3. dubna 2015

Události, komentáře

Hostem komentovaných událostí ČT24 byl místopředseda ODS a poslanec Martin Novotný.

 

David BOREK, moderátor:

To téma se do české politiky periodicky vrací. Má být Velký pátek dnem volna, nebo nikoliv? Nedělejme si tedy iluze, že by to bylo téma, na kterém by stála, nebo padala budoucnost České republiky, ale letos se s tímto tématem prolnula další otázka, jaká je pracovní morálka politiků, kdy mohou jet na dovolenou a kdy si může Poslanecká sněmovna udělat volno? A právě to budou dnes sledovat Události, komentáře. Já vás vítám. Ano, na Velký pátek se v Česku zatím chodí do práce. V Poslanecké sněmovně se ale dnes už nejednalo. A během týdne se tu spustila slovní disputace, která pak pokračovala i na sociálních sítích. Začalo to stížností Miroslava Kalouska na dovolenou Andreje Babiše. 

 



David BOREK, moderátor:


Připojme do naší debaty další účastníky. Vítám zde jednak poslance KDU-ČSL Jiřího Miholu. Hezký večer. 

 



Jiří MIHOLA, předseda poslaneckého klubu strany /KDU-ČSL/:


Dobrý večer. 

 



David BOREK, moderátor:


A s námi alespoň na dálku si budou povídat také poslanci jednak předseda klubu ČSSD pan Roman Sklenák a také místopředseda ODS Martin Novotný. Pánové, i vám přeji hezký večer. 

 



Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/:


Dobrý večer. 

 



Martin NOVOTNÝ, poslanec a místopředseda strany /ODS/:


Pěkný večer. 

 



David BOREK, moderátor:


Pane Sklenáku, pro vás jako pro koaličního partnera hnutí ANO ta absence pana Babiše je problém, žádný problém, nebo nějaký malý problém? 

 


Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/:


To, o čem se bavíme, má dvě roviny. Samozřejmě u těch vrcholných politiků soukromí a pracovní život se velmi prolíná, a tak jak někdy z dovolené vyřizujeme politické věci, tak musíme třeba ve sněmovně vyřizovat věci osobní. A mám pochopení pro to, že někdy i na jednání sněmovny třeba ministr z těchto důvodů chybí. Druhá věc je ale ta, že pan ministr Babiš není jen ministr, ale je také poslanec. A já například z pozice předsedy poslaneckého klubu musím neustále hlídat, aby vládní koalice měla většinu ve sněmovně, aby byla jistota, že projdou vládní návrhy. A samozřejmě v takovém případě tam pan ministr Babiš chybí i jako poslanec. 

 


David BOREK, moderátor:


Takže neměl jezdit na dovolenou? Teď zrovna myslím v tomto týdnu. 

 



Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/:


Víte. Mně více než to ten samotný fakt, že byl na dovolené, vadí to, jakým způsobem se vyjadřoval ke své neúčasti. On pan ministr Babiš dlouhodobě se vůči sněmovně nevyjadřuje příliš lichotivě, on v minulosti použil výroky, že sněmovna je žvanírna, že ho zdržuje od práce a podobné. A samozřejmě když nám potom vzkáže, že raději tedy než tam diskutovat s nějakými opozičními poslanci bude se svými dětmi, tak to mně připadá velmi nešťastné. To je, jako kdyby vy jste řekl, že dnes nepřijdete do Událostí, komentářů, protože se nebudete bavit s nějakým Sklenákem, že asi byste tím způsobil v České televizi problémy. A nejen tam. Takže tohle mně nepřijde příliš vhodné. 

 



David BOREK, moderátor:


Pane Miholo, KDU-ČSL to vidí podobně? 

 



Jiří MIHOLA, předseda poslaneckého klubu strany /KDU-ČSL/:


Já jsem přesvědčen, že místo poslance a tedy i ministři jsou poslanci, jak zde bylo jasně řečeno, je v Poslanecké sněmovně zejména při jejím zasedání při jednání. 

 



David BOREK, moderátor:

 
Mimochodem když tady zmiňujete toto, tak u toho výletu do Španělska pana Komárka v té době zase chyběl ve sněmovně váš předseda pan Bělobrádek, byl v USA. 

 



Jiří MIHOLA, předseda poslaneckého klubu strany /KDU-ČSL/:
Já to říkám, pane redaktore, padni komu padni a snažím se sám jít příkladem jako předseda klubu svojí účastí. 

 



David BOREK, moderátor:


Byla chyba i tehdy, že pan Bělobrádek byl v USA? 

 

 

Jiří MIHOLA, předseda poslaneckého klubu strany /KDU-ČSL/:


Víte, pracovní důvody jsou něco jiného než soukromé důvody. To bych teda velmi rád tady a důrazně oddělil. Čili podle mě je nešťastné řešit rodinné záležitosti, rodinnou dovolenou v době zasedání sněmovny. To si myslím na každý pád. Některý týden z toho poslaneckého cyklu určitě by byl vhodnější nebo přijatelnější. Ale co mě víc mrzí, než já bych tady toto nepřeceňoval, skoro mě mrzí, že se nevěnujeme důležitějším věcem než těmto hádkám. Ale zdá se mi nesprávné, když se pan ministr financí někdy vysloví tak pejorativně směrem k tomu, co by někoho poslouchal. To si myslím, že demokracie je diskuse. Na rozdíl od kolegy Komárka já nejsem z těch, kteří by měnili nějak jednací řád. Snad jediné, kde bych byl ochotný diskutovat, tak to braní těch dvouhodinových pauz. To si myslím, že skutečně je zbytečné. A mohu to říkat jako předseda klubu, který je ve funkci více než rok, tak jsem nikdy nevzal dvouhodinovou pauzu, maximálně čtvrt hodiny, do 30 minut, a myslím, že jsme vždycky všechno uspokojivě vyřešili a chodíme na jednání prostě připraveni. 

 



David BOREK, moderátor:


Pane místopředsedo Novotný, ODS kritizovala neúčast pana Babiše na jednání, ale ODS také v posledních dnech dala najevo, že v některých věcech se bude otevřeně hlásit k možnosti obstrukce ve sněmovně. Tak se ptám, jestli vlastně je nutné, aby ministři chodili do sněmovny, když opozice dává najevo, že bude obstruovat? Není to vlastně taková hra, kdy vy tam jste a budete obstruovat a ministři tam budou sedět a budou jenom poslouchat? 

 



Martin NOVOTNÝ, poslanec a místopředseda strany /ODS/:


Obstrukce je v každém případě krajní krok, kdy máme dojem, že některá legislativa, některý zákon, některý konkrétní návrh by mohl způsobit vážné škody zemi jako takové politickému systému, demokratickému systému, hospodářství. Je to skutečně krajní krok, ke kterému se snažíme my sahat co nejméně. Já bych přece jenom ještě k té záležitosti kolem Andreje Babiše. Ta příčina... 

 



David BOREK, moderátor:


Ale já jsem se na to ptal, to nemusíte nějak teď tedy měnit téma. Já jsem se ptal na to, jestli tedy ODS pořád trvá na tom, že to bylo špatné, že jel na dovolenou, ve chvíli, kdy tatáž ODS říká, že zase někdy bude obstruovat. Tedy přeložme to do lidské řeči, bude blokovat práci sněmovny? 

 



Martin NOVOTNÝ, poslanec a místopředseda strany /ODS/:


My nikdy neobstruujeme nevěcně, vždycky se snažíme vystupovat maximálně k věci a nečteme třeba prázdné texty nebo podobně. Ta naše snaha vždycky upozorňuje co nejvíc a maximálně, byť třeba dlouho na obsahovou stránku zákonů a snažíme se vyvolat situaci, která by přivedla všechny strany k jednacímu stolu. Já připomínám, že jsme to udělali naprosto výjimečně u služebního zákona a dopadlo to, že se tu shodu mezi politickými partnery podařilo najít a nakonec možná všichni byli spokojeni. 

 



David BOREK, moderátor:


Ale platí tedy, ano, platí tedy znova, na sto procent bylo špatně, že pan Babiš byl na dovolené. 

