23. března 2020

90´ ČT24: Projev premiéra Andreje Babiše

(ČT 24) Hostem interaktivní zpravodajského pořadu Devadesátka ČT24 byl po telefonu předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou si můžete poslechnout na ČT24.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Dobrý večer, slyšeli jste mimořádný projev premiéra České republiky. I to bude jedním z témat dnešní Devadesátky. Samozřejmě se ale i na velké ploše budeme věnovat sadě nových opatření, které dnes vláda navrhla v souvislosti s šířením koronaviru. Ještě znovu zdravím, dobrý večer. Pojďme zmínit to hlavní - vláda tedy prodloužila omezení volného pohybu až do 1. dubna. Do stejného data platí i všechna další dříve přijata restriktivní opatření. Kabinet zároveň omezil cestování takzvaných pendlerů, nově jim navrhuje zůstat po 3 týdny v zahraničí a po návratu strávit 14 dní v karanténě. To bude podle ministra vnitra Jana Hamáčka policie tvrdě kontrolovat. Ministerstvo financí připravilo novou podobu státního rozpočtu se schodkem 200 miliard korun.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/:
To zvýšení schodku má nám pomoci pokrýt právě zvýšené náklady státu, které musíme investovat do firem, musíme investovat do lidí tak, abychom udrželi zaměstnanost a udrželi firmy, které jsou na tom nejhůře v určité kondici. Chci znova zopakovat, že Česká republika si to může dovolit.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Nová opatření i projev premiéra Andreje Babiše teď probereme po Skypu s Vítem Rakušanem, předsedou hnutí STAN, místopředsedou
poslaneckého klubu a taky členem zahraničního výboru. Vítám vás, dobrý večer.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Dobrý večer z Kolína.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Tak prosím, první dojmy na projev premiéra? Jak se vám zdál, jak s ním souhlasíte, nesouhlasíte, co by v něm mělo dalšího zaznít?

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Já jsem především rád, že pan premiér s takovým projevem přišel. Myslím si, že je to na místě. Potěšilo mě, že hovořil v pozadí s českou i evropskou vlajkou. A potěšila mě vlastně jeho slova, potěšila mě jeho výzva k tomu, abychom spolu této době politicky neválčili. My jako opozice samozřejmě můžeme být zdravě kritičtí, ale zároveň musíme pomáhat. A myslím, že se celá opozice snaží vládě pomáhat, jsme v kontaktu s ministry a podobně. Pan premiér chválil zdravotníky, chválil lidi, kteří se snaží vytvářet tu komunitní sounáležitost v České republice, a to si myslím, že je zcela na místě. To, co čeští lidé v současné době předvádějí, to je prostě něco neskutečného. A my, takový ten národ, který často si zabrblá, často je nespokojen, tak potom v té krizi dokáže ukázat, že opravdu držíme pospolu. Tedy zdravotníci, prodavači, pošťáci, všichni, kdo jsou v první linii, si ta slova určitě zaslouží. Možná z mého pohledu ten projev mohl třeba přijít o něco dříve, protože prostě občané v České republice skutečně čekají, že teď k nim autority budou mluvit, že budou mít pocit, že tato země stále má před sebou dobrou budoucnost. A také chtějí slyšet takové věci, že ta opatření mají smysl, a ne věty toho typu, že 2 roky by mohly být uzavřeny hranice v České republice. Dejme lidem pouze reálné, jasné informace, komunikujeme přesně a dávejme jim naději.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
K tomu se ještě dostaneme. Souběžně teď už je na drátě i
předseda ODS Petr Fiala. I vás zdravím, pane předsedo, dobrý večer.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý večer přeji.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
I vás poprosím o první dojmy. Jak na vás zapůsobil projev premiéra?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já souhlasím s premiérem, že důvěra je důležitá, proto jsem také vládní představitele opakovaně vyzýval, aby říkali lidem pravdu a skutečně jednali. Je dobře, že premiér vyzýval k soudržnosti, že reagoval i na některé chyby, které se staly. A teď bude záležet na tom, s jakými opatřeními a s jakými konkrétními kroky vláda v těch příštích dnech a týdnech skutečně přijde.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Podle Víta Rakušana možná mohl přijít ten projev o něco dříve. Sdílíte tento názor?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Pan premiér vystupoval opakovaně na tiskových konferencích, to byla vlastně jedna nepřetržitá tisková konference. A v té době jsem si myslel, že by se měl spíš věnovat krizovému řízení země. Taky se spousta chyb stala. Tento projev mohl přijít dříve. Ale já takhle nechci kritizovat, já jsem rád, že premiér mluvil o společném překonání krize kolem koronaviru, že přiznal i chyby vlády a že je připraven dělat všechno pro to, abychom tu krizi překonali. Jak říkám, bude záviset na těch konkrétních opatřeních, se kterými vláda přijde.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Pane Rakušane, byl to jiný Andrej Babiš, byl pokornější, připravenější? Jak se vám zdál, řekněme, z hlediska možná symboliky, atmosféry ten projev?

