17. března 2020

Události, komentáře: Vláda při shánění roušek úplně selhala

(ČT 24) Podle předsedy opoziční ODS Petra Fialy není vláda k občanům otevřená a z hlediska zajištění zásob roušek či respirátorů selhala. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) jeho kritiku vnímá jako politické gesto - obvinil jej, že dělá gesta, ale nepomáhá. Petr Fiala, Karel Havlíček a také ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová diskutovali o nynější situaci v Událostech, komentářích ČT24.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT24.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Je tady slíbená politická debata. Hosty ve studiu jsou Lubomír Zaorálek, ministr kultury z ČSSD. Dobrý večer.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Dobrý večer.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A
Petr Fiala, předseda ODS. Odstup mezi námi je korektně tak, jak má být. Dobrý večer, pane předsedo.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý večer.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A abychom tyto odstupy byly schopni dodržet, tak máme taky dva další hosty v terénu, připojují se k nám. Vicepremiér Karel Havlíček za hnutí ANO. Dobrý večer, děkuju, že jste přijal naše pozvání.

Karel HAVLÍČEK, ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Dobrý večer.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A stejné poděkování patří také Markétě Pekarové Adamové, předsedkyni TOP 09. Dobrý večer, paní předsedkyně.

Markéta Pekarová ADAMOVÁ, předsedkyně strany /TOP 09/:
Pěkný večer a děkuji za pozvání.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Zaorálku, bavili jsme se tady s vaším vládním kolegou o tom, jak si lidi vyrábějí roušky doma, ať už šité nebo nešité, po internetu kolují návody, jak to zařídit. Od zítřka se budou vyrábět taky, pokud se nepletu, v dílnách Národního divadla, jak se na to dívá ministrovi vládní strany? Nesuplují lidi něco, co by měl zařídit stát?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Já už jsem se za to omluvil, teda pokud si vzpomínám, včera, bych to mohl akorát zopakovat, protože mně připadá, že tohle se stát nemělo a je mi to líto. A pořád si ale myslím, že i v zásadě vláda přes tady tohle, co byl určitý defekt, že dělá kroky správně, a připadá mi, že to není fatální, že stále jsme v situaci, i jak se ta situace vyvíjí, tak jak jsme to dneska hodnotili, tak si myslím, že jsme schopni to stále zvládnout. Já tomu věřím.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane vicepremiére Havlíčku, máte tentýž pocit? Nenahrazuje tady aktivita lidí, řekněme, dobrovolnické aktivity něco, co by měla udělat, o co by se měla postarat vláda, o co by se měl postarat stát i s ohledem na to, co jsme před chvilkou slyšeli od ministra zdravotnictví, který v lednu, koncem ledna řekl: nehrozí, že by nebyl dostatek nebo nedostatek ochranných pomůcek.

Karel HAVLÍČEK, ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Ano, částečně nahrazuje. Stejně tak jako se to nahrazuje i v jiných zemích v Evropě. Toto v podstatě nemohl skutečně nikdo tušit, nikdo vědět a nevěděli to v Číně, nevěděli to v Německu, v Británii, nevěděli to v Rakousku. Řeší tam v zásadě velmi podobné problémy. Čili jsme v situaci, kdy ano, pomáháme si tak, jako pomáhají všude. A prostě a jednoduše ten objem těch potřebných roušek a respirátorů je všude ve světě tak velký, tak gigantický, že v zásadě nemáme šanci ho vůbec uspokojit. A teď je to jenom o té míře toho, kdy to doplníme, a naštěstí je dobré, že se to z té Číny začíná skutečně dovážet. Od tohohle týdne se to začíná dovážet do všech zemí v Evropě. Evropa samozřejmě toho využívá, jezdí tam, lítají tam letadla. To znamená, ano, je třeba se i omluvit, protože i my jsme se nechali napálit, i my jsme prostě se domnívali, že roušky už jsou připravené, byly zaplacené, a tak jako v jiných zemích v Evropě se napálili, tak jsem se bohužel prostě do toho dostali i my. Ale toto skutečně nemohl nikdo tušit. A my se musíme omluvit ale i za jiné věci, i za ta opatření veškerá, která jsme udělali, ale dělali jsme je ve víře dobré, dělali jsme je ve víře takové, že v dané chvíli nebylo zbytí. A bude to mít velký vliv na ekonomiku, bude to mít velký vliv na sociální prostředí, bude to mít velký vliv na psychologii lidí. Musíme se připravit na náročné období, které tady historicky ještě nebylo, alespoň v té novodobé historii...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
K tomu se ještě dostaneme.