 



Martin NOVOTNÝ, poslanec a místopředseda strany /ODS/:


Já myslím, že na sto procent je špatně, že pan Babiš celou dobu parlamentní kampaně, jako každý nebezpečný populista, i celou dobu svého působení v parlamentu na pozici ministra a poslance zpochybňuje parlamentarismus, neustále si dělá legraci z poslanců, zpochybňuje jejich pracovní morálku, i smysl parlamentu jako takového. Vysmíval se dříve účasti, respektive neúčasti poslanců na jednáních. A dnes se tedy nemůže divit, že jeho vlastní přístup je měřen stejným metrem. Jestli má on dneska účast na jednání 44 % a jestli si jede v době sněmovny pléna, kdy jsou na pořadě jednání jeho návrhy zákonů včetně tak důležitých věcí, jako je třeba finanční ústava, na dovolenou, pak se pan Babiš nemůže divit. On prostě není žádný extravuřt, který je vyjmut z demokratické kritiky a který by měl jakási zvláštní privilegia v jednání. Jinak dovolenou ministra nepovažuji za fatální. Ale myslím si, že si naběhl sám Babiš. 


David BOREK, moderátor:


A já bych, s dovolením, to tedy posunul. Vy jste to vlastně zmiňoval, pane Komárku, vy jste sám řekl, že materie je tedy jinde, že to je v chování šéfa poslaneckého klubu TOP 09. Vy jste dokonce řekl a teď tedy budu citovat. "Pan Kalousek využil idiotského ustanovení jednacího řádu, které umožňuje ministrům, předsedům klubů a předsedům stran vystoupit kdykoliv, tedy i v době, kdy normální poslanec vystoupit nesmí." My jsme teď slyšeli před chvílí, pane Komárku, od koaličního kolegy z KDU-ČSL, že by se nebránil jistým změnám. Vy to přetavíte v nějakou koaliční modifikaci jednacího řádu? 

 



Martin KOMÁREK, poslanec a člen předsednictva hnutí /ANO/:


Koaliční bude asi těžká, vy si možná ještě pamatujete, že hnutí ANO přišlo s velice slušným, mírným návrhem na změnu jednacího řádu, že by se stanovily určité limity, které jsou delší než ve většině demokratických parlamentů na řečnění. 

 


David BOREK, moderátor:


Ano, a to už je něco jiného. Ale omezení práva předsedy poslaneckého klubu přednostně kdykoliv vystoupit? To je v tom? 

 



Martin KOMÁREK, poslanec a člen předsednictva hnutí /ANO/:


To jsem chtěl já osobně. Teď to budu chtít znova. Nemám šanci to v tomto volebním období prosadit. Ale když tady slyšíte, pane redaktore, vy jste taky normální člověk, tento hodokvas pokrytectví, lží, který jste tady moji předřečníci předvedli, to prostě je lidsky nemožný. Prostě tady se vozit po někom, kdo si vzal dovolenou, jenom proto, že si vzal dovolenou, nic špatného neudělal. Mě to lidsky rozčiluje. Já bych tady taky mohl teď začít s nějakou takovou politickou demagogií, že vy jste si taky kdysi vzali dovolenou, Kalousek si taky bral dovolenou, to prostě tak není. Já jsem prostě lidsky naštvaný, že se prostě z nízkého chování tady dělá něco, co by mělo být v pořádku, že se tady dělají státoprávní obstrukce. Vždyť to není pravda. ODS četla tisky, četla celé zákony. Není pravda, že se dělají konstruktivní obstrukce. Nedělají. Dělají se obstrukce proto, aby politici, kteří ztratili veškerý smysl své existence, nikdo je nevolí, nikdo je nechce vidět, aby je někdo třeba zase viděl, to je celý. 

 



David BOREK, moderátor:
Jestli nepopisujete ale definici už odvěkou definici obstrukce, zviditelnění politiků, opozičních politiků. To přece, to je... 

 



Martin KOMÁREK, poslanec a člen předsednictva hnutí /ANO/:


Já vám znova říkám. Já chápu obstrukci, když jde o světonázorovou záležitost. Když jde o to, jestli dáme peníze na církevní restituce. Já jsem pro ně, ale chápal jsem naprosto sociální demokracii, že když to bylo schvalováno hlasem jednoho ještě navíc obviněného poslance, tak je to nefér. To není košer, to není demokracie. Ale když vláda normálně dělá svoji agendu, přijímá se normální energetický zákon, normální zákon o elektronické evidenci tržeb, to není chvíle pro obstrukce. Chvíle pro obstrukce je tehdy, když jde skutečně o život, když jde o demokracii. Tady nejde o demokracii, tady vláda normálně vládne, slušně, v klidu. 

 

 

 

David BOREK, moderátor:


A teď je chvíle náš rozhovor trochu posunout, protože se podíváme na tématiku, která vlastně s tím ale volně souvisí, protože jak už jsem říkal, Velký pátek je zatím pracovním dnem, nicméně řadu let se mluví v politických kruzích, že by třeba mohl být dnem volna. Ostatně premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka podpoří uzákoněný Velkého pátku jako státního svátku, což řekl při interpelacích. Pane Sklenáku, podpora ČSSD, dodejme největší koaliční strany, pro to bude, nebo je to osobní názor pana Sobotky? 

 


Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/:


Je to osobní názor pana předsedy Sobotky. Já mám názor stejný jako řada mých kolegů. 

 


David BOREK, moderátor:


To jste dva. Tak kolik vás bude? 

 


Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/:


To já v tuto chvíli nevím. My určitě nebudeme v této věci se snažit sjednotit hlasování nebo dávat dokonce závazné hlasování. Já jak vnímám postoje svých kolegů v klubu, tak si myslím, že většina našeho klubu členů je pro tento krok. Naše společnost vychází z křesťanství, jsme křesťanská civilizace. Tento státní svátek má řada okolních zemí. V celém světě je to asi 30 zemí. A ta diskuse se vede v podstatě posledních 20 let. Několikrát ty pokusy ve sněmovně byly. A je to věc, která určitě bude rozhodována z pozice jednotlivých poslanců, nikoliv poslaneckých klubů. 

 



David BOREK, moderátor:


Pane Miholo, my jsme tady shodou okolností tedy loni seděli ve stejnou dobu, myslím, že jste vy byl hostem, a bavili jsme se o tomto návrhu. Ten návrh se přetaví tedy v nějakou iniciativu poslaneckou? 

 



Jiří MIHOLA, předseda poslaneckého klubu strany /KDU-ČSL/:


Ten návrh je nachystán. On samozřejmě... 

 



David BOREK, moderátor:


Na kdy? 

 



Jiří MIHOLA, předseda poslaneckého klubu strany /KDU-ČSL/:


Příští týden ho chci předložit sněmovně, k podpisu tedy všem politickým klubům. Chtěl bych říct, že on není sám o sobě složitý. Složitá je většinou ta debata nebo ty konce nebyly úplně šťastné. Věřím, že tentokrát ta šance je a děkuji i panu premiérovi za podporu. Doufám, že nebudou jenom dva kolegové z ČSSD, ale že bude celá ČSSD a taky kolegové z ANO. 

 



David BOREK, moderátor:


Zeptáme se. Ale ujasněme si to. Bylo by to tak, že by byl pátek volným dnem i pondělí, nebo by se pondělí zrušilo a volno by se jenom přesunulo na pátek? 

 



Jiří MIHOLA, předseda poslaneckého klubu strany /KDU-ČSL/:


Já v tuto chvíli pracuji s variantou, že přibude Velký pátek jako státní svátek. Samozřejmě slyším i názory nebo diskutuji s tím, jestli to s něčím nevyměnit a tak. A já se k této variantě nekloním, ale nebráním se další diskusi. V tuto chvíli bych ale preferoval tu variantu nejjednodušší, to znamená, aby se Velký pátek státním svátkem stal, protože... 

 


David BOREK, moderátor:


Proč se má stát státním svátkem den, který je primárně křesťanským svátkem, a přitom jsme v zemi, která má v rámci Evropské unie jednu z nejnižších měr výskytu víru v Boha nebo víru v křesťanského Boha? 

 



Jiří MIHOLA, předseda poslaneckého klubu strany /KDU-ČSL/:


Nepodceňujte, pane redaktore, české prostředí. Víte, to jsou výzkumy různé. Ne každý se k víře přihlásí a je otázka, co si kdo pod tím představuje. Ale Jan Pavel II., papež, teď bylo deset let od jeho úmrtí, vždycky zdůrazňoval svůj vztah k českému národu a říkal, že nás má rád pro naši živou víru. Takže možná je to o tom více než o těch procentech. A podívejme se do zemí, kde ten Velký pátek je státním svátkem. Neřekl bych, že je tam víra nějak výrazně lepší nebo co se týká počtu návštěvníků kostelů a podobně. 

 


David BOREK, moderátor:


Což by se dalo taky použít jako argument, že tedy se nic nezmění, že to nebude vroucnější křesťanský... 

