11. února 2016

Interpelace na ministra průmyslu a obchodu ve věci nové tarify plateb za elektřinu

Ústní interpelace poslance Martina Novotného na ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka ve věci nové tarify plateb za elektřinu.

 
Martin Novotný: 

Vážený pane ministře, za normálních okolností bych přenechal svoje pořadí vzhledem k vaší nepřítomnosti, ale v rámci této interpelace mi přijde písemná forma také zajímavá, protože se budu ptát na nějaká konkrétní čísla.
 
V posledních dnech se na mě obrací celá řada občanů, kteří se seznámili s problematikou nových tarifů v oblasti plateb za elektřinu. Na nejrůznějších virtuálních kalkulačkách si spočítali, co je možná v nejbližších měsících a letech čeká, a zjistili, že je může čekat výrazné zdražení v této oblasti.
elá řada pravicových poslanců v minulosti upozorňovala, že podpora obnovitelných zdrojů povede nutně ke zvýšení nákladů na elektřinu, na energie, a zároveň nejenom tím, že tyto zdroje podporujeme formou dotací, nejenom tím, že rozmělňujeme cenotvorbu v této oblasti, ale dojde k decentralizaci celé sítě těchto zdrojů, ke zvýšeným nákladům na přenosovou soustavu, časové nehomogenitě dodávání energie, k nutnosti její akumulace, řešení jejích přebytků, a tím k celé řadě vícenákladů.
 
Vy jste, pane ministře, na hospodářském výboru zmínil, že tyto externality jsou právě tím důvodem, proč dochází k vytvoření nových tarifů, a že představují náklad, který je potřeba rozložit nějak mezi obyvatelstvo. Mě by v tuto chvíli zajímalo, jestli považujete ten model, který je navržen, za racionální. Já ho považuji za velmi nešťastný. Jeho hlavním paradoxem je, že nejvíce si mají připlatit ti, kteří nejméně spotřebovávají a nejvíce šetří. Jak vidíte osud implementace těchto tarifů? Vidíme, že postupně vyjádřili zděšení ti, co ten systém připravovali, to jest ERÚ v čele s jeho předsedkyní postupně i pan ministr a koaliční poslanci. Co se tedy v této oblasti bude dít? Děkuji.
Martin Novotný

poslanec PČR
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení