7. dubna 2020

Události ČT: Opozice o návrzích vlády

(ČT 1) Hostem hlavní zpravodajské relace Události České televize byl v živém vstupu z Poslanecké sněmovny předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT.

Michal KUBAL, moderátor:
V Událostech teď živě
Petr Fiala, předseda ODS. Dobrý večer.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý večer.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane
předsedo, vy patříte mezi 5 opozičních stran, které společně navrhují vyšší dávku, jak to vypadá s podporou u koalice, projde tento návrh?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já doufám, že koalice bude tentokrát mnohem přístupnější k naslouchání našim argumentům a k podpoře návrhů, které jsou rozumné. Nakonec celá ta podpora, která dneska má jít k osobám samostatně výdělečně činným, je z dílny opozice. My jsme s tímto návrhem přišli. Paní ministryně přišla s opravdovým nesmyslem. Jsme rádi, že došlo k určité úpravě. Ale chtěli bychom, aby ta částka byla zvýšena na 600 Kč na den, aby se vztahovala i na ty, kteří jsou živnostníci na vedlejší činnost, a aby se taky zjednodušilo to podávání těch žádostí, aby to mohli podat mailem. To jsou všechno návrhy, se kterými jsme přišli a které doufáme, že tentokrát vláda nesmete ze stolu, ale připojí se k nám a pomůžeme tak živnostníkům více a lépe.

Michal KUBAL, moderátor:
A zatím ale nemáte vyjednanou podporu, doufáte?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ta vláda se k opozici staví tak, že sice navenek říká, jak jsme všichni jednotní a jak všechno úžasně funguje, ale s námi o těch návrzích v podstatě nejedná. Na druhé straně, abych byl spravedlivý, paní ministryně v podstatě přišla nebo upravila ten návrh podle toho, co jsme říkali my od začátku, kdyby tak vláda postupovali v jiných případech, tak jsme mnohem lépe a více pomáhá lidem, kteří to skutečně potřebují, a potřebujeme jim pomoci rychle.

Michal KUBAL, moderátor:
Tahle rychlá plošná pomoc je podle vás dostatečnou náhradou, nebo by to měl být první krok, po kterém by měly následovat například odškodnění podle toho, jak koho ta krize zasáhla?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To je první krok a musí následovat další kroky, které skutečně lidem pomohou. Tady někdo říká: no to jsou obrovské peníze. Ano, jsou, ale mnohem dražší by bylo, kdybychom tu měli řady nezaměstnaných, kdyby zkrachovali živnostníci, kteří dělají úspěšně za normálních okolností svoji činnost, kdyby zdravé firmy se položily. To by bylo špatné. Čili teď je potřeba dát lidem peníze, pomocí jim překonat tady to těžké období, kdy je část trhu vypnuta. A když toto uděláme, uděláme to včas a uděláme to dobře, tak potom budeme mít dobré podmínky pro to, aby ekonomika mohla nastartovat. A to je taky důvod, proč po vládě chceme plán. My chceme od vlády slyšet jasně, jaké chystá další kroky, kdy se začnou uvolňovat určitá opatření, na základě jakých kritérií a jak se bude postupovat dál. A není to tak, že ten plán chce opozice kvůli nějaké politické hře, ale ten plán potřebuje veřejnost, potřebují živnostníci, potřebují podnikatele, potřebují všichni lidé, aby se podle toho mohli zařídit.

Michal KUBAL, moderátor:
Platí podle vás, že primárně by ty peníze měly směřovat, řekněme, více k malým, středním podnikům a teprve potom pomoct velkým firmám, které by měl přijít na řadu jako poslední?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Nepochybně to tak je, protože právě ti malí a střední jsou bezprostředně ohroženi. Přece jenom ty velké firmy nějakou dobu dokáží si s tou situací poradit. Ale když se podíváme na ta opatření, se kterými jsme přišli my jako
Občanská demokratická strana, tak ta se týkají všech, i zaměstnanců i živnostníků i větších firem, protože je potřeba pomoci v této chvíli plošně a rychle tak, aby se ekonomika, lidé, všichni jsme se dokázali vyrovnat s těmi opatřeními, která jsou velmi razantní, která jsou určitě potřebná nebo aspoň na začátku byla, ale která mají závažné důsledky pro náš život, jak pro naše svobody, tak pro naši prosperitu. A my se musíme všichni snažit, aby ty škody, ty následky byly co nejmenší.

Michal KUBAL, moderátor:
Říká
Petr Fiala, díky za váš čas.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozváním, pěkný večer všem.

Petr Fiala

předseda ODS