9. dubna 2022

Nominační projev před volbou místopředsedů

(www.ods.cz) Nominační projev Martina Kupky před volbou místopředsedů.

Vážené delegátky, vážení delegáti, vážené členky ODS, vážení členové,

před dvěma roky, přesněji před dvěma roky a třemi měsíci, jsem v tomto sále řekl, že odehrajeme úspěšně svůj boj o charakter státu a hlavně zvítězíme v dalších volbách.

Jsem nesmírně rád, že se tato předpověď naplnila, že jsme sněmovní volby 2021 vyhráli a máme po osmi letech předsedu vlády.

Řekl jsem, že musíme být schopni vysvětlit voličům, v čem spočívají naše konzervativní řešení.

Že jsme tu pro živnostníky a podnikatele s návrhem na zrušení EET, se zavedením paušální daně, s rušením zbytečného papírování a likvidačních pokut.

Jsme tu pro mladé lidi s digitalizací všech služeb státu, rozvojem rychlého internetu a podporou inovací pro lepší životní prostředí.

Jsme tu pro všechny zaměstnance s nižšími daněmi a možností pomáhat rodičům ze sociálních odvodů.

S dvouletým odstupem je možné říct, že i když jsme většinu předchozího období byli v opozici, podařilo se nám některé ze zmíněných bodů prosadit. Je to víc než deklarace. Je to důkaz, že za našimi slovy stojí činy a práce.

Určitě jsme podstatně pokročili v digitalizaci, snížili jsme lidem daně a zrušili daň z nabytí nemovitostí. Na dalších věcech pracujeme v těchto dnech a týdnech. Staly se totiž jako naše priority součástí vládního programu. To je velká výhoda standardních politických stran – a konzervativních zvláště – že tolik nepodléhají volebnímu cyklu. Lidé se tak mohou spolehnout, že dva roky staré programové teze stále platí. Říká se tomu hodnotová politika a voliči na to při sledování vládní politiky uplynulých osmi let mohli zapomenout. Ale nakonec se při volbách ukázalo, že nezapomněli. A to je dobře.

Říkal jsem na tomto místě včera, že je důležité být v pravý čas na pravém místě.

ODS je teď ve vládě – uprostřed válečného konfliktu na Ukrajině převzala stát ve stavu rozvrácených veřejných financí a rostoucí inflace. Cena některých druhů zboží a služeb roste přímo raketově a na lidi doléhá zdražení energií a dalších potřeb. Navíc musejí poslouchat, jak myslíme jen na uprchlíky a na vlastní lidi zapomínáme. Samozřejmě je to odporná účelová lež, ale opozice se neštítí ničeho.

Možná se teď všichni ptáte: Jsme opravdu v pravý čas na pravém místě?

Ano, jsme. Nedělám si legraci, myslím to naprosto vážně! Možná to není ideální volba pro nás samotné, ale je to nejlepší možná volba pro Českou republiku.

Je tomu tak, protože ODS má i přes všechny pády pořád v krvi, že na prvním místě stojí zájem státu a služba veřejnosti.

Pro Českou republiku je historickou příležitostí – a historickou nadějí – že v době nejvážnější globální krize dosavadního 21. století má ve vládě hlavní slovo strana s jasně uspořádanými hodnotami. A ne uskupení, která si své postoje tvoří každý den znovu podle vývoje diskuse na sociálních sítích.

Nikdo z nás ani na chvíli nepochyboval, že útok na Ukrajinu, na statisíce civilistů, na stejné rodiny, jako jsou ty naše, je útokem i na náš svět, který je sotva tisíc kilometrů daleko. Putinův režim namířil své rakety proti úctě k lidem a lidským životům, proti vládě práva, proti demokracii, proti svobodě, proti všemu, co je nám svaté.

Odpověď musela být jednoznačná a pevná. A naše odpověď taková je a ukotvuje nás v pozici národa, který je plnohodnotnou součástí západního světa. Dokonce je pro něj příkladem a inspirací.

Jsem hrdý, že se na takovém návratu reputace naší země můžu podílet. Je to opravdu historická příležitost.

Není to lehké, ale jsme opravdu v pravý čas na pravém místě.

Abychom společnost udrželi v těch nadcházejících těžkých časech pohromadě, musíme odvést spoustu práce a k rozhodnutím přistupovat s pokorou a s respektem k lidem.

Zvládneme to, ale nezbytně k tomu potřebujeme, abychom my tady v sále, stejně jako naše ostatní kolegyně a kolegové, drželi spolu. Abychom byli v dobré kondici jako strana.

Abychom překonali těžké časy, musíme předvést i přesvědčivé odborné výkony v jednotlivých rezortech, na krajích, v městech a obcích. Bez správných věcných řešení se neobejdeme.

I proto znovu startujeme práci odborných týmů, abychom se ve vládě měli o co opřít a aby členky a členové ODS mohli díky svým zkušenostem a znalostem aktivně spoluvytvářet naši politiku. Aby se dostavil pocit, který máme jako správní odeesáci rádi – že jsme užiteční, děláme správné věci a posouváme dopředu potřebné změny.

Čekají nás komunální a senátní volby. A v nich se hodnotí i schopnost řešit místní problémy s věcným přístupem a nezbytnými znalostmi. K našemu dalšímu volebnímu úspěchu se bude práce odborných skupin hodit. Třeba i pro nezbytné přesvědčivé vysvětlování nepopulárních vládních kroků nejen z vládní úrovně přes média, ale i v běžném kontaktu s voliči po celé zemi.

Ano, čekají nás těžké časy. V nich mají vždycky větší šanci uspět ti, kteří se nebojí nepohodlí, dokáží věci řešit s nadhledem a rozvahou a kteří sami už nějaké kritické doby zvládli.

To jsme my. My ODS. Dokázali jsme se v uplynulých osmi letech vypořádat s pádem na dno a postupně získali důvěru lidí. Z této své zkušenosti můžeme čerpat odvahu a sílu a naši zemi tímto náročným obdobím provést. Dokážeme to.

Jsme ve správný čas na správném místě.

Martin Kupka

ministr dopravy
místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu