24. března 2022

PoliTalk: Jako primátor musíte Praze rozumět a dennodenně pro ni pracovat

(Novinky.cz) Spolupráce s Piráty a STAN na pražském magistrátu je pro SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) akceptovatelná, říká nominant této koalice na pražského primátora Bohuslav Svoboda (ODS). Za těžko představitelné naopak považuje spojení s Prahou sobě. Že kandiduje jako trestně stíhaný, za problém nepovažuje. Co se podle Svobody změnilo v kauze Opencard? A jak se dívá na „kmotrovskou“ pověst občanské demokracie? Bohuslav Svoboda byl hostem podcastu PoliTalk.

Celý rozhovor s Bohuslavem Svobodou můžete zhlédnout na Novinky.cz.

Jaký máte recept, aby SPOLU nedopadlo stejně jako ODS před čtyřmi lety, tedy aby Piráti a Praha sobě nesložili koalici na magistrátu rychleji než vy?

Karty jsou pochopitelně v rukou voličů. Musíme je teď ve volební kampani přesvědčit o tom, že uděláme všechno pro to, abychom se dostali k možnosti řídit hlavní město.

Neodpovídáte mi ale na otázku, jak to udělat, aby vás po volbách znovu neobešli.

Vyhrát tak, aby to procentuálně nešlo.

Myslíte, že je šance na to získat nadpoloviční většinu?

Ano, myslím, že pro tu koalici, která teď byla uzavřena, je.

Že byste nepotřebovali vůbec spojence?

Ano.

Když bychom se vrátili k variantě, že většinu nezískáte. Například Praha sobě po minulých volbách radikálně odmítla, že by s vámi po volbách spolupracovala. Posunuly se vztahy někam během čtyř let?

Určitě ne, protože názory pana Čižinského (Jan Čižinský, šéf Prahy sobě a starosta Prahy 7 – pozn.red.) jsou stále stejné – sólistické a velmi agresivní – nic se na nich nezměnilo. Jeho skupina je skupinou jednoho muže, který všechno řídí.

Takže byste považoval za ideální variantu to případně složit se STAN?

Ptáte se mě na věc, kterou nevím. Musím jen jako politik říct, že jsou věci, které jsou pro nás akceptovatelné snáz, a některé hůře. Všechno záleží na tom, jaká bude procentuální síla uskupení, a také na tom, kdo bude zvolen. Ony i ty osobnosti mají o tom svou určitou představu. S někým se dá jednat a s někým ne.

Co by tedy pro vás byla ta snazší varianta, šlo by tedy o STAN, či Piráty?

STAN i Piráti jsou akceptovatelní. Důležitý prvek by byl, abychom měli v koalici významnou většinu.

A jste případně ochoten přepustit funkci primátora jiné straně?

S funkcí primátora mám už svoji životní zkušenost. Nemusel bych si to zkoušet (Svoboda post zastával v letech 2010 až 2013 – pozn.red.). Jsem přesvědčen o tom, že primátor je skutečně velmi profesionální věc. A že je potřeba, aby ji dělal někdo, kdo o Praze něco ví, a o mechanismech, kterými funguje. Zatím ve stranách, o kterých hovoříte, nikoho (takového) nevidím.

Piráti mají teď primátora (Zdeněk Hřib), který znovu kandiduje.

Nejsem přesvědčen o tom, že je to primátor, který by byl schopen funkci zastávat. Není to o tom chodit na večírky, nechat se fotit a pronášet velké mezistátní řeči, nýbrž o tom, že musíte Praze rozumět a dennodenně pro nic pracovat.

Od března jste znovu vydaný k trestnímu stíhání v kauze Opencard. Zároveň opakujete, že se cítíte nevinný. Je ale správné, že kandidujete i v této situaci?

Jsem přesvědčený, že je. Skutečně nemám ve své analýze žádný čin, za který bych mohl být souzen. Jsem přesvědčen o tom, že soud musí dát za pravdu tomu mému názoru.

