26. června 2015

Projev na pietním aktu obětem rudého teroru z let 1948 – 1989

Každoročně se zde na ďáblickém hřbitově scházíme u Čestného pohřebiště popravených a umučených z 50. let, abychom si připomněli oběti komunistického teroru, kdy zde s naprostým nedostatkem jakékoliv piety bylo pohřbeno v letech 1948 – 1959 207 politických vězňů, mezi nimi i farář Josef Toufar či Zdena Mašínová.

 
Pohřbeno zde bylo i 37 dětí, které se v 50. letech narodily za mřížemi pankrácké věznice uvězněným matkám a zemřely na nedostatečnou péči ve vězeňských podmínkách.
Nedávno mi jeden známý tvrdil, že největší dvě zla novodobé evropské historie – hitlerovský nacismus a stalinský komunismus – nejsou již do budoucna schopny zásadně ohrozit evropskou demokracii a že dnes jí místo toho velice vážně ohrožuje islámský fundamentalismus a totální neschopnost Evropské unie efektivně reagovat na tuto hrozbu, k níž patří i rafinovaně organizovaná vlna migrantů z muslimských zemí. Budiž, ale i k minulosti se přeci nemůžeme stavět zády. Nedávno jeden náš komunista na svých internetových stránkách označil Taliban za afghánské odbojáře a naše padlé vojáky v Bagramu za šmejdy, kteří si svou smrt zasloužili! Stejně tak mnozí holohlaví náckové fandí palestinským extrémistům z Hamásu a zdaleka nejde jen o ojedinělé případy. Vyznavači nenávisti, ať již uctívají obrazy Stalina či Hitlera, budou vždy nacházet pochopení pro všechny ty, kteří nenávidí demokratickou kulturu, a je jim zcela jedno, že novodobí fanatici nejsou jejich soudruhy. Historie nám nabízí řadu podobných případů zaslepenosti i mimo hranici dnešních dnů. Stejně tak nám nabízí i odstrašující příklady politiky pštrosí hlavy v písku, naivity, hlouposti či posedlosti dělat za historií takzvané tlusté čáry. Mějme to na paměti a neignorujme to.
Mohu jen opakovat svůj letitý názor: Vše čím žijeme a budeme zítra žít má své kořeny v minulosti a to při svém uvažování a posuzování dneška musíme mít ve vlastním zájmu stále na zřeteli. A proto nesmíme zapomenout na hrůzu ďáblického hřbitova a praktiky komunistů.    
MUDr. Přemysl Sobotka

místopředseda Senátu PČR
člen regionální rady

Štítky:
projev