Karel HAVLÍČEK, ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
... a musíme to prostě uhrát.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
K tomu se dostaneme, co nás čeká, a v jakém horizontu. Pane předsedo Fialo, neomlouvá vládu ani fakt, že se skutečně ocitla v naprosto bezprecedentní situaci jako žádný jiný kabinet před ní?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, neomlouvá. Já ty vládní kroky bych rozdělil do dvou skupin. Tu jedno jsou zákazy, omezení pohybu osob, přesně to, že přestala výuka ve školách a další a další věci, které my podporujeme a kde považujeme ty kroky za adekvátní, byť jsou často chaoticky a podivně komentované. Ale je to něco, kde má vláda naši podporu. Na druhé straně, to, co se týká, řekněme, materiálního zabezpečení, tam vláda úplně selhala. To se týká roušek, respirátorů a tam je kritika nejenom na místě, ale je nutná, protože tady jde o zdraví lidí, jde o životy doslova, jde o ty, kteří jsou v první linii a prostě oni nemají respirátory, nemají roušky, nemají dostatek těch ochranných prostředků, a to je obrovský problém. My jsme slyšeli od vládních politiků minulý týden a pořád dokola: budou za 3 dny. Ještě v sobotu vykládal pan premiér, jak bude rozvážet každému, kdo nemá respirátor, osobně ho doveze, ale dodneška nejsou. Slyšíme další sliby, ale ty respirátory prostě nejsou. A musím říct jednu věc a říkám ji nerad. Prostě pokud vláda nepřistoupí k politice otevřenosti, nebude veřejnosti říkat, jak to je, kolik těch roušek bude, kdy budou a nepřestane si vymýšlet, tak si s tou věcí neporadíme. Já jsem tady poslouchal před chvílí pana ministra zdravotnictví a nestačil jsem se divit. My jsme 28. ledna, náš pan
poslanec doc. Svoboda, který tomu rozumí, vystoupil v Poslanecké sněmovně a ptal se vlády, jak je nachystána, zda jde nachystán dostatečný počet zdravotních pomůcek, zda máme dost personálu, jaký bude postup v případě rozšíření viru do okolních zemí a takhle...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A promiňte...


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
A pan ministr tady řekne, že to nikdo nevěděl, že s tím nikdo nepočítal.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A co v té chvíli bylo reálné změnit?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My jsme s tím počítali. A bylo tehdy reálné začít ty věci nakupovat, kdybychom se o tom mohli bavit v
Poslanecké sněmovně, mohli zaznít argumenty...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Už možná tehdy nikde nebyly.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To není pravda, v té době byly, daly se opatřit a v té době taky mohla vláda udělat věci, které neudělala dodneška. Jak dlouho trvalo, než se zřídil krizový štáb, jak dlouho trvalo, než se zavedl nouzový režim, jak dlouho trvalo, než se začalo nakupovat v tom nouzovém režimu, což umožňuje jiný způsob nakupování než centrálně na základě výběrového řízení? To jsou otázky, které si musíme klást. A poslední věta, paní redaktorko, k tomu já teď nechci se vracet do minulosti ani to teď nechci nějak zkoumat, na to bude dost času v budoucnosti, teď táhněme všichni za jeden provaz a snažme se to napravit. Ale abychom to mohli napravit, k tomu je podmínka, aby vláda hrála konečně otevřenou hru, což nehraje.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Paní Pekarová Adamová, ani podle vás si v této situaci vláda nezaslouží pochopení, protože na druhou stranu je třeba říct, že přijala přísná opatření, ale přijala je, pokud se podíváme do okolních zemí, skutečně rychleji než jiné státy. To je třeba kabinetu přiznat.

