25. června 2015

Maturitu z matematiky mít musíme

Vysokoškolský pedagog Simeon Karamazov se už šestnáct let pohybuje ve vrcholové politice. Pro Svobodné fórum se děkan Fakulty elektrotechniky a informatiky Univerzity Pardubice vyjádřil nejen na téma změny ve vedení ministerstva školství. Podle Karamazových slov je totiž například naprosto podstatnou a určující otázkou pro směřování vzdělávání našich dětí povinná maturita z matematiky, která je však podle některých odpůrců zbytečná.

Hlavním problémem je podle Karamazova nestabilní prostředí v českém školství. „Snad nikoho nepřekvapí, že nejlepších výsledků dosáhneme v situaci, kdy necháme učitele učit,“ vysvětluje poslanec ODS. „S každým předěláváním vizí, základních koncepcí a cílů školství však ubíráme čas učitelům na pedagogickou činnost a také na jejich vlastní sebevzdělávání.
S nástupem nové ministryně školství Kateřiny Valachové se prý znovu otevřela otázka na základní směřování českého školství, myslí si profesor. „Jedním ze sporných bodů se stala povinná maturita z matematiky. Její prosazování přitom bylo nejlepším počinem jinak často a oprávněně kritizovaného Marcela Chládka,“ přiznává exministrův přínos Karamazov.

Jen díky matematice žijeme v moderní době

Děkan pardubické univerzity je přesvědčen o tom, že úloha matematiky je pro české školáky určující. „Povinná maturita z matematiky znamená rozhodnutí o tom, jaké chceme školství a co mají umět žáci a studenti,“ tvrdí Karamazov. „Je opravdu přehnané chtít po maturantech, aby uměli obstojně česky, domluvili se cizím jazykem a orientovali se v nejzákladnějším jazyku, kterým k nám mluví příroda?“ ptá se pedagog. „Jen díky matematice jsme obklopeni technickými a technologickými vymoženostmi. Právě v matematice žáci rozvíjejí své analytické schopnosti, bez kterých se v profesním, ale i praktickém životě neobejdou,“ hájí svůj obor vědec.

Technické obory si v ČR vedou dobře
I podle statistiky to prý vypadá na vzestup matematiky. „Česká republika má dnes druhý nejvyšší podíl průmyslu na HDP v Evropské unii. Můžeme opakovaně číst o problémech, které jsou s tím spojené, ale také díky průmyslu, závislém na absolventech technických oborů, máme třetí nejnižší nezaměstnanost v EU,“ vyjmenovává Karamazov pozitivní dopad technických oborů, které jsou především o matematice, na studenty.

Nemít povinnou matematiku je hazard do budoucna
„Povinná maturita z matematiky samozřejmě není samospásné řešení, ale důležitý stabilizační prvek pro náš vzdělávací systém. Na jeho konci jsou studenti připraveni analyzovat a samostatně řešit reálné problémy jak v technických oborech, tak i v těch humanitních,“ řekl Svobodnému fóru Simeon Karamazov. „Vsadit raději z ideologických důvodů na první pohled snadnější cestu, kde všichni žáci sice budou mít maturitu, ale ne znalosti matematiky, je obrovský hazard s budoucností České republiky,“ upozorňuje na rizika.