9. června 2015

Sobotkova vláda směřuje k socialismu. A Babišovi vytváří popularitu média

Andrej Babiš je podle nejnovějších průzkumů nejpopulárnějším politikem. Dohání ho ale Bohuslav Sobotka. Ten je podle předsedy ODS Petra Fialy politicky úspěšnější než šéf ANO, kterému nahrávají média. „Bylo tu mnoho nejpopulárnějších politiků, kteří zazářili jako komety, a pak zmizeli z politické scény,“ říká Petr Fiala ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

 
 
Andrej Babiš podle něj vlastní část médií, které mu vytvářejí cosi jako kult osobnosti, takže jeho popularita může trvat déle. „Politika se ale nedá dělat s prázdným obsahem za podpory pouze propagandistických hesel,“ vysvětluje. 
 
Připomíná také, že střet zájmů u Andreje Babiše je vážné téma pro celou společnost. „Jde o využívání moci ve prospěch vlastního byznysu. Kvůli tomu jsme vyvolali hlasování o nedůvěře vlády,“ podotýká. 
 
Kritizuje ale také vládu Bohuslava Sobotky, která podle něj v mnoha směrech vede zpátky k socialismu. „Vidíme to na opatřeních, která se dělají na stále větší kontrole lidí, na boji proti živnostníkům, drobným podnikatelům, že se rozdává a nestará se o to, jak zabezpečit vyrovnaný státní rozpočet,“ upozorňuje předseda ODS Petr Fiala v rozhovoru pro Radiožurnál. 
 
 
Přepis rozhovoru s předsedou ODS Petrem Fialou: 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Co vypovídá výměna ministra školství o Sobotkově vládě? Proč je Andrej Babiš podle průzkumu nejpopulárnějším politikem? A je dobré omezovat pravomoci prezidenta? Zeptáme se. Petr Fiala, předseda ODS, bývalý ministr školství je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Zdravím vás, pane předsedo, do našeho studia v Brně. Dobrý den.  


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Dobrý den z Brna přeji.  


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Čím si vysvětlujete, pane předsedo, že je Andrej Babiš nejpopulárnějším politikem v Česku?  


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Já se tím příliš nezabývám. Těch nejpopulárnějších politiků tu už bylo, zazářili jako komety a zmizeli z politické scény. U Andreje Babiše...  


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

A bude to případ i Andreje Babiše, že zazáří a zmizí?  


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

U Andreje Babiše je to samozřejmě složitější, protože Andrej Babiš vlastní část médií, která mu vytvářejí cosi jako kult osobnosti, takže tam ta popularita může trvat trošku dlouho. Ale nemyslím si, že by se politika dala dlouhodobě dělat s prázdným obsahem na základě jenom populismu a za podpory pouze propagandistických hesel nebo věcí.  


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

A dá se ale dělat politika zase jenom kritikou toho, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů, že kumuluje politickou, ekonomickou moc, což by někdo mohl vyčíst vám?  


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

To určitě. Ale nevím, kdo by nám to vyčítal, protože my máme sami svůj program, který nabízíme a rozhodně kritika z mé strany a ze strany občanských demokratů nesměřuje k Andreji Babišovi primárně. 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Počkejte, i třeba hlasování o nedůvěře vládě se vyvolávalo také mimochodem kvůli daňovému zvýhodnění biopaliv kvůli střetu zájmů u Andreje Babiše, takže i to je vaše téma, pane předsedo.  


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

My kritizujeme Sobotkovu vládu za její levicová a socialistická opatření, a to je hlavní směr naší kritiky. Samozřejmě, že střet zájmů, který Andrej Babiš má, má ho opakovaně, je vážné téma pro celou společnost. Ono nejde jenom o střet zájmů, ale jde i o zneužívání nebo využívání moci ve prospěch vlastního byznysu, a to je vážná věc, kvůli které jsme vyvolali hlasování o nedůvěře vládě. 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Dobře, ale čím si potom vysvětlujete ta čísla o té popularitě, ze kterých vychází z několika agentur, že Andrej Babiš je tím nejpopulárnějším, nejdůvěryhodnějším politikem v České republice? Znamená to tedy, že pro lidi to téma není, pro voliče? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Já myslím, že pro lidi to téma je a bude, až se dozví, nebo až se budou postupně dozvídat podstatu věci. Ale Andrej Babiš byl samozřejmě nositelem nějaké naděje, byl produktem politické krize, která tu byla a lidé postupně uvidí a někteří už to vidí, že je zklamává, že ty naděje do něj vkládané byly falešnou iluzí. Ale znovu opakuji, ta popularita je do jisté míry dány i tím, že vlastní vlivné média, to je naprosto v demokracii neobvyklé. A pokud tam není možné ho dostatečným způsobem kritizovat, ukazovat jeho chyby, no, tak pak samozřejmě ta popularita roste. 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Zase máte ale třeba jiná vydavatelství, jiná média, která nepatří Andreji Babišovi. Zase to nemůžeme podávat tak, že všechna média v České republice jsou pod vlivem Andreje Babiše. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

