18. března 2020

Roušky nám šijí i divadelníci. Stát selhal

(FORUM 24) Poslanec ODS a primátor Plzně Martin Baxa popsal v rozhovoru pro deník FORUM 24 situaci ve městě, které řídí. Největším problémem je akutní nedostatek ochranných prostředků, o kterých vládní činitelé mlží již celou řadu dní. Nejde ale „jen“ o lékaře. Velkým problémem Plzně je potřeba zásobovat sociální služby, které pečují o tisíce seniorů.

Na sociálních sítích jste hodně informoval o tristní situaci v otázce distribuce ochranných prostředků pro lidi v první linii. Jaká je teď v Plzni situace?

Situace je špatná, to nemohu říci jinak. Vládní dodávky váznou. I to málo, co máme, směřuje do zdravotnických zařízení. Když jsme pochopili, že nám nikdo nepomůže, spustili jsme o víkendu akci, kdy nám místní družstvo invalidů – STYL dodá postupně 14 tisíc roušek. Šijí také divadelní dílny, v Plzni máme velké divadlo. Vše směřuje primárně do ústavu sociálních služeb, které má dva tisíce klientů, městské policii, magistrátním úředníkům za přepážkami nebo řidičům hromadné dopravy. V sociálních službách zajišťujeme zaměstnancům roušky, ale fakticky by měli mít respirátory. Ti lidé jsou skvělí, obsluhují seniory i bez nich, jen s rouškami. Situace je pozitivní v otázce solidarity. Smutné je selhání státu. Respirátory FFP2 a FFP3 prostě nemáme.

Jak s vámi stát komunikuje? Jaká je koordinace?

Systém nastaven je. Máme distribuční místa, infrastrukturu také, ale není co distribuovat. Ústav sociálních služeb má spotřebu tisíců roušek, resp. respirátorů týdně, ale my máme toho, co potřebujeme, v řádu stovek. Musíme věřit, že teď už letadla opravdu přiletí. Vytočilo mě, když pan premiér v neděli na Primě říkal, že letadla startují, ale nebyla to pravda.

Máte jasné informace o tom, kdy co přijde a kam?

Ne. V minulých dnech jsme je neměli, a proto jsme spustili samozásobitelský systém. Vládní vyjádření nebyla pravdivá. My máme základ pro zaměstnance, ale nutně potřebujeme to, co by měli skutečně mít. Roušky jsou účinná pomoc, ale ne všude je to dostačující.

Je něco, v čem vám stát skutečně pomáhá?

Opravdu ze všech sil pracují zdravotnické složky. Hygienická služba dělá, co může. Na to, jaká je to pohroma, zafungovala zdravotnicko-epidemiologická složka. Hygienická stanice vyřizuje nekonečné množství hovorů. Ale dodávky váznou. Není to jen o rouškách či respirátorech, ale chybějí odběrové sestavy a další věci.

Jaké jsou další kroky a úkoly pro příští hodiny a dny?

Vyrovnáváme se s rychle přicházejícími nařízeními vlády. Podporuji restrikce a jsem přesvědčen o tom, že omezení pohybu osob a nařízení nošení roušek je nutnost. Potřebovali jsme udržet v chodu veřejnou dopravu, takže dezinfikujeme a čistíme, jak jen to jde. Potřebovali jsme vybavit zaměstnance, aby zůstaly v chodu úřady. Spustili jsme velmi robustní systém podpory pro seniory. Je to ta nejohroženější skupina a my jich máme 45 tisíc. Postavili jsme callcentrum s mnoha linkami, díky jedné neziskové organizaci funguje i dobrovolnický systém. Jsme stosedmdesátitisícové město a velký úkol. Bez neziskovek by se to nepovedlo.

Jste v kontaktu s lékaři? Často sledujeme jejich příběhy, jejich nasazení a vyčerpání. Jaká je situace u vás?

Fakultní nemocnice jede na plné obrátky a zvládá svou práci dobře. Byla zavřena místní neurochirurgická klinika, kde se ocitl vážně zraněný polský řidič, u kterého se zjistilo, že je nemocný koronavirem. I nestátní zdravotnická zařízení dělají, co mohou. Ale problémy se zásobováním mají také.

(Autor: Johana Hovorková)

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Martin Baxa

místopředseda strany
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení
primátor