6. září 2021

Piráti jsou sice nová levice, ale s někým tu změnu v Česku udělat musíme

(Hospodářské noviny) Předseda ODS a jeden z lídrů koalice SPOLU Petr Fiala ujišťuje, že nebude problém ve státním rozpočtu ušetřit 100 miliard korun. A daně prý koalice nejen nezvýší, ale některé ještě sníží. Kromě EET chce zrušit i kontrolní hlášení. Vládnout s Piráty prý jednoduché nebude, protože je to nová levice. „Fungovat to ale může. Už jsme vládli i se Zelenými nebo Věcmi veřejnými,“ říká v rozhovoru pro HN Petr Fiala.

Jak se daří v předvolební kampani? Je nejdelší v historii, není to už úmorné?

Mě to spíše nabíjí. Na politice mě nejvíc baví setkávání s lidmi. A kampaň je letos nejpozitivnější, jakou jsem zažil. Lidé se k nám hlásí, mám z toho skvělý pocit.

Musíte být asi opravdu na roztrhání, když jste nepřišel na sněm starostů, kde se politici všech demokratických opozičních stran vzájemně ujišťovali, že do vlády nepůjdou s Andrejem Babišem. Proč jste tam chyběl?

Sněm byl v posunutém termínu a já jsem měl naplánované jiné akce mimo Prahu. Poslal jsem tam místopředsedu Martina Kupku, což je víc než důstojná reprezentace. A ještě jsem poslal osobní zdravici. Byli tam i předsedové dalších stran koalice SPOLU. Tak jaký problém?

Ono to totiž vypadá jako symbol, že ODS má od společného projektu bez Babiše trochu odstup.

Tak to ne. Rozhodně to není žádný symbol. Bavil jsem se o tom i s předsedou STAN Rakušanem a nikdo to tak nechápe. Se STAN máme velmi dobré vztahy, vládneme na mnoha místech v Česku na komunální a regionální úrovni společně. V mém Jihomoravském kraji máme dokonce v zastupitelstvu společný klub. Žádné spekulace tady nejsou namístě.

Celý rozhovor čtěte na iHNed.cz.

(Autor: Jana Klímová, Petr Honzejk)

Petr Fiala

předseda ODS