To tak nepodáváme a nikdo to ani neřekl. Ale mně téma Andrej Babiš nepřipadá tak zajímavé. Mně připadá mnohem zajímavější to, kterým směrem vede socialistická vláda Bohuslava Sobotky naši zemi, k tomu Andrej Babiš sekunduje, a to je pro mě významné téma, a to, že má... 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Kterým směrem ji vede? Jak byste to řekl třeba jedním slovem, pane předsedo? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Zpátky k socialismu v mnoha směrech a vidíme to na opatřeních, která se dělají na stále větší kontrole lidí, na boji proti živnostníkům, drobným podnikatelům, všem pracovitým lidem, na tom, že se rozdává a nestará se nikdo o to, jakým způsobem zabezpečit rozumně vyrovnaný státní rozpočet, těch příkladů by mohla být celá řada, na tom se Andrej Babiš samozřejmě také podílí významným způsobem jako ministr financí, což si myslím, že je další zajímavé téma, že ministr financí Andrej Babiš se ve své funkci příliš neosvědčuje. 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Neosvědčuje se, konkrétně nejvíc mu vyčítáte co přesně, pane předsedo? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Dá se mu vyčítat spousta věcí, tak ta jedna může... 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

A když řekněte ve funkci, tak máte asi na mysli ve funkci ministra financí, tak tam si myslíte, že nejvíc... 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ve funkci ministra financí, samozřejmě. Podívejte se, jak je sestaven rozpočet na letošní rok, jak se plánuje deficitní rozpočet na příští rok. Rozpočet, který v době ekonomického růstu neobsahuje prakticky žádné významné peníze na investice, investice do silnic, investice do vzdělání, investice do výzkumu. To jsou přece vážné věci. Nedaří se také dobře vybírat daně. A já vlastně neznám jedinou věc, kterou Andrej Babiš opravdu prosadil. Většinu věcí, které se Sobotkově vládě podařilo prosadit, jsou návrhy sociální demokracie, takže mediálně je úspěšný Andrej Babiš a politicky je mnohem úspěšnější Bohuslav Sobotka. 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Ale když už mluvíme o těch financích, tak co ten ekonomický růst? Ten mu, ekonomický růst, za ten Andrej Babiš nemůže, když tedy roste naše země ekonomicky významně? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Z toho máme všichni radost, že naše země roste a za to určitě nemůže Andrej Babiš. Naše země roste z mnoha jiných důvodů a jedním z nich je i to, že pravicové vlády dokázaly naši zemi dobře provést ekonomickou krizí a připravit ji na situaci, kdy ekonomika poroste. Ale abychom si dobře rozuměli, nebo aby to bylo jasně řečeno, ekonomika nikdy neroste jenom kvůli nějakým politickým opatřením, ekonomika roste díky podnikatelů, díky pracovitým lidem, kteří chtějí něco dělat a proti těm tahle vláda zasahuje. Takže nevyužívá dobře toho ekonomického růstu a toho štěstí, které má. 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Pane předsedo, vy jste měli před týdnem jednodenní kongres, a tam jste mluvil o pravicové revoluci. Plánem ODS je 19% daň z příjmu pro lidi i pro firmy, i sazba DPH by měla být 19%. Takže, když to shrneme, takže to je návrat k rovné dani Vlastimila Tlustého jen s tím rozdílem, že on ji chtěl 15%, je to tak? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

To není k ničemu návrat. Pokud je to k něčemu návrat, tak k dobré pravicové politice, se kterou jsem přišel do čela... 
 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

A kterou dělal Vlastimil Tlustý v té době?  



