11. února 2016

Interpelace na ministra zahraničí ve věci VISAPOINTy na Ukrajině

Ústní interpelace poslance Radima Holečka na ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka ve věci VISAPOINTy na Ukrajině.

 
Radim Holeček:
 
Děkuji. Vážený pane ministře, v minulých letech operoval v Kazachstánu hacker, nebo spíš skupina hackerů pod jménem Dmitrij. Potenciální studenti, žadatelé o dlouhodobá víza za účelem studia platili podle blogu a zpráv ze sociálních sítí úplatky 800 až 1000 eur za zápis na Visapointu. Hacker uměl manipulovat zápisy na Visapointu vytvářením neexistující fronty. Letos se tento problém podařilo Ministerstvu vnitra vyřešit, za což vás velice chválím.
 
Vše ale naznačuje tomu, že hacker Dmitrij začal operovat na Ukrajině. V tomto školním roce se ukrajinský Visapoint změnil, jeho skript dokáže po kazašském příkladu zachytit data a znemožňuje potenciálním studentům zápis. Díky tomu, že studentský dlouhodobý pobyt a jiné dlouhodobé pobyty, například i pracovní víza, spadají do jedné kategorie zápisů Visapointu, mám opět zprávy o nárůstu výše úplatků na 800 eur. Zprávy z dneška jsou: Tyto zápisy lze koupit od zprostředkovatelů za 800 eur. Všichni říkají, že zápisy dělá hacker Dmitrij. Pokud zaplatíš do jednoho týdne, máš zápis.
 
V Kazachstánu se to vyřešilo tím, že konzul osobně volal zájemcům a dával doplňující otázky. Stávalo se, že jich pak z 15 poslal 10 domů, protože zjistil, že to koupili od Dmitrije. Možná by bylo dobré, kdyby podobný systém zavedli i na Ukrajině. Lidé tam totiž čekají už i pět měsíců. Myslím si, že taková praxe staví Českou republiku do špatného světla vůči přátelské Ukrajině. Neuvažujete o rozdělení Visapointu na studentskou a řekněme pracovní část? Děkuji.