1. dubna 2015

Čísla hovoří jasně: vláda neumí hospodařit a vybírat daně

Vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL je výrazně horší hospodář a správce veřejných financí, než byly vládní reprezentace předešlé. Dnes zveřejněná čísla ČSÚ a MF ČR nám poskytují další kamínek do mozaiky vykreslující diletantské hospodaření současné vlády.

Zatímco ještě v roce 2013 byl deficit veřejných financí na úrovni -1,2 % HDP, minulý rok to již byla -2 % HDP. Dramatický nárůst tohoto ukazatele o téměř 70 procent je neblahým důsledkem rozpočtové neodpovědnosti současné vlády. Rozsah této neodpovědnosti nabírá na významu, uvědomíme-li si, že vláda dostala na rozdíl od předchozích reprezentací do vínku dobré ekonomické počasí projevující se pokračujícím hospodářským oživením.

Vládě se nedaří ani vybírat daně, přestože to byl hlavní politický program ministra financí Andreje Babiše, se kterým vstupoval do vlády. Za první čtvrtletí letošního roku byl výběr daní o téměř 10 mld. Kč nižší, než ve stejném období loňského roku. Potvrdila se tak čísla z prvních dvou měsíců letošního roku, která byla ještě bagatelizována tím, že je nižší výběr způsoben mimořádnými faktory. Zatímco příjmy rozpočtu jsou meziročně nižší, výdaje vlády naopak rostou, což se projevuje o 23,7 mld. Kč nižším přebytkem hospodaření oproti loňskému prvnímu čtvrtletí. Česká republika by však potřebovala přesně opačný trend.

Vláda den co den demonstruje, že ji stav veřejných financí netrápí. Prohlubuje nerovnováhu veřejných financí a vystavuje Českou republiku vyššímu nebezpečí v případě vnějšího či vnitřního ekonomického šoku. V době pokračujícího hospodářského oživení by měla mít vláda naopak ambici veřejné finance konsolidovat. Pokud to dokázaly pravicové vlády v době euro-americké hospodářské krize, měla by se o to současná vláda alespoň pokusit. Žádné vážné pokusy, jak problém deficitních financí řešit, jsme však zatím od vlády neviděli.

Ve světle nových fiskálních dat by vládní koalice měla přejít k revizi rozpočtu na letošní rok tak, aby výsledný deficit nebyl ještě vyšší, než který Poslanecká sněmovna vládě schválila. Aktuální data ukazují, že takové riziko není vůbec zanedbatelné.

Ing. Jan Skopeček

ekonomický expert ODS