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

...se kterou jsem přišel do čela Občanské demokratické strany. Mě vůbec nezajímá nějaká minulost a srovnávání se s kýmkoliv z minulosti. My v době ekonomického růstu přicházíme jednak se snižováním daní, také zrušením, se zrušením zbytečných daní. My z těch 17 daní, které dnes máme, chceme 3 zrušit, ať už je to daň z nabytí nemovitosti, silniční daň, nebo daň z nemovitosti, a to jsou, myslím, jasné srozumitelné a dobré návrhy, které budou lidem vyhovovat. 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Dobře, ale kdo vám to ještě dnes uvěří, že to se snižováním daní myslíte vážně? I vy sám jste nedávno v rozhovoru pro Reflex kritizoval ODS, že když byla u vlády, tak místo toho, aby daně snižovala, tak je zvyšovala. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Já jsem přišel do čela Občanské demokratické strany, která se potácela na hranici volitelnosti, kterou opustila řada voličů nejenom kvůli domnělým či skutečným skandálům, ale také proto, že lidé měli pocit, že nedělá dobrou pravicovou politiku. Mým úkolem je, aby ODS pravicovou politiku dělala, k tomu patří nízké daně, rušení zbytečných daní, snižování byrokracie, a to všechno ODS pod mým vedením dělá a bude dělat, až k tomu bude mít příležitost ve vládě. 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Je otázka, kdy to bude, protože podle těch průzkumů tady mám například před sebou průzkum CVVM 6,5 % má ODS, tak je otázka, kdy se ODS do té vlády dostane?  


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

To jste si vybrala ten nejhorší ze všech průzkumů, máme průzkumy, i kde je to 9 %, ale prosím vás...  


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

A to je jaký průzkum ten, který říká 9 %? To je jaký průzkum?  


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Prosím vás, ne, moment. Ale není to úplně jedno? Mě žádné průzkumy vlastně nezajímají. Pro mě jediný zajímavý průzkum a pro každého rozumného člověka jsou volby a volby máme daleko. Až budeme před volbami, budeme v dobré kondici a znovu získáme důvěru lidí, o tom nepochybuji.


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Pane předsedo, který ten průzkum vám říká, že máte 9 %? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Já si nepamatuji ty jednotlivé agentury. 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Dobře.  


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Takže teď vám neřeknu jméno agentury, ale takové průzkumy jsou, ale znovu opakuji, proč... 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka: 

A to jsou průzkumy, které sami jste si zadali, protože já jsem takový průzkum nenašla. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ne, žádný takový průzkum jsme si nezadali, my jsme si vůbec žádné průzkumy nezadali. A mimochodem, Občanská demokratická strana, jak víte, procházela i složitou ekonomickou situací. Já jsem ten poslední, kdo by vyhazoval peníze za takovéto průzkumy. Navíc v normální demokracii není moc obvyklé, aby se dělaly a zveřejňovaly průzkumy tak daleko před volbami. Znovu opakuji, mně volební průzkumy v tuto chvíli vůbec nezajímají. Mě zajímají volební výsledky. Já mám strategii takovou, abychom uspěli ve volbách a na tom pracujeme a volební průzkumy klidně hoďme za hlavu. Můžete mě na to ještě chvíli zkoušet, ale dostanete ze mě pořád stejnou odpověď, průzkumy nejsou důležité. 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Tak nám alespoň řekněte, co bude tedy ten úspěch za dva roky při volbách? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

To nevím, to uvidíme. Já teď myslím samozřejmě na to, abychom ve volbách uspěli. Jaký ten úspěch bude. Já vám nebudu teď říkat čísla, proč bych to říkal? Já budu samozřejmě rád, když... 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Protože by vám to potom někdo mohl vrátit zpátky, že jste tehdy říkal na Radiožurnálu a že to tak nedopadlo.  