Markéta Pekarová ADAMOVÁ, předsedkyně strany /TOP 09/:
To jí také nikdo nebere a určitě ji v tomto podporujeme a od samého začátku vyzýváme lidi a já to dělám i teď tímto prostřednictvím opakovaně k tomu, aby respektovali tato opatření, aby skutečně nehazardovali, aby se starali o zdraví své i svých blízkých. A zejména tedy ty nejohroženější skupiny, jako jsou senioři nebo nějací dlouhodobě nemocní lidé tak, aby v tuto chvíli opravdu dbali velmi pečlivě na ta opatření. Ale na druhé straně je třeba pojmenovávat, co je zanedbáno, co bylo zanedbáno. Pokud si to shrneme a jenom krátké připomenutí, tak tato nemoc koronavirus se objevila v Číně na konci minulého roku, v prosinci, tedy na konci prosince. A od té doby se postupně ta situace jenom zhoršovala a zhoršovala. A my jsme opravdu chtěli už na konci ledna klást otázky vládě, které by právě přinášely možnost hledat odpovědi, a případně se tedy i lépe připravit na to, když přijde tato nemoc i k nám. A vláda v tu chvíli to podcenila, zamázla tuto debatu, nechtěla s námi vůbec ani polemizovat o tom, jestli stát skutečně připravený je. A jednotky tisíc roušek se vydávaly za připravenost. Takže toto je selhání, které si tady musíme přiznat a pojmenovat. A to, že se teď galanterie a šicí stroje stávají kritickou infrastrukturou tohoto státu, to přece není normální, to je absurdní. Takže v této věci, kdy pan premiér říká: jsme ve válce, bojujeme s virem. Tak také je potřeba pojmenovat, že vojáci této války, tedy zdravotníci, zdravotní sestry, lékaři a další profese jsou vybaveni tak, jako kdyby šli proti tankům s praky, a to přece není věc, která je nějak ospravedlnitelná. Promiňte, v té roušce se mi nemluví úplně nejlépe.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
To nikomu z nás. Pane Zaorálku, vy chcete reagovat a vzápětí bude následovat otázka stejná na vás i na pana vicepremiéra Havlíčka, jestli si lidi v této situaci skutečně nezaslouží otevřené informování, aby věděli, co je čeká, na co se mají připravit.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Já tady souhlasím s tím, co zaznělo z úst pana Fialy i paní Pekarové. Je povinnost vlády, aby v takové situaci informovala přesně, srozumitelně...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A daří se jí to podle vás?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
No pokud to nebylo dostatečné, tak to musíme zlepšit. Ale myslím si, že to je strašně důležité, protože důvěra veřejnosti v takové situaci je základní. Proto jsem rád, že se konala třeba teď schůzka s opozicí premiéra a do budoucna opravdu podle mě platí, že my musíme mluvit přesně a jednoznačně. Pane předsedo, já jsem podpořil ve Sněmovně to, aby se ve Sněmovně jednalo právě o tom vašem návrhu, protože jsem neviděl důvod, proč ve Sněmovně nejednat o tom stavu připravenosti. Já bych tady rád řekl a nemohu si to odpustit, i když si myslím, že bychom jako vláda musíme držet dneska jako jedna parta, protože jinak to nejde, ale sociální demokracie požadovala 14 dní dopředu zřízení krizového štábu, tak jak jsme ho měli koncipovaný v této zemi pod vedením ministra vnitra...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
… čím to, že jste ho nedokázali ve vládě prosadit?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
No prostě jsme to nedokázali. Víte, že je nás tam 5. A také musím připomenout to, co mně připadá zásadní, protože jsem byl u té debaty, že Jan Hamáček požadoval vyhlášení nouzového stavu také o výrazně 10 dní, 14 dní dopředu. A ten důvod, a to já vím přesně, ten důvod byl ten, který jsme uváděli, že chceme mít možnost ovlivnit výrobu v této zemi, to znamená, tam máte možnost potom dělat změny ve výrobě, přikázat to a zároveň to mělo umožnit nestandardní nákupy, protože nezlobte se, ale to není úplně pravda, co tady zaznívalo možná z úst našeho předřečníka, že nebylo to možné úplně předvídat. Jako ta rvačka, která vznikla, v ní už opravdu potom standardní metody neplatily. Dneska jsme viděli, že Belgie se nechala napálit, to je pravda, že pak už to bylo těžké, ale my jsme tady mohli získat 14 dní dopředu, kdybychom se do toho pustili třeba i nestandardně, protože nezlobte se, ale já bych to koupil i v pekle v té době, kdybych měl tu možnost.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Ano, tak my jsme dnes v Událostech slyšeli vyjádření zástupce nemocnice z Frýdku-Místku, který říká, že nakupují pro své lékaře roušky u překupníků. Pane vicepremiére Havlíčku, nemíří ta slova pana ministra Zaorálka tak trochu jako kritika k hnutí ANO, že tedy nevznikl ten krizový štáb tak, jak by měl vypadat, tudíž že ho vede ministr vnitra, který ovšem není z hnutí ANO?

