27. května 2015

Výjimečná situace zasluhuje výjimečné kroky

Před včerejším hlasováním o nedůvěře vládě jsme byli napadáni, že se jedná o zbytečné gesto, protože nemáme dostatek hlasů pro svržení vlády. Že opakujeme chyby Bohuslava Sobotky z minulého volebního období, kdy ČSSD navrhla hlasování o nedůvěře již 4 měsíce po volbách.

 
Naše důvody však byly od těch Sobotkových odlišné. Nesouhlasíme se socialistickými opatřeními, které tato vláda neustále schvaluje. Nesouhlasíme s komplikováním daňového systému, s šikanou živnostníků a drobných podnikatelů. S dalšími a dalšími registry téměř čehokoli. Proti těmto opatřením vystupujeme, argumentujeme, předkládáme pozměňovací návrhy a snažíme se na svou stranu získat co největší podporu ostatních. Často prohrajeme, ale to se v demokracii parlamentním menšinám stává.
 
Z těchto důvodů jsme mimořádný nástroj v podobě hlasování o nedůvěře nevyužili. Návrh jsme podali proto, že se dlouhodobý latentní střet zájmů proměnil v otevřené zneužívání moci. Člen vlády předkládá návrhy zákonů, ze kterých mají několika miliardový zisk zejména firmy člena vlády, a v neposlední řadě schválení investičních pobídek ve výši 1,5 mld. Kč pro dané firmy ministerstvem, které ten stejný člen vlády vede. Andrej Babiš nepřekročil pouze pomyslnou čáru, ale vytvořil si vlastní pravidla. Úkolem každé opozice je zejména hlídání dlouhodobě platných pravidel a upozorňování na jejich porušení. Nyní k porušování dochází.
 
Nejsme naivní, abychom doufali, že Bohuslav Sobotka Andreje Babiše odvolá. Ač by to bylo řešení nejčistší. Premiér však může zamezit zneužívání moci ze strany majitele Agrofertu. Řešením je výměna ministerského postu, ve kterém Andrej Babiš nebude ve střetu zájmů. Takových rezortů je celá řada. Premiér by také měl důsledně vyžadovat splnění tří podmínek pro pokračování Babiše ve vládě: a) konec účasti firem z koncernu Agrofertu ve veřejných zakázkách státu a státních firem; b) konec čerpání národních dotací a pobídek pro Agrofert; c) konec předkládání návrhů zákonů přinášejících zisk několika málo firmám, zejména Agrofertu.
 
Kdyby měl premiér dostatek odvahy a chuti situaci řešit, dokázal by zneužívání moci zamezit. Premiér však strká hlavu do písku a plní tichou dohodu: prosazování socialistického programu výměnou za podporu obchodních zájmů Agrofertu. Taková situace je nebezpečná a musíme se ji bránit.
 
 
 
http://pfiala.cz/  •  FACEBOOK  •  TWITTER