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Byl to jiný Andrej Babiš, než ho známe. Byl to Andrej Babiš, který na nás nezvyšuje hlas, byl to Andrej Babiš, který v sobě alespoň na obrazovce České televize prostě našel pokoru. A byl to Andrej Babiš, který chtěl společnost spojovat. Já bych byl velmi rád, kdyby mu tato poloha vydržela, kdybychom ji jednou zažili třeba zítra i na jednání
Poslanecké sněmovny.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Tam ji tedy nezažíváte? Tam zažíváte co?

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Tam zažíváme Andreje Babiše, který se tvrdě vymezuje, a jakoukoliv kritiku vůči sobě bere jako házení klacků pod nohy. Já chci za nás říci, jako za STAN, my zítra přicházíme do sněmovny s tím, že chceme podpořit drtivou většinu vládních návrhů, a pokud někde budeme mít nějaký dodatek, jiný názor, tak to prostě není nepřátelství. Teď opravdu všichni pracujeme pro lidi v České republice, je to náš úkol a pokud Andrej Babiš opravdu to, co říkal v tom proslovu, myslí vážně, tak by nám to mohlo jít lépe než doposavad.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Pane Fialo, i vy hodláte podpořit opatření, i vy hodláte se spíše nevymezovat vůči tomu, co teď zaznívá na vládě?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My opakovaně nabízíme podanou ruku, my jsme přišli s řadou opatření, cokoliv si z nich vláda vezme, jsme rádi, některá jsou zahrnuta v těch vládních návrzích, odkaz pro ty daně z příjmů, zavedení určité podoby kurzrbeitu, prodloužení doby ošetřovného, to je všechno dobře. A jsme připraveni dál nebo aspoň se začít, on na to zatím žádný dialog neprobíhá, začít se s vládou bavit skutečně o tom, jaká opatření jsou rozumná, co uděláme pro lidi, pro firmy, aby to přežili, abychom to všechno dokázali i ekonomicky…

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Pardon, ten dialog neprobíhá stále ještě? Ta komunikace je jednosměrná?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, žádný dialog s vládou neprobíhá. My jsme měli jedno nebo dvě společné jednání, všechny politické strany s premiérem Babišem, ale nějaká skutečně hlubší diskuse třeba našich expertů o těch opatřeních, to opravdu neprobíhá. Uvidíme zítra v
Poslanecké sněmovně, my jsme připraveni podpořit vládní návrhy, budeme mít také pozměňovací návrhy, ale když nebudou přijaty, podpoříme to, s čím přichází vláda prostě proto, abychom lidem co nejvíce pomohli a co nejrychleji v této těžké situaci.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Pane Rakušane, i vy se cítíte upozaděni v tom dialogu prozatím?