S Andrejem Babišem (ANO) jste ale kvůli jeho trestnímu stíhání odmítali spolupracovat. Nechytli jste se tím do vlastní pasti?

Je veliký rozdíl být trestně stíhán za to, že jste přijmul nějaké peníze, a za to, že jste hlasoval. Myslím, že rozdíl mezi mnou a Andrejem Babišem je tak velký, že toto nikdy ve své mysli nečiním.

Není to dvojí metr?

Ne. Rozdíl je v tom, že nám nikdo neřekl: Vy jste dostal tolik (peněz), na které jste neměl nárok. Nám řekli jen to, že jsme špatně hlasovali. Povinnost zastupitelů je přitom hlasovat, a musíte vybírat něco, co vnímáte jako správný krok a pravdu. Otázka posuzování je velmi složitá. V žalobě na nás ale nikde nebylo řečeno, že bychom z této činnosti měli prospěch.

V roce 2014 jste DVTV řekl, že kdybyste byl odsouzen, měl by to být „jasný signál pro všechny, kteří chtějí dělat něco poctivého v téhle zemi, aby do zastupitelstev nešli“. Následně jste byl v roce 2016 nepravomocně odsouzen na dva a půl roku podmíněně. Nabízí se, jestli jste neposlouchal vlastní signály?

Proces byl velmi zvláštní. Státní zástupkyně, která to dělala, už je odvolána ze své funkce za řadu pochybení a účelového jednání. Soudce, který nás soudil, už také nesoudí. Všechno se vyměnilo. Soud nakonec zkrátka najde pravdu, což je princip spravedlivého soudnictví. V tomto případě jsem neměl pocit, že jsem měl na takovéto soudní rozhodnutí a práci státního zástupce reagovat.

Takže jste to považoval za systémový exces?

Ano.

Kdy bude hotový volební program?

Určitě na konci dubna.

Co by tam podle vás nemělo chybět?

Otázky, které jsou v Praze dlouhodobě neřešené. Doprava dospěla do bodu, že i když jsem Pražák, neustále jezdím z jednoho konce na druhý, tak se v objížďkách a rozkopaných silnicích ztratím i já. A bydlení je v Praze také dlouhodobě zanedbáváno – teď problém ještě zesílí s tím, že se nám sem dostávají poměrně veliké počty lidí z Ukrajiny – budou muset být vytvořeny nějaké prostory, ve kterých se budou ubytovávat a léčit.

Zejména pražská ODS byla v Praze dlouho spojováno s působením kmotrů. Považujete tuhle očistu definitivně za dokončenou?

Ano, v ODS jsem od okamžiku, kdy začala být trestána za svou minulost. Vlastně jsem kromě začátku žil v opozici a neustále jsem poslouchal, že jsme kmotři.

ODS, ve které žiji, je jiná. V zákulisí žádné kmotrovské manýry nejsou. Když by se tam něco takového míhalo, tak vám garantuji, že bych proti tomu zakročil.

Teď je kontroverzní postavou pražské ODS Vladimír Schmalz. Je akcionářem firmy Molepo, která je obviňována z vydírání uzavřením koupaliště Džbán, aby si prosadila výstavbu v chráněném území Šárky. Vy osobně se na to díváte jak?

Dívám se na to tak, že pan Schmalz není ve vedení pražské ODS. Nebude někdo, kdo by rozhodoval o takovýchto věcech. Je to prostě podnikatel, který si za nějakých podmínek koupil majetek.

Bude kandidovat?

(odmlčí se) Ta otázka je složitá, protože může kandidovat za něco jiného, ale já vám říkám, že za nás kandidovat nebude.

Za jiný subjekt, ale na kandidátce SPOLU?

Ani to si nemyslím, že by šlo.

Vyloučené to není?

Považuji to vyloučené.

Takže se neobáváte toho, že vám kauza z Prahy 6 ublíží?

Ne.

(Autor: Dominika Jeřábková)

Bohuslav Svoboda

poslanec PČR
předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR