19. března 2020

Dávku všem jako Trump? Proč ne. Chceme vládě pomoci

Profesor Petr Fiala podle některých v dobách pandemie koronaviru pouze kritizuje premiéra a jeho vládu, sám předseda ODS ale tvrdí, že mu vůbec nejde o laciné opoziční politické body, ale o to, že by vláda konečně měla začít spolupracovat. Celá opozice je podle něj připravena pomoci vládě napumpovat do lidí a firem dostatek peněz, aby se ekonomika nezhroutila a brzy zase bylo líp.

Pane předsedo Fialo, souhlasíte s názorem, že Česká republika nyní zažívá nejhorší situaci ve své historii?

Na hodnocení si počkejme. Situace je ale mimořádně vážná, a to nejen v České republice. Takovou pandemii jsme za našich životů nezažili a nikdo z nás ji nečekal. A dopady na lidi, především ekonomické, budou obrovské. To je jasné už teď.

Epidemiologové ale politiky už delší dobu upozorňují na to, že státy nejsou připraveny na pandemie. Nemohly to tedy vlády podcenit?

Musíme říci, co zaznívá i v mezinárodním prostoru: Čína neposkytla včas informace o rozsahu epidemie. Proto se na ni řada zemí dobře nepřipravila. Mrzí mě ale, že jsme některé věci neudělali rychleji, když už jsme věděli, co se v zahraničí děje. Sami jsme už v lednu navrhovali, aby nám a veřejnosti vláda řekla, jestli máme dostatek ochranných pomůcek, zda se připravujeme a zvyšujeme kapacity. Tehdy nám ministr zdravotnictví tvrdil, že všeho je dost a není třeba vyvolávat paniku. Zde k podcenění došlo.

V úterý opozice jednala s premiérem Andrejem Babišem. Pochopil jsem správně, že vám nejvíc vadí, že vláda nemá žádný plán?

Ano. Nemá plán a nepostupuje podle možných scénářů, jak to je v jiných zemích. Jistá chaotičnost, řízení formou mikromanagementu a tiskových konferencí, jaké předvádí premiér Babiš, nejsou opravdu na místě. Tím ale nechci zpochybnit ty, kteří se ve vládě snaží a všechny odborníky, kteří poskytují své informace a odborná stanoviska. Je třeba, aby veřejnost dostávala od vlády pravdivé informace, je čas na skutečnou otevřenost. Ne abychom slyšeli, že roušky budou, respirátory budou, pak zítra, do konce týdne a ‚já je osobně rozvezu‘.

Co měli udělat lépe?

Lepší je říci lidem, že roušky nemáme, postupovat otevřeně. Roušky a respirátory jsou jedna věc. Ale situace již začne dopadat na jednotlivé podniky a domácnosti. Musíme udělat rozhodná ekonomická opatření, abychom si s tím poradili. V tom jsme připraveni pomoci.

Když si představíme imaginárního občana, ten by možná řekl: „Ale pane Fialo, vy stále házíte té vládě klacky pod nohy. Tak mi řekněte, jak by to udělala ODS.“ Co byste mu odpověděl?

Zaprvé klacky pod nohy neházíme. Naopak jsem občany, i ty, kteří vládě nevěří, vyzval, aby všechna vládní opatření, která například omezují sociální kontakt, pohyb, cestování a zavírají školy a podniky, všichni respektovali a byli odpovědní. V tom táhneme s vládou za jeden provaz. O tom, že už v lednu jsme vládu upozorňovali, že je třeba se připravit na kritický vývoj a mít dostatek ochranných pomůcek, jsem již hovořil. Také bychom již zrealizovali některá námi navrhovaná ekonomická opatření, která jdou uskutečnit rychle, například ve stavu legislativní nouze.

Kdyby za čas přišel návrh ministryně financí na nějakou dočasnou daň, která fungovala i po povodních, zvedli byste pro ni ruku?

Musíme se bavit o souboru opatření. Nejprve zkusme daně snížit a nechat lidem peníze. Hlavně podnikatelům, aby udrželi pracovní místa. Lidem musíme pomoci překonat kritické období. Například ošetřovné není žádná legrace. Někteří občané nyní budou úplně bez příjmů. My jim je musíme dát, aby vůbec přežili. To jsou úkoly dne. Pak se teprve pojďme bavit o tom, co dál. Těch modelů je víc. Například americký prezident říká, že dá všem lidem jednorázovou dávku tisíc dolarů. Ano, o jednorázové dávce jde přemýšlet, ale musí to mít nějaký systém. Jsme pro opatření, která jsou plošná, protože jsou jednoduchá. Nejen ODS, ale všechny opoziční strany jsou připraveny společně s vládou udělat taková ekonomická opatření, aby to občané dobře zvládli. Když ale nedostaneme peníze k firmám a lidem, s ekonomickou situací si neporadíme.

Šéf stomatologů Roman Šmucler mi řekl, že by premiér měl místo osobního PR raději předat řízení země odborníkům. Souhlasíte s ním? 

Ano. Ještě bych k tomu dodal to, že úkolem předsedy vlády není to, aby měl dvě tiskové konference za půl dne. Premiér má být v této chvíli krizovým manažerem a starat se o to, aby všechno fungovalo. V České republice máme institut krizového štábu, víme, jak má fungovat. Měl ale být nasazen daleko dřív než teď, v jeho čele měl být ministr vnitra, jak to je napsáno. To, že tady vláda váhala, pak to udělala pozdě a ještě měnila pravidla hry, to zbytečně způsobilo nemožnost nakupovat roušky ve zvláštním režimu, takže se nakupovaly pozdě. V prvních fázích, kdy vláda jednoznačně zaspala, šlo spíš o politickou propagandu premiéra než o seriózní řízení země v tak vážné situaci.

Rozhovor vyšel na serveru eXtra.cz.

Petr Fiala

předseda ODS