7. února 2024

Koalice SPOLU: NE znamená NE - bez výmluv, poslanci v prvním čtení podpořili redefinici znásilnění

(www.ods.cz) Poslanecká sněmovna dnes v prvním čtení projednala změnu definice znásilnění. Trestní předpisy by měly opustit koncept znásilnění jako silou vynuceného pohlavního styku a nahradit ho konceptem pohlavního styku nesouhlasného. Novela trestního zákoníku má změnit i pohled soudů na sexuální praktiky s dětmi do 12 let. Návrh přispěje ke zvýšení ochrany obětí sexuálních trestných činů, zejména pokud jde o dětské oběti, a k zefektivnění boje proti sexuálnímu násilí.

„Návrh zákona byl opakovaně projednáván na politické úrovni. Předmětnou problematiku jsme vyjednávali s koaličními a opozičními poslaneckými kluby a v rámci podvýboru ústavně-právního. Podařilo se nám dohodnout na hlavních koncepčních změnách a návrh zákona předložený vládě tak vychází z výsledku těchto debat," uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek a dodal: „Chtěl bych poděkovat koaličním i opozičním poslankyním a poslancům, zástupkyním i zástupcům právnické veřejnosti a neziskového sektoru, kteří se věnují této problematice, a paní zmocněnkyni vlády pro lidská práva za přínosné podněty ke změně stávající právní úpravy, konstruktivní diskuzi a výsledné dosažení shody na podobě návrhu," řekl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

„Ne zkrátka znamená ne, bez výmluv. Díky redefinici znásilnění už se nikdy nestane, že by někdo tvrdil cokoli jiného. Za pozitivní také považuji, že budeme schopni rozlišovat mezi znásilněním a sexuálním útokem,“ řekl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Aleš Dufek.

„Z mého pohledu jde o velmi zásadní krok, na který poměrně dlouho čeká jak odborná, tak širší veřejnost. Tento bod jsme napříč politickým spektrem projednávali po celé tohle volební období, takže je za mě velmi důležité, že se finální podoba dostává na jednání Poslanecké sněmovny. Obecně je problematika domácího a sexualizovaného násilí problematikou, která trápí celou Českou republiku. Někteří se ji snaží bagatelizovat, nebo přehlížet. Dlouhodobě pak tato tolerance násilí vede k podobným případům, jako ten, který jsme všichni prostřednictvím médií vnímali v posledních dnech,“ řekl poslanec TOP 09 Michal Zuna.

Pavel Blažek

ministr spravedlnosti
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení RS ODS JMK