31. května 2015

Lidi se už nezajímají jen o minulost ODS

ODS má za sebou 26. kongres. Byl nevolební, o to více času měli delegáti na debaty o programu. Nejčastěji skloňovali daňové změny, které představil i šéf ODS Petr Fiala. Mezitím kritizoval vládu – zvláště Andreje Babiše – a neopomněl ani prezidenta Miloše Zemana. Jak vidí Fiala současnou pozici ODS? A jaká je podle něj budoucnost kdysi nejsilnější české strany, která teď živoří s jednocifernými preferencemi? V rozhovoru pro deník ECHO24.cz přiznává, že dostat ODS tam, kam chce, bude trvat ještě roky.

 
 
Jak se podle vás změnila situace v ODS od posledního kongresu?
 
Myslím, že za těch osm měsíců strana pošla významnou změnou. Když jsme se tu sešli loni v září, tak bylo před komunálními volbami a kolem nás všichni psali, jak jsme mrtvá strana a jak neuspějeme. Dneska už to nikoho nenapadá. Lidé už se nezajímají o vnitřní problémy ODS, o naše financování, o minulost. Ale stále více se zajímají o politiku, kterou nabízíme. My je chceme zbavit toho, že je stát neustále omezuje, kontroluje, eviduje, zasahuje jim do soukromí. Jsme přesvědčeni, že to je správná cesta.
 
 
Kongres byl programový. Co konkrétního plánuje ODS voličům nabídnout?
 
Chceme lidem nabídnout vizi, kam by měla země směřovat. Protože takovou vizi u současné socialistické vlády postrádáme. Máme komplexní program, ale dnes jsme přišli s jasnými návrhy, které si každý může představit a spočítat. Uvedu dva z nich. Chceme zrušit tři ze sedmnácti existujících daní. Jsou to daně s malým přínosem pro stát a zatěžující lidi. Jde o daň z nabytí nemovitosti, silniční daň a daň z nemovitosti. A přišli jsme také s myšlenkou snižování daní, kterou jsme vtělili do jednoduchého konceptu třikrát devatenáct. Na 19 procent snížit základní sazbu DPH, na 19 procent obnovit jednotnou sazbu daně z příjmu fyzických osob a zachovat daň pro právnické osoby ve výši 19 procent.
 
 
Nápady na změny v daňové oblasti jsou sice zajímavé, ale jsou i reálné? S kým chcete takových změn dosáhnout?
 
To je naše politika. Je to politika odvážná a politika pravicová. Je pravdou, že tu jinou stranu s tak jasným pravicovým programem nevidím. Ale myslím si, že my ty věci prosadíme ve chvíli, kdy se dostaneme do vlády.
 
 
To ale bude ještě nějaký čas trvat. V některých průzkumech veřejného mínění sice vaše preference mírně rostou, nicméně stále se pohybujete kolem šesti procent podpory. Jste s takovým výsledkem spokojený?
 
Máme za sebou opravdu hodně složité měsíce a roky. A když jsem byl volen do čela ODS, tak mi skoro všichni říkali, že pokud se obnova povede, tak to bude trvat ještě roky a roky. Dnes jsme v situaci, kdy jsme určitě stabilizovali naši voličskou základnu. Kdy ODS jde mírně nahoru. Já s tím samozřejmě ještě nejsem spokojen. Vidím ODS úplně někde jinde. Ale současně vím, že to prostě bude a musí trvat měsíce a roky, důvěra veřejnosti se neobnovuje pár větami někde v médiích. Lidé musí vědět, že jim máme co nabídnout. Ale s mezičasem spokojen jsem. Moje strategie se daří. Lidi zase zajímá, co říkáme a co nabízíme. To je první krok k tomu, aby se nás zase rozhodli volit.
 
 
Budete na příštím kongresu obhajovat post předsedy ODS?
 
Do příštího roku je daleko, ale zatím jsem neuvažoval o ničem jiném, než že ODS dovedu až na vrchol. A tam zatím ještě nejsme.
 
 
Nezaráží vás, že ve straně zatím není vidět žádný nastupující lídr? Člověk, který by vzešel ze středu ODS a byl by schopný po vás jednou předsednické křeslo převzít?
 
Já takto neuvažuji. Šel jsem do čela ODS proto, abych nabídl lidem dobrou politiku. A to dělám. Ale pokud jde o to, co je jednou z důležitých funkcí každé strany, tedy hledání nových osobností a vytváření jejich profilu, tak to ODS dělá a bude dělat. Jen bych chtěl připomenout, že máme za posledních osm měsíců 450 nových členů a z nich polovina jsou lidé do 35 let. To dokazuje, že se nové tváře určitě budou objevovat.
 
 
(Autor: Filip Nachtmann)