22. prosince 2015

Písemná interpelace na ministra vnitra ve věci ochrany prezidenta republiky a Pražského hradu

Písemná interpelace poslankyně Jany Černochové na ministra vnitra Milana Chovance ve věci ochrany prezidenta republiky a Pražského hradu.

Vážený pan
Milan Chovanec
ministr vnitra vlády ČR
prostřednictvím předsedy Poslanecké sněmovny PČR
 
 
 
Vážený pane ministře,
 
obracím se na Vás ve věci zajištění ochrany prezidenta republiky a Pražského hradu.
 
17. listopadu 2015 proběhlo veřejné shromáždění v ulici Albertov na Praze 2. Podle informací Česká televize, která v pořadu Reportéři ČT ve své reportáži s názvem Účastníci zájezdu, se po ukončení shromáždění některé osoby dále účastnily prohlídky veřejně nepřístupných prostor Pražského hradu. Při této prohlídce nebyla provedena žádná prohlídka osob ani věcí a byly vpuštěny do, za normálních okolností, nepřístupných a přísně střežených prostor Pražského hradu.
 
Ráda bych se Vás v této souvislosti dotázala na následující otázky. Jak si lze vysvětlit selhání bezpečnostních složek v momentě, kdy část účastníků shromáždění následně šla na prohlídku Pražského hradu, včetně neveřejných prostor, a nebyla nikým kontrolována? Nejedná se o flagrantní a skandální porušení všech bezpečnostních opatření nutné pro ochranu významného ústavního činitele? Kdo nese největší podíl na tomto porušení bezpečnostních opatření, v době kdy Evropa bojuje s teroristickými útoky a zpřísňují se v této souvislosti i tyto bezpečnostní opatření? Porušila podle Vás bezpečnostní opatření Hradní stráž, Útvar pro ochranu prezidenta republiky, samotný kancléř prezidenta republiky nebo někdo jiný? Pokud ano, kdo? Ponese někdo za tato porušení bezpečnostních opatření na Pražském hradu odpovědnost? Proběhla následná kontrola navštívených reprezentačních prostor Pražského hradu bezpečnostními složkami? Vnímáte to jako problém? Jaké budou Vaše další kroky v této věci?
 
Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.
 
 
S pozdravem
 
Mgr. Jana Černochová
poslankyně