9. dubna 2022

Nominační projev před volbou místopředsedů

(www.ods.cz) Nominační projev Zdeňka Zajíčka před volbou místopředsedů.

Vážený pane předsedo, vážené delegátky, vážení delegáti,

už včera jsem ve svém vystoupení zmínil, že to byla vláda v čele s ODS, která před více jak 10 lety tomuto státu přinesla Czech POINTY, datové schránky a základní registry. Byl jsem u toho, vymýšlel, připravoval, realizoval. Byla to znovu ODS, která i z opozice pomohla prosadit bankovní identitu, digitální stavební řízení a zákon o právu na digitální služby. Byl jsem znovu u toho od prvotních vizí, prvních paragrafů a jsem i při jejich realizaci. Chci být společně s vámi i nadále tam, kde se bude rodit nová budoucnost pro tento stát. Chci, aby lidé měli svůj stát moderní, vstřícný a efektivní. Rád bych přispěl k tomu, abychom dokázali být ve fungování státu pro ostatní vzorem, být alespoň v některých oblastech skutečnými leadery. V soukromém sektoru to dokazujeme. Naše firmy, jejich majitelé, ředitelé, zaměstnanci odvážně a bez respektu překračují naše hranice, dobývají Evropu i svět. Buďme odvážní s nimi. Hledejme cestu, jak spolupracovat. Máme společný cíl. Hrdou, sebevědomou a úspěšnou ČR.

Jsem v ODS 30 let. Za tu dobu jsem s ODS, ale také v ODS dostal mnohokrát pěkně za uši. No, řeknete si možná, kdo jiný by měl dostat za uši než Zajíček. A možná právě proto bych rád nabídnul svoje kompetence a znalosti na takříkajíc domácím hřišti. Je pochopitelné a jasné, že ti, kteří na sebe vzali vládní odpovědnost, musí dnem i nocí přemýšlet o naplnění našeho programu ve vládě, v Parlamentu a v následujících měsících také v EU. Den má jen 24 hodin a rok má jen 365 dní. Je třeba dobře rozvrhnout síly a také podělit se o odpovědnost. Jestli můžu něco nabídnout, tak převzít díl odpovědnosti a ta je podle mého názoru v té pomyslné záloze.

Musíme dobře zvládnout komunální volby letos na podzim a potvrdit naši výjimečnou pozici v městech a obcích. Potřebujeme dále obhájit pozice starostů, zastupitelů tam, kde je to jen možné. Rád v té věci pomůžu.

Musíme udělat vše pro to, abychom letos ve volbách zvýraznili náš vliv v Senátu, ale také se máme začít včas připravovat na volby na krajské úrovni za dva roky. Musíme proto oživit nejen na centrální úrovni, ale také v regionech naše odborné týmy a skupiny. Ty jsou přirozenou zásobárnou nápadů, energie a hlavně osobností, které musíme umět dobře využít v politických, manažerských nebo poradenských rolích. Systematická práce s lidským kapitálem, s vámi, s námi, je to, co by nás mělo odlišovat od ostatních. Tahle investice se 100x vrátí.

Musíme také najít cestu, jak efektivně zajistit proud informací zespodu nahoru a zpět. Včas, v potřebném rozsahu a jednoduše. V tom nám mohou digitální technologie významně pomoci a troufám si říct, že vím, jak na to.

Vedle odborných skupin a jejich práce si však musíme najít čas také na odbornou přípravu našich nastupujících politiků – mladých občanských demokratů. Politika je řemeslo a v každém řemesle, pokud chcete zůstat na špičce, musíte na sobě tvrdě pracovat. Celoživotní vzdělávání je něco, co se musí prosazovat v běžném životě, ale také v politice. Nevystačíme si s tím, co jsme se naučili ve škole. Máme v ODS a kolem ODS mnoho zajímavých lidí, kteří jsou schopni předávat své znalosti i zkušenosti těm, kteří se chystají na politickou dráhu nebo potřebují doplnit své kompetence a znalosti. Máme na čem stavět. Vím to dobře, protože jsem před více jak 20 lety stál u zrodu CEVRO a Liberálně-konzervativní akademie. Dnes můžeme také využít náš Institut pro pravicovou politiku či spolupráci s Pravým břehem – Institutem Petra Fialy. Je jen na nás, jak spojíme síly, aby i v oblasti vzdělání a profesní přípravy jsme udělali viditelný krok kupředu. Úspěšní budou jen ti, kdo budou schopni přicházet s promyšlenými koncepty a budou připraveni je odvážně a přesvědčivě obhajovat a realizovat.

Dámy a pánové,
jsem připraven doplnit tým Petra Fialy. Jako bývalý basketbalista jsem zvyklý hrát v týmu a rád přijímám roli, kde můžu uplatnit svou kreativitu a pracovitost. Nevadí mi tvrdě bránit, ale také útočit. Stejně tak umím přihrávat spoluhráčům, když jsou v lepší pozici, nebo jim pomoci tam, kde je potřeba. Pokud mi dáte svůj hlas, tohle všechno do své funkce vložím.

Děkuji vám za pozornost.

Mgr. Zdeněk Zajíček

předseda oblastního sdružení Praha 5
předseda klubu ODS zastupitelstva hl. m. Prahy