12. března 2020

Události, komentáře: Bezpečnostní opatření státu a jednání o čínském velvyslanci

(ČT 24) Sněmovna už zastavila činnost - jak zareaguje Senát? Jeho šéf zřejmě zruší kontroverzní cestu na Tchaj-wan - kvůli koronaviru. A podle něj by z tohoto důvodu neměl ani prezident odjet do Číny. Včera se na tom ale na Hradě neshodli. O detailech schůzky nám více řekne předseda Senátu a místopředseda strany Miloš Vystrčil /ODS/.

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem můžete zhlédnout na ČT24.

Milan ŘEZNÍČEK, moderátor:
A Michal tady hovořil s ministrem zdravotnictví některých opatřeních. My vám teď najdeme další. Počínaje sobotou nebude možné jet přes hranice autobusem, ani vlakem. Lidé budou moci jezdit jenom v autech. K tomu je ale potřeba připomenout, že bude zároveň platit zákaz cest pro české občany do Rakouska i Německa a ani Slováci nebudou na své území pouštět cizince. Na hranicích s Rakouskem i Německem se zavádějí kontroly. Policisty posílí víc než 2000 příslušníků armády. Otevřeno zůstane jenom těchto 11 přechodů. Používat je tedy budou hlavně řidiči nákladních aut a pak krajané pro návrat domů, a také lidé pracující v pohraničí. Oběma směry budou moci jezdit ti, kteří mají zaměstnání do 50 km od hranice.

Jan HAMÁČEK, 1. místopředseda vlády /ČSSD/:
Ti lidé po příjezdu na hraniční přechod se prokáží dokumentem, který prokáže to, že opravdu opakovaně překračují státní hranici za účelem zaměstnání nebo podnikání. To znamená, buď to bude pracovní smlouva, nebo to bude potvrzení zaměstnavatele nebo jiný relevantní dokument.

Michal KUBAL, moderátor:

Miloš Vystrčil, předseda Senátu, druhý nejvyšší ústavní činitel České republiky. Dobrý večer.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Dobrý večer. Děkuji za pozvání.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane předsedo, jak zatím hodnotíte postup vlády?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Jsem rád, že vláda je akční. Zejména její vrchní představitel a jsem rád, že také byli zapojeni odborníci do řízení a zvládání té krizové situace, protože to je potřeba.

Michal KUBAL, moderátor:
Stav nouze, je to odpovídající opatření podle vás?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já věřím, že se nad tím vláda dostatečně zamyslela a zvolila tu variantu, která pomůže nám s co možná nejmenšími ztrátami tu krizovou situaci překonat.

Michal KUBAL, moderátor:
Postupoval byste podobně nebo přísněji?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Ono se to nezdá, ale my jsme kdysi na
Vysočině vyhlašovali stav nebezpečí, což je takový stav nouze na úrovni kraje a ono to skutečně chce velmi podrobné posouzení podle těch pravidel, která jsou dána zákony. A já jsem u toho nebyl a věřím, že se tak stalo. Já obecně považuji, jak hasiče, policisty, zdravotníky za profesionály a tam jde jenom o to, aby vy jako politik jste hlavně naslouchal. Moc nemluvil, naslouchal a potom dělal to, co vám říkají ti odborníci a nevymýšlel nějaké jiné věci. Pokud se tak stane, tak to potom hrozí zejména v těchto odborných problémech, ať je to třeba havárie na dálnici nebo v tomto případě nákaza, problém. Já si myslím, že to, co by politici se měli naučit, je poslouchat v těchto věcech odborníky.

