22. května 2015

Jan Zahradil dále povede třetí největší stranu v Evropě

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) byl v pátek znovu zvolen do funkce předsedy Aliance Evropských konzervativců a reformistů (AECR). Tato celoevropská politická strana sdružuje strany z jedenadvaceti evropských i mimoevropských států. Jejím členem je také britská Konzervativní strana v čele s premiérem Davidem Cameronem.

 
„Své znovuzvolení neberu jen jako osobní úspěch. Je to také úspěch značky ODS, která u zrodu AECR stála, a její eurorealistické politiky. A je to i úspěch pro ČR, protože jsem první a zatím jediný Čech, který takovou funkci zastával,“ řekl Jan Zahradil po volbě.
 
Jan Zahradil stojí v čele AECR od července 2010. Aliance středo-pravicových stran si klade za cíl hájit představu Evropské unie tvořené suverénními členskými státy, volného trhu, svobody a parlamentní demokracie. AECR byla založena v roce 2009. Po volbách do Evropského parlamentu v roce 2014 se Evropští konzervativci a reformisté stali třetí nejsilnější politickou skupinou v Evropě a hlasem mainstreamové opozice, která odmítá eurofederalismus socialistů a lidovců.