Karel HAVLÍČEK, ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
My se nemůžeme nechat vyprovokovat. My jsme v situaci, kdy...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
To nebylo míněno jako provokace.

Karel HAVLÍČEK, ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
... musíme činit, kdy musíme dělat. Pan předseda, ... Ne, já tím myslím obecně jako kritika, provokace, to všechno k tomu patří, já tomu rozumím a samozřejmě do určité míry tomu i rozumím. Ale pan předseda Fiala, to byl politologický prostě, jak bych to řekl, výklad, to bylo prostě krásný proslov, ale možná by nám více pomohl tím, kdyby skutečně se zapojil do té pomoci a ne jenom kdyby jaksi vykládal to, co mohlo být nebo nemohlo být. Já si vzpomínám na tu diskusi v té
Poslanecké sněmovně hned první den poté, co jsme vyhlásili poměrně ty drakonická opatření, tak jeho kolegové myslím, že to byl pan Stanjura, ten se nám vysmíval, že jsme zakázali letadla z Itálie, do pěti dnů to měla celá Evropa. Myslím si, že ostatní kolegové, tuším, že paní poslankyně Němcová se nám na určité míry smála a vyčítala nám, že jsme zakázali Nové Město, během několika dnů tak učinila celá Evropa. To, že nemáme, že jsme neměli takzvaný krizový štáb, to neznamená, že jsme neměli krizové řízení. Krizové řízení jsme měli od prvního dne a měli jsme ho díky tomu, že bylo řízeno vládou, bylo řízeno premiérem, bylo řízeno místopředsedy vlády, bylo řízeno jednotlivými ministry, kteří si vytvořili své krizové týmy na svých jednotlivých resortech, a tak to fungovalo, a to, že vznikl ještě krizový štáb paralelně vedle toho, respektive pod tím v rámci Bezpečnostní rady státu a pod ní, kde jsou všichni náměstci, to dává svoji logiku, to je ta administrativní část. Ale krizové řízení bylo od samého počátku, a to je o těch výsledcích a ty výsledky jsou takové, že máme před Evropou do určité míry náskok. Já to říkám nějak hrdinně. My jsme nechtěli být průkopníky, ale my jsme se dostali do situace, že díky tomu, že jsme dělali razantní opatření, že jsme to tvrdě odpracovali, že jsme byli prozíraví, tak dneska, dneska máme ten vir pod částečnou kontrolou a nejsme v situaci jako ostatní země, a to je ten výsledek. To, že všechny země v Evropě nemají dneska roušky, nemají respirátory, nemají je ani v Americe. Nemají je ani v zemích prostě, kde se dalo říct, že možná měli daleko větší hmotné zásoby i cokoliv jiného, je prostě dáno faktem toho, že zde čelíme jedné z největších prostě, řekněme, epidemií v posledním století. Na to nemohl být nikdo připraven a tyto problémy, které tady máme i toto handrkování, které je na té politické úrovni, prožívají ve všech zemích. Já doporučuji jedinou věc. Více možná pracovat, snažit se být v regionech, snažit se komunikovat s námi. Jsou opoziční poslanci, kteří se…, kteří se mnou komunikují dnes a denně, kteří chtějí vědět, co se děje. To jsou ti, kteří se ani jednou neozvali.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Havlíčku, já si dovolím, pane vicepremiére, vám do toho vstoupit, protože například nespokojenost jenom jako doplněk k té vaší poměrně dlouhé promluvě, že nespokojenost vyjádřil i
hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák za hnutí ANO. Chtěl jste reagovat, pane Fialo, prosím.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já samozřejmě se nebudu vyjadřovat k těm hodnocením mých výroků ze strany pana Havlíčka, to jenom svědčí o tom, že pan vicepremiér nemá žádné argumenty, ale mně to o to nejde. Tady se někdo handrkuje. My se naopak snažíme vládě opakovaně podávat pomocnou ruku. Vyzýváme k tomu všechny občany i voliče, kteří jsou trochu znejistěni chaotickým postupem vlády, aby dodržovali všechna vládní opatření...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Já bych možná teď nemluvila úplně o voličích, prostě o občanech.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Však ano. Ne, počkejte...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
To nechme stranou, kde budou.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Beru zpátky, ale na mě se obrací třeba naši voliči a říkají: Měla to vláda udělat, je toto správný krok, má to jít dál? A já všem říkám a řekl jsem to veřejně opakovaně: ano, podporujme to, všichni buďme ukáznění, chovejme se odpovědně, je to správné. Ale nemůžeme mlčet k tomu, že se tu věci nedaří. A jestli tady pan vicepremiér Havlíček chce takový dialog, tak já k němu vyzývám opakovaně. Tady jsme třeba vypracovali plán, jak se může řešit krize, chceme o něm jednat s vládou, máme konkrétní ekonomický program. A já jsem třeba dnes chtěl od pana premiéra slyšet, jakou má vláda představu o tom, jak se ta krize bude vyvíjet, co budeme dělat dál, jakým způsobem budeme postupovat, když bude třeba trvat měsíc... jaká uděláme ekonomická opatření, zda jsme připraveni, ale i na to, že těch, ten počet těch pacientů, vážných pacientů bude narůstat a jak budeme postupovat dál. My jsme o tom...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A to je to, co je ve vaší výzvě pěti opozičních stran, kde by i občani, lidi měli znát budoucí možné scénáře?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ano a k tomu patří to, že jsme nabídly strany v
Poslanecké sněmovně panu premiérovi, že jsme připraveni kdykoliv se sejít a projednat v nouzovém režimu vládní návrhy a ptali jsme se, kdy takový požadavek přijde, jaký je časový plán. Pan premiér nám neřekl vůbec nic. Takže my opakovaně znovu nabízíme pomocnou ruku, jsme připraveni podpořit rozumné vládní návrhy, jsme připraveni podpořit v zrychleném čtení cokoliv, ošetřovné, to, co lidem pomůže, co jim nechá více peněz, co zmírní ty dopady krize, které prostě přicházejí na lidi a přijdou v řádu dnů. Ale očekáváme od vlády, že přijde s nějakou iniciativou. A vláda má nouzový režim, vláda má všechny informace, vláda má štáby, vláda má odborníky, vláda má povinnost tohle dělat a my jí nabízíme podanou ruku.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Paní Pekarová Adamová, je to ostatně úkol opozice, tak si v podstatě trochu stěžovat, že jí vláda nenaslouchá, ale vy sama za sebe cítíte teď v této mimořádné situaci v tomhle ohledu nějaké zlepšení?