Michal KUBAL, moderátor:
Jak funguje teď koordinace koalice a opozice, jednotlivých složek moci v tak výjimečné situaci, protože v podobné situaci Česko v moderních dějinách.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Bezpečností rada státu je vlastně dneska sestavena z odborníků plus samozřejmě z koalice, to znamená, záleží na koalici, do jaké míry bude dávat informace opozici. Moje představa je, že by to mohlo být lepší. Teď nemyslím třeba přímo sebe, protože já jsem dostal informace včera na setkání nejvyšších ústavních činitelů, ale vím, že třeba někteří moji kolegové poslanci říkali, že nabízeli koalici nějaké setkání, na kterém by byli informováni více o tom, co se děje, proč se tak děje, co je zajištěno, co není zajištěno, a to nevím, zda se v plné míře stalo. Je to tak, že vlastně v okamžiku, kdy je vyhlášen nouzový stav, tak poslanecká sněmovna už nezasedá a ten, kdo vystupuje, potom jsou logicky ti, co vládnou tomu nouzovému stavu, a to teda nejsou opoziční poslanci. A to je věc, která může být výhodou a pokud se to nezvládne, tak i nevýhodou.

Michal KUBAL, moderátor:
Jak byste zareagoval nebo jak zareagujete na to, na čem se usnesla sněmovna, to znamená, přerušení schůze, další společná schůze až někdy v dubnu podle toho, jaká bude situace. Plánuje
Senát něco podobného?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
My jsme v jiné situaci. Já teda ten argument, že součástí sněmovny i bezpečností rada uznávám, protože tam, kdyby došlo k nákaze, tak vlastně by do izolace nebo do karantény musela jít i bezpečnostní rada státu, a to by teda vůbec nebyla jednoduchá situace. My v Senátu ten problém nemáme a my velmi bedlivě sledujeme to, jakým způsobem bezpečnostní rada státu postupuje. Nakonec se mi podařilo dosáhnout toho, že komunikuje i s naší kancléřkou, což je předsedkyně našeho krizového štábu. A snažíme se maximálně naplňovat ty příkazy a doporučení a zatím nám vychází, že pokud omezíme účast veřejnosti, pokud omezíme třeba i doprovody senátorů, že pořád zasedat můžeme a nakonec dneska nám to i v rámci vyhlášení nouzového stavu povolila i vláda.

Michal KUBAL, moderátor:
Když jste včera byl, vy jste zmiňoval tu schůzku nejvyšších ústavních činitelů, a premiér předpokládám, že to byl on, kdo tam informoval o těch opatřeních, byl to klasický brífink, nebo tam bylo něco, co vás zarazilo? Co jste neočekával, co vás překvapilo?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Informoval jednak pan premiér a potom i pan první místopředseda vlády Hamáček. Musím říci, že bylo vidět na obou, že ta situace je docela vážná a že dělají, co umí. To ještě neznamená, že všechno dělají dobře. Ale to vždycky tak je v tom krizovém stavu, vy rozhodujete při nějaké množství informací a v nějakém čase a tam to udělat úplně všechno perfektně nejde. A měl jsem pocit z toho, že to opravdu berou vážně a že ta vláda v tomto smyslu, respektive ta bezpečnostní rada státu, pracuje naplno, že dělají, co umí. Jak říkám, nevidím úplně do toho zákulisí a já už se budu opakovat, ale já to považuji za velmi důležité, protože s tím mám sám zkušenosti, velmi důležité je nechat si poradit od odborníků a někdy třeba je lepší je nechat mluvit, protože oni dokáží ty věci lépe vysvětlit.

Michal KUBAL, moderátor:
Jedna z věcí, kterou dnes vláda schválila, byl zákaz cestování, jak se prezident stavil k té plánované cestě do Číny, která má být, jestli se nepletu, v dubnu?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Pan prezident se k tomu stavěl poprezidentsku, to znamená, vy všichni nejezděte a já si to rozmyslím. S tím, že já předpokládám, že bude přemýšlet a že si uvědomí, že kromě toho, že dochází k nějakému riziku, pokud by vyjel, tak i ty nejvyšší ústavní činitelé a politici obecně by měli dělat v podstatě to samé, co chtějí po těch občanech, protože když se jim říká, aby nikam nejezdili, seděli doma a dívali se na televizi a zároveň třeba nejvyšší ústavní činitel potom vyjede do Číny, tak nějaký občan může vyjet třeba Rakouska, protože proč by nejel tam, když někdo jede tam. A to si myslím, že není dobře, protože, pokud o někom něco chcete, tak byste také měli příkladem. Tady bych řekl, že jsme unisono říkali panu prezidentovi, aby to ještě zvážil. On se definitivně nevyjádřil. Řekl, že uvidí. Na druhé straně ten argument, který on měl je také silný, říkal, že by to mělo být 17+1 prezidentů a také říkal, že uvidí, jak se situace bude vyvíjet, to znamená, definitivní stanovisko nepadlo.

