6. března 2024

Koalice SPOLU: Úpravou zákona o státním fondu podpory investic v synergii přijatého stavebního zákona bude bydlení znovu více dostupnější

(www.ods.cz) Poslanci se během konání 94. schůze Poslanecké sněmovny věnují agendám v oblasti zemědělství, sociální oblasti nebo Státním fondu podpory investic. Právě fond má v synergii nedávno přijatého stavebního zákona vytvořit další předpoklady pro dostupnější bydlení v České republice. O úpravě budou zákonodárci hlasovat v pátek.

„Navrhovaná úprava zákona o státním fondu podpory investic má umožnit poskytovat podporu na přípravu investic z národního plánu obnovy a dalších státních fondů i státního rozpočtu. V rámci výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj se nám podařilo přijmout pozměňující návrh, který zavádí novou definici pojmu ‚dostupné nájemní bydlení‘. Nad rámec toho byl ve druhém čtení mnou představen ještě jeden pozměňující návrh, který se týká cenové mapy nájemního bydlení. Jsem přesvědčený, že spolu se stavebním zákonem, který jsme ve Sněmovně schválili na jaře loňského roku a který prošel jednomyslně, bude toto další střípek do mozaiky toho, abychom dosáhli vyšší dostupnosti bydlení v České republice,“ uvedl poslanec Jiří Havránek (ODS).

Zemědělský půdní fond výbory prošel, některé pohledy ale zůstávají prozatím nevyřešeny

Michal Kučera (TOP 09) se na tiskové konferenci vyjádřil také k zemědělskému půdnímu fondu: „Potřebujeme si ještě vyříkat některé postupy a pohledy na pozměňovací návrhy, které prošly všemi třemi výbory (garančním pro životní prostředí, zemědělským a hospodářským). Jak se dalo čekat, střetává se tu pohled ‚klasické‘ ochrany zemědělské půdy s hospodářskými ambicemi, tzn. s rozvojem některých měst a podnikatelských aktivit. Věřím, že samozřejmě vyhraje nějaký rozumný kompromis.“

Poslanci navýšili příspěvek na péči

Členové dolní komory Parlamentu České republiky už během úterní schůze přijali změnu výše příspěvku na péči. „Během poslaneckého týdne projednáváme dva důležité body, za kterými stojí ministři KDU-ČSL. První bod se týkal navýšení příspěvku na péči, za které jsem velmi rád a těší mne, že ministr Jurečka v této záležitosti našel koaliční shodu. Příspěvek se z 19 tisíc korun navýší na 27 tisíc korun. Věřím, že tento bod bude všemi podpořen, míří totiž k těm, kteří naši pomoc nejvíce potřebují. Druhý bod se týká návrhu Ministerstva životního prostředí na ústavní ochranu vody. Naplňujeme tím programové prohlášení vlády, která se shodla, že je nutné, aby byla voda v České republice více ceněna. Často narážíme na problémy s pitnou vodou nebo na spory ohledně těžby štěrkopísku na úkor zdrojů pitné vody. Toto ukotvení nám pomůže vodu lépe chránit,“ řekl poslanec David Šimek (za KDU-ČSL).

Jiří Havránek

poslanec PČR