Markéta Pekarová ADAMOVÁ, předsedkyně strany /TOP 09/:
Bohužel, musím konstatovat, že ne, protože dnes jsme se podruhé viděli s panem premiérem a s dalšími ministry, jenom tedy s několika z nich. První takové setkání proběhlo minulý týden v úterý. A musím říct, že ta komunikace dnes už byla mnohem horší než minulý týden, takže spíše se to zhoršuje. Já se přidám k tomu, co už říkal přede mnou pan předseda Fiala. My přicházíme s jasnými konkrétními návrhy opatření, která jsou v ekonomické oblasti. TOP 09 je zveřejnila už minulý týden, je to 7 konkrétních věcí, v některých se velmi prolínáme i s tím, jak si to představuje i vláda, ale v některých jdeme ještě dál. Chceme, aby byla odložena třetí a čtvrtá vlna EET. Teď v tuto chvíli, když si vezmeme, že se má dotýkat zejména i lékařů a dalších živnostníků, kteří jsou touto krizí opravdu velmi postiženi, tak to považuji jako výsměch tady tuto vlnu neodložit, protože já si neumím představit, že v této situace oni budou řešit, jak zapojit tedy elektronickou pokladnu. Další z těch návrhů, které máme, tak je snížení odvodů za zaměstnance, v tuto chvíli alespoň o polovinu a opravdu tím ulehčit všem podnikatelům a zaměstnavatelům, protože ta situace na ně dopadne opravdu velmi a pak samozřejmě dopadne na ty jejich zaměstnance, na lidi, pro které pracují. To bude opravdu velký problém pro celou republiku, pro celou ekonomiku. Takže v těchto věcech my také nabízíme svoji erudici, svoji pomocnou ruku, ale vláda v tuto chvíli je skoupá i na informace směrem k nám, i na tu zpětnou vazbu na naše návrhy. Dneska pan premiér slíbil, že alespoň, co se týče EET se nad tím zamyslí společně s dalšími ministry, ale na zbytek všech těch opatření, kterých tam padaly desítky, tak vůbec nereagoval, mnohdy ani neodpověděl na otázku. A já si myslím, že je fér vůči občanům, aby tady zazněla také ta informace, co se musí stát, aby se ta jednotlivá přísná opatření začala rušit, jaké jsou ty varianty scénářů, jaká je ta nejkritičtější i, řekněme, ta optimistická varianta. Vidíme třeba na Slovensku jsou zveřejněné informace, kdy očekávají ten největší peak, tedy ten největší nárůst počtu lidí s touto nemocí, že by to mělo být...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Ano, tak ale o té otevřenosti v informováni už jsme mluvili.

Markéta Pekarová ADAMOVÁ, předsedkyně strany /TOP 09/:
To my nemáme tuto informaci.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane vicepremiére Havlíčku, zazněly tady jasná slova, jasné nabídky, přijímá vláda tuto nabídnutou ruku opozice?

Karel HAVLÍČEK, ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
To je deklaratorní všechno...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Přijímá nebo nepřijímá?