Michal KUBAL, moderátor:
Na druhou stranu je tam jednoznačný zákaz pro občany České republiky cestovat do těchto zemí. Ten zákaz neplatí pro prezidenta? Není občanem České republiky?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já jsem říkal, že pan prezident postupoval poprezidentsku. Já vím několik věcí, které by občan České republiky neměl dělat a pan prezident je udělal.

Michal KUBAL, moderátor:
Vaše vlastní cesta na Tchaj-wan byla odložena nebo odložil jste ji. Posunul se nějak samotný fakt, jestli vůbec pojedete? Je tohle rozhodnuté, nebo to jste odsunul i s tou cestou?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
V tuto chvíli jsem ji zatím odložil s tím, že já počítám, že bych rád vyhověl, řekněme tomu odkazu
Jaroslava Kubery. Je pravdou, že tím, že ta cesta je odložena, tak ani neprobíhají ty přípravy. A ta cesta je nemyšlená jako cesta ekonomická, cesta, která by měla navázat i vědeckou spolupráci a kulturní spolupráci. A i ta příprava té cesty samotné potom ukáže, zda je prostě tak připravená, abychom mohli jet. Ale já obecně z hlediska připraveností jet ten odklad nic nemění. Já jsem k tomu připraven a uvidíme, zda se to podaří nebo nikoliv. Dneska ta situace je hodně, někteří říkají, turbulentní.

Michal KUBAL, moderátor:
Byl včera hodně zklamaný z toho, co nakonec bylo tím závěrečným komuniké, které vzešlo z té schůzky směrem k Číně, kdy nejvyšší ústavní činitelé odmítli, řekněme, vměšování Číny do vnitřních záležitostí, ale už nešli tam, kam jste chtěl vy. To znamená navrhnout odvolání velvyslance.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Byl a nebyl. Já jsem přišel a byl jsem naštvaný. A všichni kolem mě říkali, podívej se, to ještě nikdy nestalo, aby na schůzce nejvyšších ústavních činitelů se přiznalo, že Čína neplní své sliby, že zasahuje do vnitřních záležitostí České republiky a že je dobré spolupracovat s Tchaj-wanem. To teda ještě nikdo nikdy nedokázal, tak bys měl být spokojený. Já jsem říkal: úplně nejsem, protože já si myslím, že by bylo dobré, abychom řekli, že by čínský velvyslanec vzhledem k tomu, jak se chová, měl být vyměněn a zároveň, že by se měla ambasáda omluvit. A to se nám nepovedlo, takže byl a nebyl.

Michal KUBAL, moderátor:
Co budete dělat dál v tomto ohledu?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Plánuju, protože si myslím, že toho času jsme tam příliš neměli na tom sezení, protože se probíral zejména koronavir, tak plánuji setkání s panem ministrem Petříčkem na toto téma, znovu se chci o tom bavit podrobněji, protože zdaleka ne všechno, co se týká činnosti čínské ambasády, jsme prodiskutovali. A požádám i o setkání pana prezidenta Zemana, protože si rovněž myslím, že možná bychom si měli spolu zopakovat některé věci, které se staly a třeba potom nalezneme více pochopení pro to, abychom přece jen se chovali k současnému velvyslanci přísněji, protože to, co dělá, to si myslím, že není přijatelné.

Michal KUBAL, moderátor:
Tak uvidíme. Budeme to určitě bedlivě sledovat.
Miloš Vystrčil, předseda Senátu. Díky za váš čas.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR
místopředseda strany