9. dubna 2022

Nominační projev před volbou 1. místopředsedy

(www.ods.cz) Nominační projev Zbyňka Stanjury před volbou 1. místopředsedy.

Vážený pane předsedo, milé delegátky, milí delegáti,

moc mě mrzí, že v tuto chvíli nemohu být mezi vámi. Člověk míní a covid mění. Dnes je 9. dubna a je to přesně půl roku od naší vítězné soboty. Dlouho si budu pamatovat čas 18:04, kdy jsme se poprvé ocitli na prvním místě a už jsme to vítězství udrželi.

Uplynulo dlouhých 812 dnů od minulého kongresu, a jestli dobře vzpomínáte, tak jsem ve svém kandidátském projevu slíbil, že udělám vše pro to, abychom vyhráli, a to se povedlo.

Nejprve bych se ohlédl za těmi více než 2 roky. Řekněme si, že nejvíce riskoval svou politickou kariéru náš pan předseda Petr Fiala a my, členové vedení, kteří jsme stáli vedle něj. Připravili jsme a prosadili odvážný projekt koalice SPOLU, kdy občanští demokraté poprvé ve své historii kádrovali a vytvořili předvolební koalici a poprvé kandidovali se společným programem s jinými stranami. Přestože nám to tehdy mnozí vyčítali, tak jsme zvolili strategii, že jsme si nejprve určili místa na kandidátkách, řešili jsme financování, napsali jsme program.

Šéfové regionů si určitě vzpomenou, že 10. listopadu 2020 jsem každému regionu poslal odhad zisku poslaneckých mandátů, tehdy jsem byl zbytečný pesimista. Odhadoval jsem 67 a nakonec jsme jich získali 71. Poté, co jsme si uklidili vevnitř, to znamená, měli jsme program, kandidátky, financování, tak jsme na tom byli v preferencích vlastně nejhůře. V březnu roku 2021 měl PirSTAN 34 %, ANO 22 a my jako koalice SPOLU 17,5 %. Hned poté, co to bylo zveřejněno, vyšel slavný komentář, který se jmenoval: „Tak dlouho Petr Fiala tvrdil, že bude premiérem, až to přestalo bavit i voliče ODS“. A doporučili nám, abychom předsedu ODS vyměnili, a nebyl to ojedinělý názor. My jsme však zachovali chladnou hlavu, neslevili jsme ze svých ambicí, pokračovali jsme přesně tak, jak jsme chtěli.

Jako šéf centrálního volebního štábu jsem prosadil, já myslím, že nejvíce centralizovanou kampaň v dějinách volebních kampaní ODS, a chci poděkovat vám všem, že jste to akceptovali. Protože jsme měli data, měli jsme program, měli jsme skvělý volební tým a společně jsme to zvládli.

V této chvíli bych chtěl poděkovat vám všem, kandidátům za skvělý výkon, který jste odvedli v kampani, a taky našim koaličním partnerům. Navzdory skeptikům jsme vydrželi do voleb, po volbách, sestavili jsme vládu. Vláda je funkční a funguje. Pamatuji si, když jsem přišel na první společný volební štáb, takhle jsem ukázal A4 a na té bylo napsáno: „Vítězství, nebo nic“. A myslím si, že jsme si zvolili. A díky našim voličům to byla mnohem lepší varianta, to znamená – vítězství.

A teď k tomu, co nás čeká. Na jedné straně bych si mohl říct, že mám splněno. Byl jsem členem vítězného týmu, který vyhrál volby, a jsem ministrem financí. Se vší pokorou a zodpovědností říkám, že jedno vítězství mi nestačí. Myslím si, že mám znovu ambici – nový plán – vyhrát i příští parlamentní volby. Když se podíváme na historii vlád České republiky, tak se zhruba po 8 letech střídaly středopravicové vlády a vlády levice a populistů. Levice a populisté vždy svých 8 let využili naplno, kdežto tři poslední vlády občanských demokratů skončili předčasně a přiznejme si, vždy to bylo naší vinou. Takže udělejme vše pro to, abychom tentokrát vládli minimálně 8 let.

Já už jsem bohužel pamětník. Jsem zakládající člen ODS, prošel jsem komunální, regionální i celostátní úrovní. Co se ale za těch 31 let nezměnilo, jsou hodnoty ODS. Demokracie, podpora svobody, svobodného podnikání, svobody slova, svobody myšlení. A na těch hodnotách bude stát ODS i v příštích letech. K tomu, abychom byli úspěšní, máme všechny předpoklady. Máme skvělého premiéra, silné postavení v Senátu, ve Sněmovně, na krajích, v obcích, ve městech. A pokud se poučíme ze svých minulých chyb, napřeme své síly, tak budeme vítězit i v budoucnosti. Pokud mi dáte svůj hlas a umožníte mi, abych i nadále byl po boku Petra Fialy, bude mi ctí.

Hezký den.

Zbyněk Stanjura