ale tady by to možná bylo na místě, jak tohle vnímáte?


Martin ČERVÍČEK, náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje a předseda senátorského klubu /ODS/:
Já jsem přesvědčen opravdu o tom, že drtivá část veřejnosti ta pravidla dodržuje. A otázkou je, jestli prostě některé věci se nemají daleko více vysvětlovat veřejnosti. A to uvědomění, vždyť jsme před 14 dni chválili celou společnost za to, jak je odpovědná, jak se k těm věcem staví velmi racionálně. A nemyslím si, že jeden víkend tenhle dojem má pokazit. Pokud policie řeší některé excesy, tak prosím, ano, tak myslím si, že samozřejmě se vždycky objeví, ale v tom množství a ty situace, jak se vyvíjí v České republice, bych neřekl, že to je něco zásadního. Mimochodem, když se bavíte o tom, jestli se ta situace zásadně změní a vláda bude muset měnit jednotlivá opatření, tak si myslím, že to každý pochopí. Ale na druhou stranu ještě jednou, ta situace se vyvíjí velmi pozitivně. Vysvětlujme si ty negativní věci, stejně tak jako ty pozitivní. A pokud dojdeme k názoru, že je to opravdu velmi příznivý, dá se to zdůvodnit, tak si myslím, že ještě otázkou ta debata, jak jednotlivé vlny by měly být časované, protože například otevírání restaurací se zahrádkami 72 dní po uzavření, tak to si prostě myslím, že pokud vývoj bude pozitivní, tak by se třeba dalo i přehodnotit. A to říkám jenom jeden jediný například.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane
hejtmane a pane vicehejtmane, vám velice děkuju za účast v dnešních komentovaných Událostech České televize. A pane ministře Vrabče, vás využiju a malou chvíli ještě jako odborníka na váš resort.

brig. gen. v.v. Mgr. Martin Červíček

předseda senátorského klubu ODS
expert ODS pro bezpečnost
člen výkonné rady ODS
1. náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje