9. dubna 2015

Nevím, jestli pan ministr financí nechtěl poslouchat, anebo neposlouchal

Projev předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury na 26. schůzi Poslanecké sněmovny.

Nevím, jestli pan ministr financí nechtěl poslouchat, anebo neposlouchal. On říká 2014. Já jsem mluvil ke dvěma, k oběma letům a říkal jsem úplně jasně, že pokud se to pozitivně projevilo v roce 2014, tak se ty samé faktury negativně projeví na roku 2015. To je to samé, co jste říkal vy, až na to, že já to nepovažuji za politiku, ale za seriózní konstatování věci. Protože pokud to pomohlo roku 2014, a teď vás to doběhlo a vy to přiznáváte v roce 2015, a já to říkám taky, že to bude mít negativní vliv na výsledek roku 2015. Ta vaše pohádka o tom, jak jste snížil dluh, prostě nemá reálný základ. Ano, vy jste snížil stav finančních rezerv. To je pravda. Ale vy jste vyrobil dluh 78 nebo 105 miliard a přitom jste absolutní zadlužení snížil. Každý, kdo studoval matematiku nejpozději v druhém ročníku základní školy ví, že to není možné.

V tom zákoně o finanční ústavě, který předkládáte, taky říkáte, že ten dluh vůči HDP bude očištěn o stav finančních rezerv, a je to dobře. Protože je na politické úvaze ministra financí či vlády, jestli ty rezervy budou mít 10 miliard, 50 miliard nebo 100 miliard. Ale reálně to neovlivňuje celkové zadlužení veřejného sektoru vůči HDP. Takže kdybyste říkal, snížil jsem rezervy, protože považuji finanční situaci České republiky, a to zejména díky předchozích vlád, za stabilní, a nepotřebujeme držet (?) velkou rezervu, tak máte pravdu. A my to nijak nekritizujeme. To, že jste ty peníze uložil a vydělaly 260 milionů korun, taky nekritizujeme. Protože když snížíte rezervy, tak s těmi penězi můžete pracovat, případně můžete pracovat s ostatními penězi, které patří státu a jeho organizačním složkám. Takže nebraňte se kritice, která není. V tom jsme vás naopak pochválili.
 
Ale nejste první ministr financí, který to dělá. Nejste první ministr financí, který snížil stav finančních rezerv státu. To samé provedla naše vláda v roce 2013. A z toho statistického úřadu, kdo chce z kolegů poslankyň a poslanců, mohu předat kopii toho, kde je přesně vidět, o kolik se snížily finanční rezervy, v kterém roce 2013, 2014, kolik byl dluh státního rozpočtu, jaké byly dluhy ostatních institucí, které se započítávaly do veřejného dluhu, kolik se na tom celkovém zadlužení České republiky podílely obce a kraje. Je to jednoduché. Takže ten zázrak, že mám dluh minus 80 miliard za jeden rok a přitom celkově jsem ho snížil, je v tom, že se pouze snížil stav finančních rezerv. Nic jiného.
 
O tom, kolik se vybere za tabák, teprve uvidíme. Vy sám jste musel přiznat chybu, že jsme mohli mít od 1. ledna zdaněné tabákové listy, jak jsme navrhovali my, z opozice. Tehdy jste se smál. Dneska jste to předložil a my říkáme, dobře a budeme to podporovat, nebude to mít tu logiku, když to bude vláda, jsme proti, a když to navrhuje opozice, jsme pro, ale je tam zpoždění šest měsíců minimálně. Ještě nevím, jak ten zákon, jak rychle bude projednán a přijat, a taky se zvýšila sazba spotřební daně u tabáku. Tak je logické, že pokud nepoklesne spotřeba cigaret a tabákových výrobků, že ten výnos bude vyšší. A to předzásobení, máte pravdu. V roce 2014 je to plus, v roce 2015 je to minus pro celkový výsledek státního rozpočtu. Ale je to korektní říkat. A já jsem říkal oba dva roky. Takže jsem nekritizoval oba dva roky současně. Takže je to velmi jednoduché a vystupuji tady věcně s čísly a fakty a s politickou debatou to nemá nic společného. Jenže vy každou otázku, otázku považujete za politický útok. A když je otázka, tak čekám odpověď a podle té odpovědi buď se s tím ztotožním, řeknu, máte pravdu, nebo řeknu ne, nesouhlasím, my to vidíme jinak. To není žádný politický útok, žádná politická debata.
 
A jediné, co jsem vám vyčítal, že ty vlivy, které přiznáváte v únoru a v březnu a jsou objektivní, že jste to neuváděli v okamžiku, kdy jste prezentovali vynikající výsledek 78 miliard minus v roce 2014. To je všechno. Nebudu používat silnější slovesa, použiji klidně to slovo prezentování. Kdo chce, si může najít tu tiskovou konferenci ve videoarchivech, na různých serverech a může sám posoudit, zda to bylo suché prezentování, nebo se někdo pochválil, jak to řídil výborně, jak to výborně dopadlo. To už nechám na individuální úvaze každého z vás či diváků či voličů, aby se na to podívali.
Ing. Zbyněk Stanjura

předseda poslaneckého klubu PČR
předseda regionálního sdružení