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ale, proč by mně to někdo vracel? Přece tady jde o to, aby Občanská demokratická strana dělala dobrou politiku, která zajímá občany. To nabízíme, to děláme. Samozřejmě se potýkáme s minulostí, s nedůvěrou. Vy jste to sama zmínila, ale to se bude postupně měnit, jak lidé budou vidět, že to, co říkáme, myslíme vážně. A já myslím, že stále víc občanů to vidí a já se vůbec té budoucnosti nebojím. 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Petr Fiala, předseda ODS, a také bývalý ministr školství je ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. V pátek prezident odvolal ministra školství Marcela Chládka. Nástupkyně má být Kateřina Valachová, což je právnička, která momentálně působí jako náměstkyně ministra pro lidská práva. Pane předsedo, jak velkou nevýhodou je podle vás to, že nepracovala ve školství? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Nevýhoda to určitě je. Samozřejmě nemusí to být nevýhoda nepřekonatelná, pokud se obklopí odborníky, bude jim naslouchat, pokud bude mít silnou pozici uvnitř své strany, bude prosazovat dobré věci pro školství, dá se to překonat. Měli jsme tu takový příklad. Byla to sociálně demokratická politička Petra Buzková, která jako jedna z mála ministrů školství byla ve funkci celé volební období a nějakým způsobem to fungovalo. Ale samozřejmě to nevýhoda je. Školství je oblast, které je potřeba rozumět. V České republice máme to neštěstí, že průměrná doba, kdy je ministr školství ve funkci... 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Je rok a půl. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

...nedosahuje ani roku a půl a je to opravdu smutné. Za existenci... 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

A čím to je ale, protože vy jste sám byl ministrem školství, pane předsedo, čím si vysvětlujete tady to časté střídání? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Jednak je to obecně dáno tím, že u nás je, jsou nestabilní vlády a není tu ani personální kontinuita. Jenom si připomeňme, že tady bylo 16 ministrů, za stejnou dobu v Německu 6 a v Rakousku 5, což je mnohem normálnější. Ale ono to dlouhodobě bylo dáno i tím, že ministerstvo školství byl podceňovaný resort, byl svěřován často politikům z nejmenších vládních stran, vzpomeňme Křesťansko-demokratická strana, zelení, Věci veřejné. A to všechno nepřispívá k té stabilitě a k dobrému řízení resortu. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Což ovšem teď nebyl případ Marcela Chládka, který byl z nejsilnější vládní strany. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

To nebyl případ Marcela Chládka, ale tam... 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Přesto končí.  


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ano, tam se zase projevily určité osobností charakteristiky. A zatímco v řadě zemí je vzdělávací politika, respektive resort školství považována za velmi silnou a za velmi silný resort, u nás tomu tak není. Já doufám, že to se mění, protože vzdělávání je stále větší téma i pro společnost, pro významné zájmové skupiny. Tak já doufám, že tahle změna přijde, protože na dobré vzdělávací politice, a to myslím bez nadsázky, závisí naše budoucnost, a dokonce i konkurenceschopnost ve světě, takže musíme se vzdělávání věnovat. 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Vy jste, pane předsedo, zmínil ty osobností charakteristiky pana ministra odcházejícího, končícího Marcela Chládka. Co vám se doneslo o tom, jak se choval v úřadu? Byly to informace, o kterých psala třeba Mladá fronta DNES, že se nepříliš hezky choval ke svým podřízeným?  


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ano.  


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Co konkrétně se vám doneslo a od koho? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ano, ty informace byly stejné, jaké byly zveřejněny na jaře minulého roku. Byly to informace zevnitř úřadu a měl jsem je stejné jako je měli novináři. Tady neexistovalo žádné tajemství. Spíš mě překvapuje, že přestože ty informace už tehdy byly, že je premiér Sobotka víc neprověřil, nezabýval se jimi a neřešil to. 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

A vy jste na to upozorňovali třeba pana premiéra? Vy, když jste měl takové informace, jako člověk, který pracoval na ministerstvu školství, jako člověk, který je poslanec... 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

My jsme měli, to je úplně jednoduché... 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Co jste s tím dělal s těmi informacemi? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

To je úplně jednoduché. Ty informace, které jsem měl já, byly zveřejněny. Takže nebylo potřeba k tomu nic dalšího dělat. Dokonce byly interpelace v Poslanecké sněmovně na chování pana ministra, pokud si vzpomínám, právě už na jaře minulého roku, takže premiér měl všechny informace. Byla to jeho odpovědnost, jeho rozhodnutí. 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

A čím si myslíte, proč si myslíte, že jej odvolal až tedy teď, když ty informace tady byly už delší dobu? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

To nevím, na to se musíte... 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Ne, čím vy si to vysvětlujete jako politik, pane předsedo? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Na to musíte hledat odpověď u pana premiéra. 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

