15. dubna 2021

Interpelace na premiéra ve věci zveřejnění smluv z doby nouzového stavu

(www.psp.cz) Ústní interpelace poslance Petra Bendla na premiéra Andreje Babiše ve věci zveřejnění smluv z doby nouzového stavu.

Petr Bendl:

Pane předsedo, vážený pane premiére, vládní poslanci odmítli podpořit usnesení Poslanecké sněmovny ukládající vládě zveřejnění smluv, uzavřených v době nouzového stavu a souvisejících s opatřením s nákupy zdravotního materiálu. Nouzový stav umožňuje obejít zákon o veřejných zakázkách. Je to výjimečný nástroj, který může vláda použít. O to transparentnější, jsem přesvědčen, by vláda měla být a měla by smlouvy, které uzavřela, na něž se nevztahoval zákon o veřejných zakázkách, zveřejnit.

Chci se zeptat, neboť jsem zachytil, že jste se sám někde vyjádřil, že nic tajit nechcete a nebudete, zdali zveřejníte tyto smlouvy uzavřené v rámci nouzového stavu a zdali také zveřejníte pokračování jednotlivých nákupů zdravotního materiálu, neboť jdou kolem toho velké fámy a myslím si, že by věci prospělo, kdyby celá záležitost byla transparentně otevřena. Proto se vás chci zeptat, zdali je zveřejníte, či nikoliv, a v případě, že toto odmítáte, tak z jakých důvodů. Děkuji vám za vaši odpověď.

Petr Bendl

poslanec PČR