22. ledna 2021

ODS, KDU-ČSL a TOP 09: SPOLU jsme odevzdali podpisy nutné ke svolání mimořádné schůze

(www.ods.cz) Poslanci za ODS, KDU-ČSL a TOP 09 odevzdali ve čtvrtek podpisy nutné pro svolání mimořádné schůze. Koalice SPOLU chce na plénu dolní komory projednat odškodňovací zákon, korespondenční volbu ze zahraničí, dávky v hmotné nouzi (3x a dost) a zjednodušení administrace ZTP průkazů.

„Včera jsme odevzdali potřebné podpisové archy, nyní čekáme, že předseda Sněmovny svolá v příštím týdnu mimořádnou schůzi. Kromě již avizovaného odškodňovacího zákona a korespondenční volby chceme projednat také tzv. zákon 3x a dost, který by umožnil odebrat některé dávky za spáchání tří závažných přestupků. Novela pomůže lidem, kteří žijí v bezprostřední blízkosti problémových lokalit a ve Sněmovně leží už od léta 2018, na řádných schůzích ji vládní poslanci bohužel ignorují,“ vysvětluje předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Lidé se zdravotním postižením mají těžký životní úděl, což pandemie koronaviru ještě více akcentovala. KDU-ČSL dlouhodobě podniká kroky ke zlepšení života handicapovaných a k tomu směřuje i náš poslanecký návrh, který zjednoduší zdravotně postiženým výměnu průkazu ZTP a omezí zbytečné kontrolní lékařské prohlídky u těch stavů, které jsou v čase neměnné,“ uvádí předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

„Nejistota, pomalost a byrokratická náročnost jsou největší problémy vládní pomoci v době koronakrize. Proto předkládáme na mimořádné schůzi odškodňovací zákon, který konkrétně, cíleně a jednoduše pomůže podnikatelům s pokrytím fixních nákladu. Řada z nich má právem pocit, že je stát nechal na holičkách, a ještě si z nich udělal obětního beránka. Vůle ke zlepšení je ze strany vládní koalice absolutně nulová. Teď má šanci na nápravu,“ říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 Vlastimil Válek.