 



Jiří MIHOLA, předseda poslaneckého klubu strany /KDU-ČSL/:


Ale k tomu bych rád, víte, dodal to, že já to vidím v širokém kulturním rámci. Tady přes tisíc let trvá křesťanská kultura. My hledáme svoji kulturní a tedy křesťanskou identitu. Mimo jiné i pro problém migrace, islámu a dalších záležitostí. 

 


David BOREK, moderátor:


Na tato témata už se nedostane, ovšem dostane se ještě na krátkou reakci od místopředsedy ODS pana Novotného. Občanští demokraté podpoří tuto věc, která, tedy jak jsme slyšeli od pana Miholy, už velice brzy se začne řešit ve sněmovně. 

 


Martin NOVOTNÝ, poslanec a místopředseda strany /ODS/:


Já předpokládám, že ano. Na klubu jsme to zatím neřešili. Jsme ale strana s řadou konzervativních lidí, spíše s úctou k tradici. Musíme na druhé straně ale vždycky si říct úplnou pravdu. A já myslím, že k té patří v tomhle, že já jsem připraven takový návrh podpořit. Ale zároveň při vědomí, že ta česká společnost je skutečně výrazně sekularizovaná a že musíme třeba udělat i něco pro to, aby lidé vůbec chápali, rozuměli, proč je tento den svátkem, co to v evropské křesťanské tradici znamená, jaká událost se tehdy stala. Myslím si, že to povědomí u nás opravdu v téhle věci příliš velké není. 

 



David BOREK, moderátor:


No ne, ale aby to nebyla nějaká jenom tedy akademická debata. To znamená co, že budete iniciovat nějakou osvětovou kampaň, co to je Velký pátek, co to jsou Velikonoce? 

 



Martin NOVOTNÝ, poslanec a místopředseda strany /ODS/:


Osvětové kampaně nemá rád asi nikdo, zejména ne masové. Na druhé straně ale už tento pořad je třeba debatou na toto téma. 

 



David BOREK, moderátor:


Doufejme tedy, že Události, komentáři nebudou potom nazývány osvětovou kampaní, ale debatou na téma Velkého pátku. A jaký je názor na Velký pátek co by den volna u hnutí ANO nebo u vás? 

 



Martin KOMÁREK, poslanec a člen předsednictva hnutí /ANO/:

 
Já teď už naštěstí se můžu smát, protože už nejsem naštvaný na Velký pátek, jako jsem naštvaný na pana Kalouska. To jsem hodně. Co se týče Velkého pátku. Já osobně to podporuju. Já myslím, že my, co chodíme do kostela, budeme rádi a že budou rádi i ti, co nechodí do kostela, protože budou moct být s dětmi, co mají jarní prázdniny. Ale my jsme to v klubu ANO ještě nedebatovali. Myslím si, že to je sice důležitý, ale není to nejdůležitější událost... 

 



David BOREK, moderátor:


Ekonomicky to důležité může být. 

 


Martin KOMÁREK, poslanec a člen předsednictva hnutí /ANO/:


Přesně. To chci říct. My musíme udělat průzkum, musíme udělat expertizu, jakým způsobem to dopadne na ekonomiku. Co řeknou podnikatelé, jestli jim to nebude vadit, že budou mít ztráty, že musí platit navíc. Když tato analýza ukáže, že ty ekonomické škody nejsou moc velké, tak já budu z celého srdce bojovat za to, aby Velký pátek byl svátkem, pokud se ukáže, že ty škody by byly větší, no, tak vydržme to ještě deset let, svět se nezboří a udělejme to za deset let, až bude ekonomika na nohou. 

 



David BOREK, moderátor:


Takže možná i v příštích deseti letech budeme každý rok informovat o tomto tématu a této polemice. Ale každopádně budeme to sledovat v příštích týdnech, jak to dopadne. Martin Komárek, Jiří Mihola, Martin Novotný a Roman Sklenák. Pánové, děkujeme za účast, hezký večer. 

 


Martin KOMÁREK, poslanec a člen předsednictva hnutí /ANO/:


Díky. 

 



Jiří MIHOLA, předseda poslaneckého klubu strany /KDU-ČSL/:


Klidné a požehnané svátky. 

Martin Novotný

místopředseda strany
poslanec PČR
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení