11. února 2016

Interpelace na předsedu vlády ve věci ve věci kauzy Fajád

Ústní interpelace poslankyně Miroslavy Němcové na předsedu vlády Bohuslava Sobotku ve věci ve věci kauzy Fajád.

 
Miroslava Němcová:
 
Děkuji za slovo. Je mi nepříjemné v rámci interpelací zahajovat ji "vážený pane premiére", když tady není. Rozumím tomu, že je omluven, ale myslím, že řada mých kolegů se vzdává možnosti tady vystoupit, protože mluvit do prázdné lavice za ním nedává skoro žádný smysl.
 
Chtěla jsem se pana předsedy vlády zeptat na to, co se děje v souvislosti s úniky informací v tzv. kauze Fajád. Chtěla jsem od něj slyšet názor na to, zda může vyloučit jednak jako předseda vlády a jednak vzděláním právník to, že se ministr spravedlnosti nedopustil v průběhu svého rozhodování o nevydání Alího Fajáda k trestnímu stíhání do Spojených států amerických, zda se ministr spravedlnosti nedopustil žádného pochybení ve vztahu k českému právnímu řádu. To byla moje zásadní otázka. Doufám, že ji budu moci vznést zítra při projednávání tohoto bodu.
 
Jinak chci pouze poznamenat, že nejenže tu není pan premiér, a tudíž jen tady oddeklamujeme své dotazy bez možnosti slyšet bezprostřední odpověď, ale z ministrů vlády tady budou trosky v té druhé části ústních interpelací. Z podaných 44 otázek na ministry 25 nebude zodpovězeno pro nepřítomnost členů vlády. Takže jestli mám ještě čas, tak bych požádala předsedu vlády v rámci této své interpelace o odpověď na to, jak zajistí, aby členové vlády, kteří se mají zpovídat ze své činnosti v Poslanecké sněmovně, aby tak činili a této povinnosti se nevyhýbali. Děkuji.
Miroslava Němcová

poslankyně PČR