Karel HAVLÍČEK, ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Je to přesně o tom, že se vyzývá, prosím pěkně, vyzývá se, nabízí se ruka, je to spousta deklarací, ale to nám nepomůže a nepomůže to ani těm lidem, nepomůže to ani těm regionům. Je to přesně o tom, co řekl pan Fiala, myslím, že to řekl naprosto správně, co volič, a to je přesně to, o co mu jde. Pak je tady třeba pan
poslanec Jurečka, také opoziční poslanec. Ten nenabízí pomocnou ruku, ten nedeklaruje, ten nevyzývá, ale 10× denně mi zavolá, pošle mi esemeskou, ptá se, jestli něco nepotřebujeme, pomáháme si vzájemně, dává nám spousty docela dobrých myšlenek a je to fajn a férová spolupráce. A jsem přesvědčen, že on pro svůj region udělá desetinásobně víc než to, že pan Fiala nás vyzývá, deklaruje a podává nám pomocnou ruku. Za pomocnou ruku si nic nakoupíme. Dneska by všichni měli začít pracovat a něco konkrétního dělat.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Zaorálku, jak vy byste se tvářil na tu nabídku opozice ke spolupráci, která tu zazněla? Stejně příkře jako pan vicepremiér Havlíček?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
My musíme spolupracovat všichni dneska, to přece ta země není tak veliká. On nám nikdo nepomůže. Já jsem pro věcnou trpělivou diskusi, jsem pro to, aby opozice má právo přijít se svými nápady. My prostě musíme nakonec do sněmovny, už proto, že ten současný stav se musíme jednat o jeho prodloužení. Já vím, že mí kolegové, ať je to ministryně práce a sociálních věcí nebo tady přítomný ministr Havlíček, připravují celou řadu věcí, které se týkají podniků, pomoci, dotací, celé řady kompenzací, prostě vláda prostě přichází, musí přijít dneska s velkým programem a podle mě sněmovna je místo, kde se musí mluvit o rozpočtu například, to je také, to všechno se blíží. Přátelé, my se neobejdeme bez toho, že musíme věcně trpělivě spolu mluvit a samozřejmě musíme i vytvořit atmosféru, abychom měli v této chvíli důvěru veřejnosti. A připadá mi, že ta situace je mimořádná a připadá mi, že i ta komunikace a kooperace musí být lepší, než byla kdykoliv v minulosti. Jako, bohužel je, je možné mluvit o scénářích, ale já se obávám, že ten úplně optimistický se zřejmě nenaplní a projdeme prostě týdny, které budou těžké, a tak se podle toho chovejme. Jako, myslím si, že nemáme jinou šanci než být trpěliví, věcní a na chvíli zapomenout na volby.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Poslední otázka bude stejná pro vás všechny, poprosím vás o stručnou odpověď, začněme tedy u vás, pane Zaorálku, je teď čas odvolávat ředitele klíčové Nemocnice Na Bulovce?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Paní redaktorko, já nejsem ministr zdravotnictví a...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Ale názor na to jistě máte?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Ne, jako mně to nepřísluší. Jako já přece mám svoji kompetenci a je třeba, aby každý ministr v této chvíli si hlídal to, co je jeho práce. Každý ať dělá to, co má. Někdo se stará o letadla, někdo šije, prostě v této zemi bychom se měli opravdu teď poctivě věnovat tomu, co můžeme dělat. Já nebudu rozhodovat o nemocnicích. Nejsem znalcem té situace, a proto myslím si, že není fér teď tady do toho komukoliv mluvit.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Fialo?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já budu dále postupovat tak, jak postupujeme dosud. To znamená, nabízíme konkrétní řešení, to nejsou věci, které vycházejí z nějakého našeho volebního programu.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Je čas odvolat nebo neodvolat?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Moment, tady na mě pan Havlíček útočil, jsou tu věci, které pomohou lidem v této zemi, které vycházejí z praxe, z toho, co nám říkají lidé v krajích, podnikatelé, kteří jsou znejistěni. Pan Havlíček na mě útočí místo, aby řekl lidem, co teda připravili za opatření a kolik peněz do toho vláda dá a samozřejmého...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Já jsem vás prosila o stručnou odpověď na otázku, zda odvolat či neodvolat v této chvíli...


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Samozřejmě neodvolávat, protože v tuto chvíli...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Děkuju vám.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
... vláda, která takovýmto způsobem selhává při nákupu pomůcek, ochranných pomůcek...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Neodvolat, děkuji vám. Paní předsedkyně Pekarová Adamová, odvolat - neodvolat?

Markéta Pekarová ADAMOVÁ, předsedkyně strany /TOP 09/:
Já si myslím, že v tuto chvíli by měl být odvolán úplně někdo jiný. Ale jenom si dovolím velice stručně říci poslední...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Ale velice.

Markéta Pekarová ADAMOVÁ, předsedkyně strany /TOP 09/:
Takovou, řekněme, prosbu a také poděkování, za prvé prosbu dodržovat ta opatření a za druhé poděkování všem těm, kteří jsou v té první linii, ať už jsou to zdravotníci, policisté a další, protože opravdu na nich teď tento stát velmi stojí a spoléhá a moc jim za to děkuji.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane vicepremiére Havlíčku, odvolat nebo neodvolat ředitele Nemocnice Na Bulovce a prosím odpověď čistě jen na tuto otázku.

Karel HAVLÍČEK, ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Souhlasím přesně s tím, co řekl pan ministr Zaorálek, moje starost je ekonomika, doprava, hospodářství a nejsem kompetentní k tomu, abych dneska posuzoval pochybení či nepochybení ředitele nemocnice. Je to ve výsostném rozhodnutí pana ministra zdravotnictví. Každý by měl činit to, co mu náleží.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Dámo a pánové, děkuji vám, že jste byli hosty Událostí, komentářů. Hezký večer.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Děkujeme za pozvání.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Na shledanou.

Markéta Pekarová ADAMOVÁ, předsedkyně strany /TOP 09/:
Pěkný večer.

Karel HAVLÍČEK, ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Mockrát děkuju a na shledanou. Pěkný večer.


 

Petr Fiala

předseda ODS