A vy jako opoziční politik za tím vidíte co? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Já za tím nevidím nic. Já prostě beru na vědomí, že premiér rok váhal, a pak odvolal ministra Chládka na základě informací, které byly rok staré. Ale upřímně řečeno, já to nepovažuji za něco nezávažného. Mně se zdá, že politik, ministr a zvlášť ministr školství se musí chovat slušně, musí být příkladem v jednání a pokud tohle nebylo, tam v případě pana ministra Chládka, tak bylo potřeba, aby premiér jednal. Mně to připadá jako dostatečný důvod. 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

A myslíte, že na to jsou opravdu takové pádné, pádné důkazy, pane předsedo, že o tom takhle tady můžeme mluvit? Přece jenom nikdo s ním asi z nás v kanceláři nebyl, tak nevíme, jak se úplně přesně choval. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Nikdo z nás v kanceláři nebyl, nikdo z nás nebyl ani u jednání pana ministra s premiérem, takže nevíme, co si řekli. Ale mně to, co bylo zveřejněno nebo o čem informoval tisk a k čemu se vyjadřovali lidé z ministerstva školství, mně to připadá jako docela závažné. Ale předpokládám, že si to pan premiér ověřil, má k tomu určitě víc možností než já nebo vy. 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Na druhou stranu, pana ministra skončivšího Chládka chválí třeba sportovní funkcionáři, Miroslav Pelta například v tomto pořadu před několika dny říkal, že Marcel Chládek byl výborný ministr, že dělal pro sport daleko víc, než jeho předchůdci. Vám ostatním nezáleželo tak moc na sportu jako panu Chládkovi? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Mně na sportu záleželo. Ale já bych nebral příliš vážně jednotlivé výroky. No, tak dobře, tak jsme tady měli těch nejlepších ministrů školství za poslední roky strašně moc, tohle se prostě nesmí přeceňovat. Ano, i já jsem se sportu věnoval, bylo to potřeba, řešili jsme velké problémy s výpadkem ve financování sportu po krachu Sazky. Bylo potřeba připravit nový zákon o podpoře sportu. Já jsem dokonce měl i připraveno to, že by sport měl samostatnou rozpočtovou kapitolu. To jsou všechno věci, které jsou samozřejmě důležité, i když si musíme uvědomit, že z toho rozpočtu 140miliardového, kterým ministerstvo školství disponuje, tak peníze pro sport tvoří asi 3 miliardy korun. 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Říkáte, že jste měl připraveno, že by sport měl samostatnou rozpočtovou kapitolu a kdyby bylo samostatné ministerstvo sportu tak, jak třeba teď po tom volá ať už pan Pelta nebo předseda České unie sportu Miroslav Jansta, to je myšlenka, která by se vám teď zamlouvala, nebo nikoliv? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ne, já si myslím, že v České republice není potřeba mít samostatné ministerstvo sportu. Že Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy tuto funkci dokáže dobře zastávat. Mně se spíš zdá, že bychom měli přemýšlet nad jinou myšlenkou, která je v zahraničí mnohem obvyklejší, a to je existence samostatného ministerstva pro výzkum a vysoké školy. Je to ale otázka nastavení. Obě ty formy mají svoje výhody a nevýhody, ale pokud o něčem bychom se měli vážně bavit, tak toto je rozumnější.  


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Očekáváte, že se potkáte třeba s paní budoucí ministryní, paní Valachovou, nebo už jste s ní někdy mluvil, znáte se vůbec? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ne, já paní budoucí ministryni neznám a určitě se můžeme potkat. Mě problematika školství nadále zajímá, pokládám ji za důležitou, vyjadřuji se k ní, věnuji se jí, takže předpokládám, že se s paní ministryní také uvidíme. 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Petr Fiala, předseda ODS a také bývalý ministr školství je stále ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Prezident Miloš Zeman odmítl v květnu jmenovat profesory, šéfa Národní galerie Jiřího Fajta spolu s fyzikem Ivanem Ošťádalem a také Janem Eichlerem z Vysoké školy ekonomické. Já vím, pane předsedo, že vám se tento krok prezidenta úplně nelíbil, ale jak se díváte na argument, který uvedl prezidentův mluvčí, že není možné, aby prezident republiky připojil svůj podpis v případě, že má výrazné pochybnosti o morálních kvalitách kandidáta? Tak, když má pan prezident pochybnosti o morálních kvalitách kandidáta, tak může nejmenovat?  


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Tady jde o určitou tradici, která v České republice byla, v ústavním systému, ve výkonu pravomocí prezidenta. A v případě profesorů, kde ten proces jmenování nebo toho návrhu na jmenování profesora je opravdu mimořádně složitý a důkladný, tak tam prostě prezident podepsal návrhy, které mu připravily vysoké školy prostřednictvím ministra školství. Já nevidím důvod, proč by se ta praxe měla měnit. Nevím ani, jestli u profesora se opravdu zvažují nebo mají zvažovat nějaké morální kvality, jak bychom je definovali a co to znamená. 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Podle vás zkrátka pan prezident měl ty tři, ke kterým má výhrady, jmenovat? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Určitě, naprosto jednoznačně. Prezident měl ctít tradici a to, že ten proces nominace těch kandidátů je nesmírně složitý a důkladný a měl ty tři kandidáty jmenovat.  
 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Ředitel Národní galerie Jiří Fajt chce podat žalobu na ochranu osobnosti kvůli tomu právě, že jej prezident odmítl jmenovat profesorem. Jiří Fajt pro DVTV řekl, že chce, aby bylo uznáno, že jmenování profesorem je proces, který má jasně daná právní pravidla a pakliže jsou splněna, tak ani prezident republiky nemůže zabránit nějakými obstrukcemi, aby dal svůj podpis na jmenovací dekret. Citovala jsem z toho, co řekl Jiří Fajt pro DVTV. Myslíte, že taková žaloba by měla šanci na úspěch? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Nevím a nevím to mimo jiné i proto, že to je precedentní případ, to se zatím nestalo. Samozřejmě, že ten proces jmenování profesora má jasná pravidla, jsou popsaná v zákoně o vysokých školách. To jmenování probíhá na základě jednání před vědeckou radou fakulty, před vědeckou radou vysoké školy, je tam komise, je to opravdu složitý a důkladný proces, který trvá měsíce, někdy roky a ti, kteří splní ta kritéria, tak opravdu prošli náročným výběrem. Z tohoto hlediska nevidím jediný důvod, proč by potom tam měla být ještě nějaká instance, byť by to byl prezident republiky, která by řekla: tenhle člověk se mi nelíbí, tak proto nebude profesorem. 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Jak si myslíte, že to dopadne, pane předsedo? Myslíte, že nakonec Miloš Zeman všechny tři jmenuje profesory, že to třeba udělá nějak jinak tak, jak to udělal u pana Putny, což ostatně vy si dobře pamatujete? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ano, to si dobře pamatuji, protože jsem to domluvil a domluvil jsem to s panem prezidentem ve velmi složitém vyjednávání. Ale tam ta situace byla jiná, za prvé, byli okamžitě v řádném termínu jmenováni ti, co jmenováni být měli a pan prezident podepsal také jmenovací dekret pro profesora Putnu několik dní poté a já jsem mu ho předal. Takže tam se vlastně nic mimořádného nestalo. Tady prezident jasně deklaroval, že to nepodepíše, ani po opakovaných jednáních, a to už je situace, která je hodně vážná a... 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Ale co se dá dělat v tu chvíli? Tak zkrátka nebudou profesory, rozumím tomu správně, že pokud si prezident postaví hlavu a nepodepíše, tak nebudou profesory? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Za každého mluví činy. Já jsem v podobné situaci a pan kolega Putna je profesorem. Marcel Chládek nedělal nic nebo prostě čekal na něco, nevím na co, a nakonec to dopadlo tak, že ti tři jmenováni profesory nejsou. Ta situace se řešit musí. Já sám jsem ale dlouhodobě zastáncem toho, že profesory nemá jmenovat prezident republiky z mnoha důvodů, já jsem stoupenec takzvaných funkčních míst, které jsou obvyklé skoro všude ve světě, hlavně v těch dobře fungujících vysokoškolských systémech. Takže já na to řešení mám, já bych tu pravomoc prezidentovi odňal. Ale ne proto, a to chci zdůraznit, že zrovna Miloš Zeman něco nedělá, co má dělat, ale protože si myslím, že je správnější, aby profesory ustanovovaly samy vysoké školy. 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

To byl Petr Fiala, předseda Občanské demokratické strany, který byl hostem Radiožurnálu, hostem Dvaceti minut. Díky za to. Hezký den do Brna. Na shledanou. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Na shledanou.