6. srpna 2021

SPOLU: Pokud premiér nenavrhne pokračování Michala Koudelky v čele BIS, chceme situaci odblokovat mimořádnou schůzí

(www.ods.cz) Koalice SPOLU odevzdala podpisy potřebné ke svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny, která se uskuteční v případě, že v následujících dnech nenavrhne premiér Babiš pokračování Michala Koudelky v čele BIS. Současná situace je podle SPOLU ohrožující pro bezpečnost ČR.

„Jsme znepokojeni kličkováním, které předvádí premiér Babiš kolem jmenování ředitele BIS. Jsem přesvědčen, že věci, které fungují, se nemají měnit a osoby, které se ve svých funkcích osvědčily, mají pokračovat. BIS pod vedením Michala Koudelky pracuje velmi dobře, což jsme viděli například u kauzy Vrbětice. Potvrzují to také naši zahraniční partneři a důvěra, kterou má pan ředitel u vládních i opozičních stran u nás doma. Sama vláda ostatně opakovaně navrhla povýšení Michala Koudelky na hodnost generála. To, co se nyní kolem BIS děje, považujeme za ohrožující pro naši bezpečnost a důvěru v naši bezpečnostní komunitu v zahraničí. Proto chceme situaci posunout krokem, který považujeme za krajní, a tím krokem je mimořádná schůze Poslanecké sněmovny, která by měla proběhnout příští týden. V případě, že by Andrej Babiš v následujících dnech navrhl jméno Michala Koudelky, budeme celou záležitost považovat za vyřešenou a jsme připraveni schůzi neuskutečnit,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Česká republika si musí uchovat vysoký bezpečnostní standard, který si drží v posledních letech. Za to vděčíme práci mnoha složek, jednou z nich je i Bezpečnostní informační služba. Je pro nás důležité, aby naše BIS nebyla znejišťována, byla personálně silná a předvídatelná nejen pro nás, ale i pro naše zahraniční partnery,“ řekl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka a pro srovnání uvedl příklad, jak probíhalo jmenování šéfa BIS za vlády Bohuslava Sobotky. „Tehdejší premiér měl už na začátku prázdnin na půdorysu vládní koalice jasno, kdo má být příštím ředitelem BIS. Svůj návrh projednal se všemi předsedy parlamentních stran. Pan Koudelka se tehdy přišel i řádně představit. 16. července pak bezpečnostní výbor Sněmovny projednal premiérův návrh a ještě před první polovinou prázdnin vláda rozhodla, že šéfem BIS bude Michal Koudelka. Vše bylo tehdy jasně, věcně a kompetentně řešeno. Je velká škoda, že současný premiér nemá v této situaci jasno a nejedná tak, jak mu ukládá zákon. Věříme ale, že naše aktivity tento problém pomohou vyřešit,“ připomněl lidovecký předseda.

„Před pár měsíci se veřejnost dozvěděla, kdo byl pachatelem útoku ve Vrběticích, a také všichni moc dobře víme, že BIS sehrála klíčovou úlohu, aby se podařilo pachatele identifikovat. Víme, že to bylo putinovské Rusko, které v České republice spáchalo akt státního terorismu a že Rusko nás následně zařadilo na seznam svých oficiálních nepřátel. Pokud v takové situaci vláda nejmenuje ředitele BIS, zásadně to může ohrozit bezpečnost České republiky. Proto by vláda měla jmenovat ředitele co nejdříve a jako logické se jeví pokračování úspěšného ředitele Michala Koudelky,“ říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.