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Ale upozaděni, tak my jsme minulý týden měli takovou schůzku, která byla ve velmi hojném počtu účastníků. A my jsme požádali pana premiéra Babiše, aby prostě svolával schůzky předsedů politických stran. Já chápu, je nás v té sněmovně devět, není to málo. Na druhou stranu si myslíme, že se o těch závažných krocích, jako je třeba změna některých režimových opatření v České republice, jako je zavírání a doufejme, že i někdy otvírání hranic, jako je například posun různé doby otvírací, otevření obchodů pro důchodce a podobně, já si myslím, že si zasloužíme informace z první ruky, protože každý z těch šéfů politické strany ve sněmovně, ať je jakkoliv veliká, zastupuje určité spektrum, určitý počet, určité množství občanů v České republice. Ale pan premiér Babiš, a to musí v rámci objektivity říci, nám minulý týden na takový formát schůzky kývnul. Uvidíme, měla se konat zítra, ovšem to byla svolána sněmovna. Já doufám, že se k ní dostaneme a že si prostě čile budeme vyměňovat informace, mnohdy třeba i kritiku a nemusíme si to vzkazovat přes média. Občané potom dostanou ten pocit, že skutečně spolupracujeme a nejsou to nějaké laciné politické půtky. O to my jako STAN rozhodně v této chvíli nestojíme, my máme naše starosty v první linii a víme, co to je za práci obstarat ten krizový management na všech úrovních řízení státu.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Dobrá, počkejme si, jestli se taková schůzka uskuteční. Pane Fialo, v tom projevu zaznělo i to, opět zaznívá to často v poslední době, že jsme skutečně jedna z mála zemí, která reagovala, nebo možná jediná země, která reagovala velmi rychle a velmi tvrdě. To sdílíte s Andrejem Babišem tento pohled?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já sdílím ten pohled v tom, že jsme reagovali rychle pokud jde o razantní opatření omezující sociální kontakt, a to bylo nepochybně správné. A tam taky se vláda od začátku těšila podpory nejen
Občanské demokratické strany, ale celé opozice. A já osobně jsem vyzýval lidi, aby všechna ta rázná opatření, i když o nich mají pochybnosti, i když někdy přicházela chaoticky, aby je dodržovala, abychom se všichni chovali odpovědně. Takže tohle je pravda. Na druhé straně se ale musí říct, že probíhalo pozdě ustavení ústředního krizového štábu, že se nezajistily včas pomůcky, respirátory a roušky nejenom pro občany, ale hlavně pro ty lidi v první linii, pro lékaře, zdravotní sestry, a to je věc, kterou určitě nelze jen tak přejít. Ale teď se nebavme o té kritice, na to bude určitě čas v budoucnosti. Teď pojďme společně hledat dobrá řešení pro lidi, pro firmy a taky se pojďme bavit o tom, co uděláme za týden, za 14 dní, jak se budou ta opatření třeba uvolňovat za měsíc a jak budeme v té době jako společnost...

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
To jistě, ale zároveň teď stále zaznívá, chodí nám řada takových e-mailů a podnětů ze strany zdravotníků, ze strany dalších nutných bezpečnostních a dalších složek, kterým zkrátka chybí na tu práci, která je teď jistě velmi obtížná, řada nejen ochranných pomůcek a často chybí i komunikace. Proto se ptám, pane... Ano?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ano. To je pravda a my na to opakovaně upozorňujeme. A ne proto, že bychom si na tom hráli nějaké politické body, jak někdo říká, ale na mě se obracejí lékaři, zdravotníci, starostové a ti lidé jsou zoufalí, protože nemají ty ochranné pomůcky, jak by je potřebovali. Dostávali sliby vlády a ty nebyly naplněny. Tak jenom doufejme, že teď už se ta situace změní, a ti, kteří za nás bojují v první linii, budou opravdu dostatečně chráněni, protože bez nich si s tou situací neporadíme.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Pane Rakušane, vedeme si velice dobře, to taky zaznělo přímo v tom projevu. Jak vy hodnotíte dosavadní kroky a komunikaci vlády?

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Vedou si především dobře lidé v České republice, protože poslechli...

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Já se teď ptám ale na vládu. Prosím, pojďme nechat teď kroky lidí, které jsou jistě chvályhodné.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Vláda bez těch opatření, která přijala, tak od určité době začala mít nějaký spád. Já bych chtěl pochválit pana ministra Hamáčka a je možná trochu škoda, že on nepředsedá tomu krizovému štábu, tak jak to mělo původně být. Pan Prymula je velký odborník, ale je to koneckonců...

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Mimochodem váš názor, když už jsme u toho, pardon, když už jsme u toho, proč podle vás Jan Hamáček nepředsedá krizovému štábu?

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Nevím, já na té vládě nebyl. Nevím, jestli byl prostě...

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Ale možná znáte dynamiku toho, jak to tam funguje.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Byl příliš silnou osobou v té vládě a měl možná pan premiér pocit, že by prostě to řízení celé té krizové situace mělo dvě hlavy. Ale já chci říct, tady by se postupovalo podle zákona. Pan Hamáček prostě tím předsedou být měl. Pan Prymula je jistě velmi kvalitní odborník a zaplaťpánbůh, že ho v krizovém štábu máme, ale vést ho měl někdo s exekutivní mocí. To je jedna poznámka k tomu. A že ten štáb byl svolán pozdě. A v čem prostě vláda, a já to vím jako člověk, který má bratra v první linii jako lékaře, tak prostě vím, že těch pomůcek se jim nedostává. Já do jedné fakultní nemocnice zítra vezu nějakých 500 roušek, které jsem na vlastní triko sehnal, protože je tam prostě zdravotníci nemají. A to je prostě chyba. A myslím si, že ministerstvo zdravotnictví tu logistiku zvládá mnohem hůře než ministerstvo vnitra, protože právě do těch fakultních nemocnic, které jsou stále v tom zásobovacím systému ministerstva zdravotnictví, je těch neduhů nejvíce a je jich tam stále hodně. Ty nemocnice, které už spadají do toho zásobovacího systému ministerstva vnitra, jsou na tom podle mých informací přece jenom o něco lépe. Ale vláda teď dělá, co může. V první chvíli skutečně se měla ale postarat o ty bojovníky v první linii. To si myslím, že je jednoznačná věta. A zdravotníci to jednoznačně vládě také vzkážou.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Pane Fialo, vy jste zmiňoval pana profesora Prymulu. Říkal jste, že samozřejmě on je odborník, že mu věříte v té práci. Přesto viděl byste i vy radši ve vedení krizového štábu Jana Hamáčka podle zákonných regulí, tak jak to mělo být?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Jednoznačně. A dovolte mi říct, že nejde o Jana Hamáčka, ale jde o systém a instituce. Tomu, myslím si, pan premiér ne úplně dobře rozumí při své schopnosti všechno řídit ve formě mikromanagementu. A tady je nastaven a přesně popsáno, jak má vypadat krizové řízení v době, kdy čelíme nějaké obrovské výzvě. A ten ústřední krizový štáb má určitý status a je to promyšleno, proč to má být ministr vnitra. A nakonec se ukazuje, že je hrozně nepraktické, když od začátku nebyl ústřední krizový štáb, neřídil ho ministr vnitra a nefungoval ten systém, tak jak je nastaven. Pak...


Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Pardon, byli bychom teď v jiné situaci i z hlediska třeba zásobování, i z hlediska krizové komunikace, kdyby se to všechno seběhlo rychleji?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já jsem přesvědčen, že bychom byli v jiné situaci. A ten ústřední krizový štáb, to neznamená jenom to, ten okamžitě do sebe zapojuje i další věci, jako je třeba ústřední epidemiologická komise a tak dál, která se měla sejít taky dřív. A když všechny tyhle složky fungují, a to je dopředu nachystáno právě proto, aby se to nemuselo vymýšlet v té krizi, když už není na nic čas, kdyby tohle všechno bylo spuštěno a aktivizováno, tak jak je to napsáno, tak jsme určitě byli dál.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Pánové, otázka na oba stejná. Teď také to zaznělo v tom projevu, Kdy se budeme moci vrátit k normálnímu životu? Vaše prognóza, pane Rakušane.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Já doufám, že ten 1. duben bude tím datumem, kdy už se třeba některá opatření skutečně budou moci alespoň zmírnit. Nemyslím si, že to bude definitivní konec. Ta predikce je velmi těžká. Chci říct jinou věc, prosím, dovolte mi to. Je opravdu nutné a my to po vládě musíme chtít stanovit jasná kritéria, kdy se prostě život začne do normálu navracet a nevypouštějme, prosím, poplašné zprávy o tom, že například hranice budou zavřené 2 roky.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Pardon, je tohle podle vás částečné selhání ze strany pana Prymuly, že řekněme, vypustil možná takto exaltovanou zprávu?

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Je na ně obrovitánský tlak, má toho hodně a pracuje dobře. Snaží se pracovat pro lidi v České republice. Ale komunikační selhání to bylo jednoduše. Já myslím, že mu ji vyčetl právě pan premiér Babiš.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Pane Fialo, podle vás bylo toto příliš, řekněme, tvrdé vypustit na veřejnost ,možná to z některých stran mohlo vyvolávat paniku u některých lidí, že zkrátka 2 roky se nepodívají za hranice? To zní skutečně možná šokujícím způsobem. I podle vás v tomto možná selhala komunikace?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale samozřejmě a varujme se všichni takovýchto výroků, které navíc nejsou ničím podloženy. Já bych od vlády a od Ústředního krizového štábu očekával, že bude dělat prognózu na měsíc na dva, jak budeme skutečně žít po tom měsíci a co se bude dělat, jaká jsou kritéria, proto že můžeme některá opatření už opustit a uvolnit ten život. Každou tu restrikci musíme zvažovat pořád znovu na lékárnických vahách. Není možné jenom kvůli třeba strachu omezovat lidské svobody donekonečna, to prostě nejde. Teď jsou tu nutná opatření, to je jasné, a ta musí někdy skončit. Ale dělat prognózu co bude za půl roku je teď nemožné. Já velmi pečlivě sledují debaty i odborníků, odbornou diskusi v zahraničí nejenom u nás a dneska vám nikdo není schopen říct, jsou různé modely a nikdo vám není schopen říct, jak rychle si s tou pandemií skutečně poradí.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Jedno z nejtěžších období, které země v moderních dějinách zakouší, to rovněž zaznělo v premiérově projevu. S tím souhlasíte, pane Rakušane?

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Každopádně ano. Tak je to velmi těžké období. Je to zkouška, kterou jsme prostě nepoznali. Jsou životní zkoušky, zkoušky národů, které se opakují v nějaké pravidelnosti. Samozřejmě i české země zažívaly nejrůznější druhy epidemií v minulosti, ale nikdo ze současníků nikdo z těch co v současné době prostě v České republice žije, takovouto míru nebezpečí toho zdravotního důvodu prostě nezažil. A když se podíváte na naše ulice, vidíte všechny lidi velmi poctivě nosit roušky a vzpomenete si, že ten život prostě před 14 dny ještě vypadal úplně jinak, tak to samo o sobě je znamením, že se děje prostě něco mimořádného a že ta situace skutečně i do těch učebnic dějepisu vejde. A musíme si uvědomit, že teď řešíme tu nejzásadnější krizi jako takovou, ale ony přijdou další výzvy. Přijdou výzvy, jestli se navrátíme k tomu klasickému demokratickému liberálnímu žití, což já bych si samozřejmě moc přál. Jistě se začnou objevovat nejrůznější autoritářské a populistické tendence, a tomu budeme muset čelit. Jistě budeme čelit velké ekonomické krizi a budeme opět muset hledat politickou shodu, a ne rozpory, abychom ji prostě překonali a ten podnikatelský stav, například v České republice a zaměstnance prostě udrželi v nějaké kvalitě života. Bude to spousta výzev. Nikdo je teď neumíme přesně odhadnout do budoucnosti. Ale, že je to situace, kterou prostě Česká republika nepoznala, nebo jak mluvila německá spolková kancléřka v podstatě největší zkouška od druhé světové války, no náš národ prošel řadou zkoušek, ale myslím si, že je to jedna z těch velkých a nejtěžších.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Pane Fialo, jak podle vás změní tato situace možná celkově českou politickou kulturu?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My jsme v těch posledních 30 letech měli i velké štěstí, že jsme se vlastně rozvíjeli, permanentně rozvíjeli, zvyšovala se prosperita, žili jsme v bezpečí a nebyli jsme vystaveni žádným velkým výzvám. Z tohoto hlediska to je skutečně něco neobvyklého. Asi málokdo z nás si dovedl představit, že by takovouto pandemii celosvětového rozsahu zažil. A jaké budou ty důsledky? Na to si musíme počkat, protože ono se to netýká jenom České republiky. Bude velice záležet na tom i pro nás jako pro exportní zemi, zemi otevřenou, jak rychle se s tím vyrovnají okolní země, jak se s tím vyrovnají silné ekonomiky a co to bude znamenat pro ten celosvětový vývoj. Na druhé straně bych chtěl říct něco přece jenom optimistického. Je to pandemie, je to věc, kdy teď musíme zachraňovat lidské životy a lidské zdraví, ale není to válka. Není zlikvidována infrastruktura, nejsou zlikvidovány technologie, nejsou rozbořené budovy. Je to něco, co až pomine, tak umožňuje společnosti mnohem rychleji se vrátit zpátky na cestu prosperity a rozvoje a já v tohle určitě doufám.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Uvidíme, jaké to naše vysvědčení bude.
Petr Fiala a Vít Rakušan, pánové děkuju za to, že jste se připojili do vysílání Devadesátky a mějte se hezky. Hezký večer.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Díky za pozvání a hodně zdraví.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Pěkný večer.

Petr Fiala

předseda ODS