15. dubna 2021

Interpelace na ministra zdravotnictví ve věci schválení vakcíny Sputnik

(www.psp.cz) Ústní interpelace poslance Petra Bendla na ministra zdravotnictví Petra Arenbergera ve věci schválení vakcíny Sputnik.

Petr Bendl:

Vážený pane předsedo, vážený nepřítomný pane ministře, doufal jsem, že na jednání interpelací budete chodit, stejně jako činil váš předchůdce, se kterým jsem v mnohém nesouhlasil, ale doufám, že se nezařadíte mezi ministry, kteří dlouhodobě ignorují tuto část jednání Poslanecké sněmovny, protože by to bylo ke škodě informovanosti lidí, kteří mají zájem dozvědět se odpovědi na otázky, které poslanci pokládají.

Můj dotaz je směřovaný k vakcíně Sputnik, k vakcíně, která nemá patřičné náležitosti, není certifikována, není odzkoušena, a vy, jak je z médií zjevné, se snažíte prosadit tuto vakcínu a její aplikaci na území České republiky. Chci se vás zeptat, kdo ponese případné náklady, jestliže přinutíte lékaře, aby aplikovali tuto vakcínu, kdo ponese případné náklady, jestliže se objeví zdravotní problémy v souvislosti s vakcínou, protože to je vážná otázka, jestli se stane jakýkoli případ, kdy bude občan očkován necertifikovanou vakcínou, nevyzkoušenou, dostatečně nezkontrolovanou. Pokud se tak stane, dojde pravděpodobně k soudu. Tak by mě zajímalo, jestli ty náklady bude platit lékař, který vakcínu aplikoval, anebo jestli tyto náklady ponese stát. Děkuji vám.

Petr Bendl

poslanec PČR