27. září 2022

CNN Prima News: Ne všude lze sestavit pětikoalici. Svoboda by byl dobrý primátor

(CNN Prima News) Politiky na komunální úrovni nyní čekají složitá vyjednávání o tom, jakým způsobem v regionech složit koalice. V případě uskupení Spolu by premiér Petr Fiala (ODS) upřednostňoval vznik komunálních vedení na půdorysu vládní pětikoalice. Připustil však, že ne všude to bude možné. Předseda vlády také v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS zmínil své přesvědčení, že lídr SPOLU v hlavním městě a poslanec Bohuslav Svoboda (ODS) by byl dobrým pražským primátorem.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Ani na komunální úrovni nepreferujeme koalice s hnutím ANO. Že nějaké jsou, není nová věc. Kolikrát to ani jinak nejde. Velmi často je ve vedení měst pět a více subjektů. Na komunálu preferujeme vznik vedení po vzoru vládní pětikoalice. Musíme ale respektovat, jak voliči rozdali karty,“ řekl Petr Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Uvidíme, jak jednání v Praze dopadnou. Probíhají tak, aby vznikla koalice, která se bude podobat té vládní. V Praze jsme zvítězili a myslím, že Bohuslav Svoboda by byl dobrý primátor,“ dodal premiér Fiala. Volby v hlavním městě vyhrála koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) před ANO. Piráti skončili třetí a Praha sobě čtvrtá. Do zastupitelstva se ještě probojovalo hnutí STAN i šestá SPD.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS