2. dubna 2015

Babiš zákon o biopalivech nutně potřebuje

Návrh novely zákona o spotřební dani týkající se biopaliv, který bude příští týden projednávat Poslanecká sněmovna, potichu překračuje hranice možného. Ministr financí si napíše zákon, jako předseda politické firmy ANO ho prosadí a pak nám ještě tu biosložku vyrobí…

 
Konečně můžeme plně docenit Babišův předvolební plk, že chce řídit stát jako firmu. Všichni jsme věděli, že to nejde, ale on to prostě dokázal. Řídí stát tak, jak vždy řídil firmu – aby z toho měl co největší prospěch!
 
V ČR se dosud uplatňují dvě formy podpory biopaliv. První z nich spočívá v úspoře na spotřební dani – nafta s vysokým obsahem biosložky (od 30 % objemu) má spotřební daň zhruba o 20 procent nižší než běžná nafta. To zajišťuje, že je toto směsné palivo na trhu levnější, je tedy o něj větší zájem (bez daňové výhody by bylo dražší než běžná nafta). Tuto výhodu schválila Poslanecká sněmovna v létě 2010 (je jen perličkou, že se tak stalo den před volbami a pod silným Babišovým lobbingem).
 
Druhou formou podpory biopaliv je povinné přimíchávání malého množství do všech motorových paliv (4,1 procenta objemu u benzinu a 6 procent u nafty), což lehce zvyšuje cenu pro spotřebitele. Tato paliva pak podléhají běžným sazbám spotřební daně.
 
Konec sčítání
 
Dosud platilo, že distributoři paliv mohli tyto kvóty plnit v kombinaci obou forem podpory – čím více dodali daňově zvýhodněného paliva s vysokým obsahem biosložky, tím méně ho museli přimíchávat do běžných paliv.
 
V novele zákona o spotřební dani je ovšem schována i novela zákona o ochraně ovzduší (příslovečný ďábel skrytý v detailu), která dosavadní způsob plnění stanovených podílů 4,1 a 6 procent z objemu dodaných paliv mění.
 
Stanoví se tam, jakou část z těchto podílů lze splnit dodáním paliv s vysokým podílem biosložky, konkrétně 1,2 % u benzinů (z oněch 4,1) a 1,8 % u nafty (ze 6).
 
To znamená, že zachováme daňové zvýhodnění u paliv s vyšším obsahem biosložky, ale protože se takto dodaná biosložka nebude v plné výši započítávat do celkové kvóty, vynutíme si vyšší používání biosložek i u běžných paliv. Že jde v tomto bodě ministerstvo financí proti dřívějšímu rozhodnutí vlády, už je drobný detail, který nedávno podrobně popsal zpravodajský server echo24.
 
Kdo z toho má prospěch
 
Dokud se mluvilo jen o tom, kdo má výhodu z daňového zvýhodnění paliv s vysokým podílem biosložky, mohl Babiš říkat, že on se na vládě zdržel hlasování – a je pravdou, že roli předkladatele zákona ve vládě, tedy užitečného idiota, s radostí převzal ministr zemědělství Jurečka. Babiš se pak hájil, že nehlasoval kvůli možnému střetu zájmů, protože jeho firmy přece díky daňovému zvýhodnění ušetří jen 70 milionů korun ročně, ale o nic nejde. Říct někdo podobnou větu ještě v roce 2013, věnovala by jí Mladá fronta Dnes své přední strany hned několik dnů po sobě.
 
Nemluvě o tom, že i soukromý zemědělec Jurečka jako konečný spotřebitel bionafty díky daňovému zvýhodnění také něco ušetří – ale to už jsou opravdu drobné, nebuďme hnidopiši.
 
Babiš ovšem nechce pochopit (lépe řečeno připustit, chápe to jistě velmi dobře, a proto o prodloužení daňového zvýhodnění paliv usiluje), že hlavní vtip je někde jinde. Kdyby daňová podpora paliv s vysokým podílem biosložky skončila, byl by o ně podstatně menší zájem, což by mu jako dodavateli poloviny celkové spotřeby biosložky nepochybně snížilo tržby (a tedy zisky, ztrátový byznys to jistě není, že?). To se jednomu vyplatí zabojovat o prodloužení tohoto daňového zvýhodnění, i když ho po nás nikdo nechce a podpora podle původních pravidel měla letos skončit.
 
Polovina nebo celý, kdo by to řešil
 
Bude napínavé sledovat, jak Babiš pro své voliče demonstrativně odejde z hlasování, a nechá tak zákon odhlasovat svými stranickými zaměstnanci. Jenže i v tom je velký háček. Hlavním sponzorem hnutí ANO, tedy i její kampaně před sněmovními volbami v roce 2013, byl Andrej Babiš a jeho firmy. Každý poslanec a každá poslankyně ANO bude mít tedy při hlasování o tomto zákonu mimořádnou příležitost vrátit Andreji Babišovi ze státního, co do nich investoval. O tak „příkladném“ střetu zájmu při hlasování se nepíše snad ani na stránkách Rekonstrukce státu. Rád bych věřil, že se ve většině zákonodárců ANO pohne svědomí a hlasování se zdrží.
 
Ještě dramatičtější je i pouhá myšlenka na to, že by mohla být pravda, co nedávno (opět bez velkého zájmu Mladé fronty Dnes) napsal tabletový týdeník Dotyk – že po zásahu Babišem řízené daňové „Kobry“ u Babišova konkurenta nebude Babiš ovládat polovinu trhu s biosložkami, ale prakticky trh celý. To určitě musí být nějaká sprostá pomluva!
 
Mgr. Martin Kupka

místopředseda strany
uvolněný starosta obce
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení